Taxatie: wat levert het op?

Ga je een woning kopen of verkopen? Of wil je je hypotheek verhogen, bijvoorbeeld vanwege verbouwing of verduurzaming? Dan heb je een taxatierapport nodig. Door nieuwe Europese eisen valt het opstellen van zo’n rapport duurder uit vanaf juli 2021. Maar levert het je ook iets op?

Wat is een taxatierapport?

Een taxateur beschrijft alle eigenschappen van een huis in een uitgebreid rapport. Aan de hand van dit officiële taxatierapport bepaalt de taxateur de waarde van het huis. De bank kan hierom vragen bij het aanvragen, verhogen of oversluiten van je hypotheek.

Een meer betrouwbare en uitgebreidere beoordeling

Door nieuwe Europese regels is de taxatie van een huis vanaf 1 juli 2021 een stuk uitgebreider. Maar ook duurder. Toch levert de uitgebreide taxatie je ook iets op: een nauwkeurigere waardebepaling van je huis én een beter beeld van de energieprestatie en bouwkundige staat. Zo kom je bijvoorbeeld ook te weten wat je aan investeringen moet doen om het huis de komende jaren te verduurzamen. En dat is wel zo fijn om te weten voordat je een huis koopt.

De kosten van het taxatierapport gaan omhoog

Door de uitbreiding van de taxatie, wordt het taxatie­rapport fors duurder. Een rapport kost nu ongeveer € 500,- en wordt mogelijk enkele honderden euro's duurder. Goed om te weten: taxatiekosten zijn meestal aftrekbaar van de inkomsten­belasting.

Goedkope online taxatie mag straks niet meer

Dacht je een bezoekje van de taxateur uit te sparen met een goedkope online taxatie? Deze globale waardebepaling is vaak niet meer toegestaan bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

Bekijk welke kosten er nog meer komen kijken bij het kopen, verbouwen of verduurzamen van een woning.