Geld geërfd van een lijfrente­rekening

Wat zijn de mogelijkheden?

Als u geld heeft geërfd van Extra Pensioen Opbouw of een andere lijfrenterekening, krijgt u te maken met de belastingvoorwaarden die bij de lijfrenterekening horen. Het geld waar u recht op heeft, is bedoeld voor een periodieke uitkering: een nabestaandenlijfrente. Soms zijn er ook andere mogelijkheden.

Wat u kunt kiezen

Voor een nabestaandenlijfrente van Centraal Beheer kiest u het product 'Extra Pensioen Inkomen'. Hiermee ontvangt u een periodieke uitkering. Extra Pensioen Inkomen is een bankproduct. Er geldt een minimale looptijd voor de uitkering. Die is afhankelijk van:

  • uw leeftijd bij de start van de uitkering
  • uw relatie tot de overledene

Bereken vrijblijvend uw uitkering. U ziet dan vanzelf de mogelijke looptijden. En u kunt de uitkering meteen regelen.

Kiest u een nabestaandenlijfrente met Extra Pensioen Inkomen? Dan kunt u dat na de berekening meteen afsluiten.

Bereken uitkering

Bij andere aanbieders kunt u soms ook een verzekeringsproduct kiezen. Daarvoor gelden andere voorwaarden, onder meer wat betreft de looptijd.

Kiest u een nabestaandenlijfrente bij een andere aanbieder? Bel ons even. Dan helpen we u op weg.

U betaalt revisierente van maximaal 20% als u het lijfrentekapitaal in 1 keer uit laat keren. Dit geldt niet als het om een bedrag van minder dan € 5.364,- (2024). Houd er ook rekening mee dat u in het betreffende belastingjaar over het hele lijfrentekapitaal inkomstenbelasting betaalt. Mogelijk geldt er dan een hogere belastingschijf. Ook kan het ten koste gaan van uw recht op toeslagen.

Kiest u een uitkering in 1 keer? Bel ons even. Dan regelen we het voor u.

Tot wanneer u kunt kiezen

U heeft bedenktijd tot 2 jaar na 31 december van het jaar van overlijden van de persoon die de lijfrenterekening afsloot. Maak uw keuze wel op tijd. Anders wordt het lijfrentekapitaal in 1 keer belast met inkomstenbelasting. Daar kan nog revisierente van de Belastingdienst bij komen.

Erfbelasting

U betaalt geen erfbelasting over het geld. Bent u de partner van de overledene? Dan gaat wel uw vrijstelling voor de erfbelasting omlaag, met de helft van de waarde van het lijfrentekapitaal.

Inkomstenbelasting

Over de uitkering van een nabestaandenlijfrente betaalt u inkomstenbelasting in het jaar waarin u de uitkering ontvangt. Centraal Beheer is verplicht om inhoudingen te doen: loonbelasting, premies volksverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Wij dragen de inhoudingen af aan de Belastingdienst. U geeft de ingehouden bedragen op bij uw belastingaangifte. De Belastingdienst bepaalt of u nog geld moet betalen of geld terugkrijgt.