De huidige inflatie heeft verschillende oorzaken
Ook tijdens de coronacrisis hebben centrale banken en overheden veel geld in de economie gestopt. Daardoor bleef de koopkracht van veel mensen hoog. En in de coronatijd werd er minder uitgegeven doordat veel winkels en horeca gesloten waren. Na de lockdowns ontstond er juist een grote vraag naar producten en diensten. Maar toen waren de productieketens verstoord als gevolg van de coronacrisis. Producenten konden de grote vraag niet bijbenen. Daardoor stegen de prijzen. Daar kwam bij dat er door de oorlog in Oekraïne tekorten ontstonden in de toelevering van grondstoffen. Vooral de prijzen van graan, olie, gas en metalen schoten omhoog. Deze ontwikkelingen hebben gezorgd voor de hoogste inflatie in 40 jaar tijd.
Beleggingen kunnen last hebben van inflatie
Om de inflatie onder controle te houden
kunnen centrale banken de rentes verhogen. Als dat gebeurt, kan de koers van obligaties dalen. Bedrijven met hoge schulden zien bij een renteverhoging immers hun rentelast stijgen. En ook de koersen van aandelen kunnen dalen als de rente stijgt. Beleggen in relatief veilige obligaties en sparen worden dan namelijk aantrekkelijker.
De spaarrente is nog steeds laag
Spaarders moeten zich steeds afvragen of zij genoeg rente krijgen om de inflatie bij te houden. Op dit moment is dat zeker niet het geval. De rente op spaargeld is rond de 0%. Bij een inflatie van 2% per jaar, kunt u met uw spaargeld over 5 jaar 10% minder kopen dan nu. Ook de afgelopen jaren was de inflatie overigens hoger dan de spaarrente. Alleen is het effect nu veel sterker doordat de inflatie zo hoog is.
Inflatie kan ook positieve effecten hebben
Het verhogen van rente gebeurt vaak in een omgeving waar de economische groei hoog is. De omzet en winst van bedrijven nemen in zo’n omgeving toe. En dan kunnen ook de aandelen van die bedrijven in waarde stijgen. Daamee kunnen aandelen dus bescherming bieden tegen oplopende inflatie.
Spreiden is risico mijden
Door beleggingen zoveel mogelijk te spreiden, loopt u minder risico. Door in mixfondsen te beleggen, spreidt u uw beleggingen automatisch.
Focus op de lange termijn
Beleggen doet u voor de lange termijn. En alleen met geld dat u niet direct nodig heeft. Koersschommelingen horen bij beleggen. Gaat het wat minder? Dan is er tijd om te wachten tot de koers weer aantrekt. Focus dus niet op morgen. Maar ga voor het resultaat op lange termijn.