Nieuwe regels in 2018

Wat verandert er als u een huis gaat kopen in 2018

U mag 100% van de woningwaarde lenen

Vanaf 1 januari mag de lening voor uw huis niet hoger zijn dan de waarde daarvan. In 2017 was dit nog 101%. Dit betekent dat u kosten zoals het advies, de notaris en taxatie niet meer kunt meenemen in uw hypotheek.

Woningen tot € 265.000 nu met NHG

Wilt u een hypotheek afsluiten met NHG? In 2018 mag de aankoopprijs van de woning maximaal € 265.000 zijn. In 2017 was dit nog € 245.000. Met Nationale Hypotheek Garantie beperkt u de financiële risico’s van een eigen koopwoning. Door het lagere risico krijgt u vaak ook een lagere rente.

Inkomen van partner telt meer mee

Bij het bepalen van de maximale hypotheek telt het laagste inkomen nu voor 60 procent mee. Volgend jaar gaat dat percentage omhoog naar 70 procent. Hierdoor kunt u meer lenen.

Nieuwe belastingafspraken voor huiseigenaren

Woont u eenmaal in uw nieuwe woning, dan merkt u ook deze veranderingen:

  • De hypotheekrenteaftrek voor het hoogste belastingtarief wordt lager (van 50 naar 49.5%).
  • De gemiddelde WOZ-waarde stijgt van 5 naar 7%. Dat betekent dat u soms meer betaalt aan belastingen die samenhangen met de waarde van uw woning. Zoals onroerende zaakbelasting.
  • Koopt u een appartement? Let dan op de nieuwe afspraken voor VVE’s.
  • Heeft u een koophuis en verkoopt u dat na 2017 met verlies? U kunt restschuld niet meer aftrekken van de belasting.

Lees hier meer over de nieuwe Miljoenennota, het Belastingplan en alle Prinsjesdagstukken.

Afsluiten volgens de regels van 2017?

Bent u bezig met bieden of bent u dat nog van plan? Houd rekening met doorlooptijden bij aanbieders. En afspraken die u moet maken. Er gaan zo een paar weken voorbij! Probeer de documenten die u nodig heeft voor uw hypotheek­aanvraag alvast te verzamelen. Uw kan u daarbij helpen. Vraagt u uw hypotheek zelf online aan? Bij Centraal Beheer vragen we dan deze documenten op.

Wat komt er allemaal kijken bij een hypotheek?

Met onze Hypotheek Academie bent u snel wijzer over hypotheken. Daar vindt u ook informatie over de verschillende soorten hypotheken en het aanvraagproces.