Begunstigde lijfrenteverzekering

Wat zijn de mogelijkheden?

Als begunstigde van een lijfrenteverzekering, krijgt u te maken met bepaalde belastingvoorwaarden. Het geld waar u recht op heeft, is bedoeld voor een periodieke uitkering: een nabestaandenlijfrente. Soms zijn er ook andere mogelijkheden.

De informatie op deze pagina geldt als u begunstigde bent van een lijfrenteverzekering. Heeft u geld geërfd van Extra Pensioen Opbouw of van een andere lijfrenterekening? Bekijk dan deze informatie.


Wat u kunt kiezen

Weet u niet zeker of u de beste keuze maakt? Vraag dan advies aan uw financieel adviseur.

Voor een nabestaandenlijfrente van Centraal Beheer kiest u het product 'Extra Pensioen Inkomen'. Hiermee ontvangt u een periodieke uitkering. Extra Pensioen Inkomen is een bankproduct. Er geldt een minimale looptijd voor de uitkering. Die is afhankelijk van:

 • uw leeftijd bij de start van de uitkering
 • uw relatie tot de overledene

Bereken vrijblijvend uw uitkering. U ziet dan vanzelf de mogelijke looptijden. En u kunt de uitkering meteen regelen. Extra Pensioen Inkomen is niet mogelijk als voor de lijfrenteverzekering de belastingregels gelden van een ontslagvergoeding*. Centraal Beheer heeft hier geen product voor. Informeer bij andere aanbieders naar de mogelijkheden.

Kiest u een nabestaandenlijfrente met Extra Pensioen Inkomen? Dan kunt u dat na de berekening meteen afsluiten.

Bereken uw uitkering

Bij andere aanbieders kunt u soms ook een verzekeringsproduct kiezen. Daarvoor gelden andere voorwaarden, onder meer wat betreft de looptijd.

Kiest u een nabestaandenlijfrente bij een andere aanbieder? Bel ons even. Dan helpen we u op weg.

 • Gelden de belastingregels van het oud regime? Of gelden de belastingregels van een ontslagvergoeding?*
  U hoeft geen boete (revisierente) te betalen als u het lijfrentekapitaal in 1 keer uit laat keren. Houd er wel rekening mee dat u in het betreffende belastingjaar over het hele lijfrentekapitaal inkomstenbelasting betaalt. Mogelijk geldt er dan een hoger belastingtarief. Ook kan het ten koste gaan van uw recht op toeslagen.

 • Gelden de belastingregels van het nieuwe regime?*
  U betaalt een boete (revisierente) van maximaal 20% als u het lijfrentekapitaal in 1 keer uit laat keren. Dit geldt niet als het om een bedrag gaat van minder dan € 5.364,- (2024). Houd er ook rekening mee dat u in het betreffende belastingjaar over het hele lijfrentekapitaal inkomstenbelasting betaalt. Mogelijk geldt er dan een hoger belastingtarief. Ook kan het ten koste gaan van uw recht op toeslagen.

  Kiest u een uitkering in 1 keer ? Bel ons even. Dan regelen we het voor u.

Tot wanneer kunt u kiezen

U heeft bedenktijd tot 2 jaar na 31 december van het jaar van overlijden van de verzekerde. Gelden de belastingregels van een ontslagvergoeding? Dan heeft u 12 maanden bedenktijd. Maakt u uw keuze wel op tijd? Anders wordt het bedrag dat u ontvangt uit de lijfrenteverzekering in 1 keer belast met inkomstenbelasting. Daar kan nog  revisierente van de Belastingdienst bij komen.

Voorlopig nog geen uitkering?

In bepaalde situaties mag u het bedrag dat u ontvangt uit de lijfrenteverzekering gebruiken voor een nieuwe lijfrenteverzekering. Daarmee stelt u de uitkering uit.
 • Gelden de belastingregels van het nieuwe regime*?
  U mag het lijfrentekapitaal alleen gebruiken voor een nieuwe lijfrenteverzekering of lijfrentespaarrekening als u een Anw-uitkering ontvangt. Bel ons even als u hier meer over wilt weten.
 • Gelden de belastingregels van het oud regime*?
  U mag het lijfrentekapitaal altijd gebruiken voor een nieuwe lijfrenteverzekering of lijfrentespaarrekening. Laat het ons alstublieft weten als u hiervoor kiest.

* Welke belastingregels gelden voor uw lijfrentekapitaal, staat in de brief die begunstigden ontvangen.

Erfbelasting

U betaalt geen erfbelasting als de belastingregels van het nieuwe regime gelden. Bent u de partner van de overledene? Dan gaat wel uw vrijstelling voor de erfbelasting omlaag, met de helft van de waarde van het lijfrentekapitaal.

Gelden de belastingregels van het oud regime? Dan betaalt u mogelijk wel erfbelasting. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Inkomstenbelasting

Over de uitkeringen van een nabestaandenlijfrente betaalt u inkomstenbelasting. Centraal Beheer is verplicht om inhoudingen te doen: loonbelasting, premies volksverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Wij dragen inhoudingen af aan de Belastingdienst. U geeft de ingehouden bedragen op bij uw belastingaangifte. De Belastingdienst bepaalt of u nog geld moet betalen of geld terugkrijgt. Het saldo van de lijfrenterekening telt niet mee voor de vermogensrendementsheffing.