Na de verkoop

Is de hypotheek hoger dan de waarde van uw huis? Dan staat uw huis ‘onder water’. Als u het wilt verkopen, moet u rekening houden met een restschuld.

Is een restschuld een probleem?

Een restschuld hoeft geen probleem te zijn. Vooral als u niet van plan bent te verhuizen. Toch is het handig om op tijd na te denken over hoe u de restschuld betaalt. Toch verhuisplannen? Bespreek uw situatie dan op tijd met uw hypotheekverstrekker. Misschien kan die u helpen.

De restschuld terugbetalen

De restschuld betaalt u aan de hypotheekverstrekker. Er zijn verschillende manieren.

  • Heeft u spaargeld? Dan kunt u (een deel van) de restschuld daarvan betalen.
  • Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan kan de restschuld bij verkoop onder bepaalde voorwaarden kwijtgescholden worden.
  • Krijgt u een (belastingvrije) schenking? Dan kunt u deze gebruiken om een restschuld af te lossen.
  • U kunt een lening afsluiten om de restschuld terug te betalen. Een persoonlijke- of doorlopende lening is duurder dan een hypotheeklening. U betaalt namelijk meer rente.
  • Koopt u een nieuw huis? Dan kunt u de restschuld soms meefinancieren. Daarover leest u hieronder meer.

Een nieuw huis kopen met een restschuld

Een restschuld kunt u in sommige gevallen meenemen in de hypotheek van uw nieuwe huis. U leent dan een bedrag om het nieuwe huis te kopen. Daarnaast spreekt u af hoe u de restschuld van uw oude huis gaat terugbetalen. Uw inkomen moet dan wel voldoende zijn om de rentelasten en (extra) aflossingen te kunnen betalen. De restschuld valt niet onder het maximale bedrag dat u normaal mag lenen (100% van de waarde van het huis).

Restschuld mag u boetevrij aflossen

De restschuld die u meeneemt in uw nieuwe hypotheek, kunt u onbeperkt boetevrij aflossen. Normaal is er vaak een maximumpercentage dat u mag aflossen. Dat geldt niet voor het terugbetalen van een restschuld.

Restschuld en uw belastingaangifte

Leent u geld om uw restschuld terug te betalen? Vanaf 1 januari 2018 is rente van uw restschuld niet meer aftrekbaar als u een nieuwe hypotheek afsluit. Voor leningen die tussen 29 oktober 2012 en 1 januari 2018 zijn verstrekt is de rente nog wel aftrekbaar. Dat mag u 15 jaar doen. Lukt het niet om de lening binnen die tijd terug te betalen? Dan mag u de rente niet meer aftrekken. En wordt de lening dus duurder.