Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Hoge inflatie

Wat betekent dat voor uw beleggingen?

Inflatie is een prijsstijging van producten en diensten. U kunt met hetzelfde geld minder kopen. Onze beleggingsexperts Aart en Jeroen verklaren de huidige inflatie. En ze leggen uit welke invloed inflatie kan hebben op de waarde van uw beleggingen.

De huidige inflatie heeft verschillende oorzaken

Ook tijdens de coronacrisis hebben centrale banken en overheden veel geld in de economie gestopt. Daardoor bleef de koopkracht van veel mensen hoog. En in de coronatijd werd er minder uitgegeven doordat veel winkels en horeca gesloten waren. Na de lockdowns ontstond er juist een  grote vraag naar producten en diensten. Maar toen waren de productieketens verstoord als gevolg van de coronacrisis. Producenten konden de grote vraag niet bijbenen. Daardoor stegen de prijzen. Daar kwam bij dat er door de oorlog in Oekraïne tekorten ontstonden in de toelevering van grondstoffen. Vooral de prijzen van graan, olie, gas en metalen schoten omhoog. Deze ontwikkelingen hebben gezorgd voor de hoogste inflatie in 40 jaar tijd. 

Beleggingen kunnen last hebben van inflatie

Om de inflatie onder controle te houden kunnen centrale banken de rentes verhogen. Als dat gebeurt, kan de koers van obligaties dalen. Bedrijven met hoge schulden zien bij een renteverhoging immers hun rentelast stijgen. En ook de koersen van aandelen kunnen dalen als de rente stijgt. Beleggen in relatief veilige obligaties en sparen worden dan namelijk aantrekkelijker. 

De spaarrente is nog steeds laag

Spaarders moeten zich steeds afvragen of zij genoeg rente krijgen om de inflatie bij te houden. Op dit moment is dat zeker niet het geval. De rente op spaargeld is rond de 0%. Bij een inflatie van 2% per jaar, kunt u met uw spaargeld over 5 jaar 10% minder kopen dan nu. Ook de afgelopen jaren was de inflatie overigens hoger dan de spaarrente. Alleen is het effect nu veel sterker doordat de inflatie zo hoog is.

Inflatie kan ook positieve effecten hebben

Het verhogen van rente gebeurt vaak in een omgeving waar de economische groei hoog is. De omzet en winst van bedrijven nemen in zo’n omgeving toe. En dan kunnen ook de aandelen van die bedrijven in waarde stijgen. Daamee kunnen aandelen dus bescherming bieden tegen oplopende inflatie.

Spreiden is risico mijden

Door beleggingen zoveel mogelijk te spreiden, loopt u minder risico. Door in mixfondsen te beleggen, spreidt u uw beleggingen automatisch.

Focus op de lange termijn

Beleggen doet u voor de lange termijn. En alleen met geld dat u niet direct nodig heeft. Koersschommelingen horen bij beleggen. Gaat het wat minder? Dan is er tijd om te wachten tot de koers weer aantrekt. Focus dus niet op morgen. Maar ga voor het resultaat op lange termijn.

Meer tips en inspiratie van onze beleggingsexperts

Aart en Jeroen inspireren u graag met handige en leuke tips over beleggen. Bijvoorbeeld over beleggen met de app, het vergelijken van kosten en beleggingsfondsen én het timen van beleggingsopdrachten.

Gouden regels voor succesvol beleggen

Hoe maakt u beleggen tot een succes? Onze experts geven u een paar 'gouden tips'.

Beleggingsfondsen vergelijken: appels met peren?

Beleggingsfondsen vergelijken is lastig. Toch zijn er een paar dingen waar u op kunt letten.

Uw beleggingen altijd bij de hand

Makkelijk beleggingen kopen, verkopen én je rendement volgen? Dit kan allemaal eenvoudig met onze app.

Beleggen brengt kosten en risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Deze informatie kan reclame bevatten. Lees het prospectus en het Essentiële-informatiedocument (Eid) voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Bank N.V., statutair gevestigd in Den Haag, KvK nr. 27154399. Achmea Bank N.V. heeft een bankvergunning van De Nederlandsche Bank en is opgenomen in het register van de Autoriteit Financiële Markten onder nummer 12000011.