Het coronavirus (COVID-19)

Antwoord op veelgestelde vragen

Kan ik deze zomer toch weer op vakantie? En waar vind ik informatie over het reisadvies vanaf 15 juni?
Tot 15 juni staat het reisadvies van Buitenlandse Zaken voor alle landen op oranje of rood. Vanaf 15 juni wordt het reisadvies voor sommige landen geel. Het is dan weer mogelijk om op vakantie te gaan naar die landen.

Waar vind ik meer informatie over de coronamaatregelen in andere landen?
Veel landen nemen maatregelen om COVID-19 tegen te gaan. Bereid u goed voor als u bijvoorbeeld op vakantie wilt naar Griekenland, Frankrijk, Italië of Spanje. Op de website van nederlandwereldwijd leest u per land de veelgestelde vragen over de coronamaatregelen.

Hoe kan ik me goed voorbereiden op mijn vakantie?
Als u van plan bent om op reis te gaan, check dan altijd van tevoren het reisadvies van Buitenlandse Zaken. Dan weet u of u naar het land kunt reizen en wat de situatie daar is. Met de Reisapp van Buitenlandse Zaken krijgt u reisadviezen over uw reis. Ook tijdens uw reis. U kunt u ook aanmelden voor de 24/7 Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Zo weet u direct of er veranderingen zijn in de veiligheidssituatie in uw vakantieland. 

Ik heb een reis geboekt waarvan de vertrekdatum na 15 juni is. Het reisadvies is geel of groen. Kan ik die reis annuleren?
Is het reisadvies voor het vakantieland waar u naartoe gaat na 15 juni niet oranje of rood? Dan kan uw reis doorgaan. U kunt uw reis natuurlijk altijd annuleren. U bent alleen niet verzekerd voor annulering met uw Annuleringsverzekering als het reisadvies groen of geel is. Geldt er wel een oranje of rood reisadvies voor uw vakantieland? En is uw reis binnen 14 dagen? Dan nemen we de annulering in behandeling.

Ik wil niet meer op vakantie. Maar er geldt geen negatief reisadvies meer voor mijn vakantieland. Kan ik toch annuleren?
We kunnen ons voorstellen dat u niet (meer) op reis wilt omdat het onveilig voelt. Of omdat u er door de situatie rondom corona geen zin in heeft. Toch zijn dit helaas geen verzekerde gebeurtenissen binnen de Annuleringsverzekering. Daarom is dit niet verzekerd.

Op het moment dat ik de reis boek geldt er een reisadvies met kleurcode geel of groen. Ben ik verzekerd als het reisadvies verandert naar kleurcode oranje of rood?
Had u al een Annuleringsverzekering? Dan zijn de annuleringskosten verzekerd met de Annuleringsverzekering als er een geel of groen reisadvies gold op het moment dat u de reis boekte. En als de reisorganisatie of vervoersmaatschappij niets voor u doet. Was het reisadvies oranje of rood op het moment dat u de reis boekte? Dan bent u niet verzekerd met uw Annuleringsverzekering.

Heeft u nog geen annuleringsverzekering en wilt u deze afsluiten? De uitbraak van het coronavirus is een wereldwijd probleem geworden. Daardoor is het coronavirus geen onzekere gebeurtenis meer. Voor verzekeringsaanvragen vanaf 17 maart 2020 is er daarom geen dekking meer voor annulering op grond van het coronavirus. 

Klopt het dat Nederland geen vakantiegangers meer repatrieert?
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken repatrieert inderdaad geen toeristen meer. Wij raden u aan het reisadvies te controleren voor en tijdens uw reis. Wordt het reisadvies aangepast tijdens uw reis? Dan wordt geadviseerd naar huis te gaan.

Ben ik verzekerd als ik op reis ga naar een land met een oranje of rood reisadvies?
Nee, u bent dan niet verzekerd via uw Reisverzekering.

Er worden op dit moment reizen aangeboden naar landen met een oranje of rood reisadvies (bijvoorbeeld Turkije). Ben ik verzekerd als ik deze reis boek?
Dat hangt af van het reisadvies op het moment dat u vertrekt. Is het reisadvies op dat moment groen of geel? Dan bent u verzekerd via uw Reisverzekering. Behalve voor annulering van uw reis. Voor uw Annuleringsverzekering is het namelijk ook belangrijk welk reisadvies er gold toen u de reis boekte. Gold er een oranje of rood reisadvies toen u boekte? Dan bent u, door het negatief reisadvies, niet verzekerd voor annulering via uw Annuleringsverzekering. U bent nog wel verzekerd voor andere oorzaken, zoals ernstige ziekte.

Moet ik wachten met het boeken van een reis totdat mijn vakantieland geen negatief reisadvies meer heeft?
Of u naar een land reist met een oranje of rood reisadvies, blijft uw eigen verantwoordelijkheid. Let op het advies van de overheid. Bij het boeken van een reis heeft u in eerste instantie een contract met uw reisorganisatie of vervoersmaatschappij. Mocht de reis uiteindelijk niet doorgaan, dan zijn zij uw aanspreekpunt. Zij zullen met u een oplossing bespreken. Let dus goed op onder welke voorwaarden u een reis boekt. En op basis daarvan kunt u zelf een beslissing maken.

Heeft u nog geen annuleringsverzekering en wilt u deze afsluiten? De uitbraak van het coronavirus is een wereldwijd probleem geworden. Daardoor is het coronavirus geen onzekere gebeurtenis meer. Voor verzekeringsaanvragen vanaf 17 maart 2020 is er daarom geen dekking meer voor annulering op grond van het coronavirus.

Waarom kan ik alleen annuleren voor reizen binnen 14 dagen? Waarom kan ik nog niet annuleren voor de zomervakantie?
U kunt pas gebruikmaken van de Annuleringsverzekering als u schade heeft gehad. Het moet duidelijk zijn dat uw reis echt niet door kan gaan door een oranje of rood reisadvies. Dit weet u pas vlak voor vertrek. Het is nog onzeker hoe de situatie zich ontwikkelt rond het coronavirus. Daarom beoordelen we op dit moment alleen reizen met een vertrekdatum binnen 14 dagen. We passen deze pagina aan als er nieuwe ontwikkelingen zijn.


Ik heb een reis met overnachting in Nederland geboekt, kan ik die annuleren?
Dat kan als het om een verzekerde gebeurtenis gaat. Bijvoorbeeld als u ernstig ziek bent en daardoor niet kunt reizen. Hiervoor heeft u een doktersverklaring nodig.

Kan uw trip of reis in Nederland niet meer doorgaan door maatregelen die de overheid heeft genomen vanwege corona? Dan kunt u het beste contact opnemen met uw reisorganisatie of accommodatie. U krijgt hiervoor geen vergoeding vanuit de annuleringsverzekering.

Ik heb een voucher van mijn reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij ontvangen
U k
unt pas gebruikmaken van uw Annuleringsverzekering als de reisorganisatie niets voor u doet. Het omboeken van een reis of het aanbieden van een voucher wordt gezien als een vergoeding van uw schade. Omdat u deze vergoeding krijgt van uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij, heeft u geen schade. Ook niet als u achteraf moet bijbetalen voor uw nieuwe reis. Als u geen gebruikt wilt maken van de voucher kunt u het beste contact opnemen met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.  

Ik ben (waarschijnlijk) besmet met het coronavirus en kan hierdoor over een korte tijd niet op reis.
Het annuleren van uw reis is dan alleen verzekerd als u ziek bent en u daarom niet kunt reizen. Hiervoor heeft u een doktersverklaring nodig. Ook als iemand uit uw familie of een goede vriend(in) het coronavirus heeft en daardoor ernstig ziek is geworden, bent u verzekerd als u op korte termijn reist.


Ben ik verzekerd?
De kosten voor het verlaten van het gebied zijn niet verzekerd. Reizigers die het niet lukte om zelf hun terugreis te regelen, hebben zich de afgelopen tijd kunnen melden via bijzonderebijstandbuitenland.nl. Vanaf 8 april is aanmelden niet meer mogelijk. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zal geen toeristen meer repatriëren.

Ik overwinter in de zon en wil hier graag blijven, wat is er verzekerd?
Wanneer u kiest om op uw overwinterplek te blijven, geeft de reisverzekering geen dekking meer voor mogelijke kosten. 

Ik overwinter in de zon, maar wil nu terug naar Nederland. Blijf ik verzekerd? 
Zolang u er alles aan doet om uit het gebied weg te komen blijft u verzekerd.

Let op: kunt u wel terug maar kiest u er voor toch te blijven op uw bestemming? Dan bent u niet verzekerd onder de reisverzekering.

Ik heb een aanbetaling gedaan. Moet ik het restbedrag overmaken?
Neem contact op met uw reisorganisatie. U heeft een contract met de reisorganisatie en zij leggen u uit wat uw rechten en plichten zijn.

Ik moet tijdens mijn vakantie in quarantaine en mag de hotelkamer niet verlaten. Krijg ik de extra kosten vergoed?
Zit u in quarantaine en bent u zelf niet ziek? Dan vergoeden wij de extra kosten niet.

Zit u in quarantaine en bent u zelf ziek? De reisverzekering verzekert dan de extra terugreiskosten en extra verblijfkosten. De dekking Medische kosten vergoedt alle extra medische kosten die u maakt boven het Nederlandse tarief. De kosten tot het Nederlandse tarief worden vergoed door uw zorgverzekering. De niet genoten vakantiedagen krijgt u alleen vergoed als u ook een annuleringsverzekering heeft.

Ik ga op zakenreis naar een land met een negatief reisadvies. Ben ik verzekerd?
Voor een zakenreis gelden alle bovenstaande punten, maar alleen met de aanvullende module Zakenreis. Heeft u een zakelijke zakenreisverzekering? Lees dan de veel gestelde vragen op de zakelijke verzekeringspagina over het coronavirus.

Ik zit door het coronavirus in quarantaine in het buitenland. Wat regel ik met mijn werkgever?
Zit u tijdens uw vakantie in quarantaine? Lees hier hoe u zaken zoals vakantiedagen en salaris goed regelt met uw werkgever.

Is meewerken aan een medisch onderzoek op het vliegveld vanwege het coronavirus verplicht?
Door de verspreiding van corona (COVID-19) worden in veel landen mensen getest op dit virus. Op vliegvelden kunnen reizigers in bepaalde gevallen een medisch onderzoek ondergaan. Lees hier wat uw rechten en plichten zijn als iemand u een medisch onderzoek oplegt.

Mijn auto staat in het buitenland. Ik kan deze door corona niet ophalen. Wat nu?
Normaal gesproken mogen auto’s maximaal 180 dagen in het buitenland staan. Door het coronavirus kunnen veel mensen hun auto nu niet ophalen. Geldt dat ook voor u? Neem dan contact met ons op. Mogelijk verlengen we de periode dat uw auto in het buitenland mag staan.

Mijn geïmporteerde auto kan niet gekeurd worden door corona. Wat kan ik doen?
Als u over de grens een auto koopt, sluit u een kortlopende WA verzekering af op het chassisnummer. Die verzekering biedt 28 dagen dekking. Terug in Nederland krijgt uw auto een Nederlands kenteken bij een RDW-keuringsstation. Door het coronavirus keurt de RDW geen of weinig auto’s. Wacht u daardoor nog steeds op de keuring? Dan kunt u uw auto tijdelijk ook WA+ of All Risk verzekeren op chassisnummer.