Vakantiecheck voor uw auto

Gaat u deze zomer met de auto op vakantie? Dan wilt u voorkomen dat de rode lampjes gaan branden. Laat voordat u vertrekt een vakantiecheck uitvoeren bij uw garage. Zo verkleint u de kans op pech. Wel zo'n fijn gevoel.

Checklist voor uw auto

Veel Nederlanders kiezen ervoor om met de auto op vakantie te gaan. Lekker 3 weken door Italië, Frankrijk of een ander land reizen. Vooraf maakt u een checklist, zodat u niets vergeet. Maar doet u dat ook voor uw auto? Door uw auto te checken op een aantal punten kunt u pech voorkomen.

Vakantiecheck door garage

Een vakantiecheck bestaat vaak uit 5 onderdelen: banden, vloeistof, remmen, airco en accu. U kunt uw auto zelf controleren. Of breng hem weg als u een grondige check wilt laten doen. Doe dit zo'n 2 weken voor uw vakantie. Dan heeft u of de garage nog ruim de tijd om eventuele reparaties te doen.

Vakantiecheck voor uw auto

Wat kunt u zelf doen?
Controleer allereerst de banden. Hoe is de spanning en het profiel? Zijn ze goed uitgelijnd en niet schuin afgesleten? Vergeet ook niet een reservewiel plus het bijbehorende gereedschap mee te nemen. Vaak zit het reservewiel standaard in de auto. In de kofferbak, achter of onder de auto. 
Rijdt u thuis meestal korte ritjes? Daar houdt een accu niet van. Controleer daarom voor uw vakantie de accu van uw auto. Het kan dan zomaar gebeuren dat de accu het opeens opgeeft. U bent dan blij als u een setje startkabels in de kofferbak heeft.
Wist u dat u vaak een creditcard nodig heeft voor het krijgen van vervangend vervoer? Dit geldt ook als u hiervoor verzekerd bent. Zorg er daarom voor dat de creditcard in uw portemonnee zit als u op vakantie gaat. Of vraag er op tijd een aan als u er nog geen heeft. Houd er rekening mee dat de aanvraag van een creditcard een paar weken kan duren.
Gebeurt er iets onderweg? Zorg dan voor uw veiligheid. Neem veiligheidshesjes mee, de gevarendriehoek, een verbanddoos en eventueel een brandblusser. Zorg ook altijd voor een noodhamer in de auto. Lees in 'Op vakantie met de auto: wat gaat mee?' wat u in andere vakantielanden verplicht moet meenemen.
Check voordat u gaat alle vloeistoffen. Is het oliepeil voldoende? Heeft u genoeg ruitenwisservloeistof en koelvloeistof? Wilt u extra goed voorbereid zijn, dan kunt u dit ook als reserve meenemen. Ook handig om mee te nemen zijn een reservesleutel en lampjes. 
Controleer of u de juiste papieren in de auto heeft liggen. Heeft u een groene kaart nodig voor uw vakantieland of de landen waar u doorheen rijdt? En hoe zit het met stickers zoals die voor een milieuzone of een vignet?
Soms is pech niet te voorkomen. Het is dan handig om belangrijke telefoonnummers bij de hand te hebben. Schrijf ze ook op een briefje en bewaar deze in de auto. Bent u bij ons verzekerd voor pechhulp en bent u in Nederland? Bel dan (055) 579 7955. Bij pech ergens anders in Europa belt u +31 71 364 18 00. Niet verzekerd? Download de RoadGuard app voor snelle hulp. En belangrijk om te weten: het alarmnummer voor overal in Europa is 112.

Zon op uw bol? Tank de auto niet vol

Wist u dat u de auto beter niet voltankt als het buiten 30 graden of warmer is? De reden is dat diesel en benzine uitzetten bij hoge temperaturen. Dit kan zelfs brandgevaarlijk zijn. U voorkomt dit door te stoppen met tanken wanneer het tankpistool automatisch afslaat.

Als u toch pech krijgt

Met een vakantiecheck doet u er alles aan om autopech te voorkomen. Gebeurt het toch? Dan is het fijn om van tevoren te weten wat u kunt doen. En hoe reparatie of vervangend vervoer geregeld is. Bij Centraal Beheer kunt u pechhulp verzekeren met Pechhulp Nederland en Pechhulp buitenland.

Geen verzekering wel hulp 

Wilt u geen verzekering voor pechhulp, maar wel verzekerd zijn van hulp? Download dan onze RoadGuard App. U betaalt alleen voor de hulp die u krijgt. Wat u ook kiest en waar u ook bent, onze Alarmcentrale is 24 uur per dag bereikbaar. Zo weet u zeker dat u niet lang stil staat tijdens uw vakantie.