Je spullen opslaan voor de verhuizing?

Ga je verhuizen? Begin maar meteen met inpakken en opruimen. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. En je ziet meteen of het handig is om je spullen voor de verhuizing op te slaan. Bekijk ons praktische stappenplan.

Maak je huis al leeg

Verhuizen is een perfect moment om naar je spullen kijken. Wat neem je mee? Wat doe je weg? En wanneer verhuis je de spullen? Misschien heb je je woning al verkocht, maar kun je nog niet in je nieuwe huis. Dan is het handig om je spullen netjes op te slaan in bijvoorbeeld een opslagruimte.

Begin op tijd

Regel meteen hoe je je spullen opslaat. Zo verdeel je het werk dat bij een verhuizing hoort. Hierdoor hoef je in de laatste weken voor de verhuizing minder te doen. Begin dus zo snel mogelijk. En volg deze 7 stappen.

7 stappen

Van vol huis naar opslagruimte: zo doe je dat.
Beslis voor je verhuizing wat je wilt houden en wat weg kan. Die kleren die je toch nooit aandoet. Dat bankje van vroeger waar je nooit meer op zit. En dan die boeken, cd’s en dvd-boxen. Misschien is hun plaats ondertussen ingenomen door e-readers, Spotify en Netflix. Bekijk onze opruimtips.
Doe de spullen die je wilt bewaren meteen in dozen of opbergbakken. Bescherm de spullen met bijvoorbeeld beschermhoeken, folie en bubbelplastic. Doe de dozen niet te vol. En verdeel zwaardere spullen over meerdere dozen. Zo worden ze niet te zwaar om te dragen. Zet de spullen die weg kunnen bij elkaar. Dan kun je ze in 1 keer meenemen naar bijvoorbeeld de kringloopwinkel. Of geef ze aan vrienden of verkoop ze online.
Kijk hoeveel opslagruimte je nodig hebt. Zijn het alleen dozen en kleine meubels? Dan zijn er mobiele opslagboxen die je voor de deur kunt vullen. Is het bijna je hele inboedel, omdat je tijdelijk ergens anders woont? Dan kun je beter een grotere opslagruimte huren. Schakel je een verhuisbedrijf in? Overleg dan of zij je spullen kunnen opslaan. Dat scheelt jou straks weer een ritje. Verhuisbedrijven eenvoudig vergelijken kan onder andere via ScanMovers.
Heb je niet veel opslagruimte nodig? Dan kunnen je spullen misschien tijdelijk bij familie of vrienden staan. Vraag wel even aan je familielid of vriend of en hoe je spullen dan verzekerd zijn.
Wil je meubels opslaan? Haal ze dan uit elkaar. Dan nemen ze een stuk minder ruimte in. Haal dus die poten onder de tafel weg. Schroef die IKEA‑kast weer uit elkaar. En stop de handleiding samen met alle schroefjes en boutjes in een plastic zakje. Plak dit vast aan het meubelstuk.
Zorg ervoor dat alles droog is voordat je het opslaat. Zo voorkom je dat het gaat schimmelen. Of stinken. Vergeet de rubbers van je wasmachine, droger en vaatwasser niet. Als ze droog zijn, blijven ze soepel en gaan ze niet scheuren. Maak ook het filter en de opvangbak droog.
Bedenk wat je in je nieuwe huis als eerste nodig hebt. En leg dit als laatste in de opslagruimte. En daarom als eerste in het busje waarmee je de spullen verhuist. Want de spullen die je als laatste in je busje zet, leg je als eerste in de opslagruimte. Is de opslagruimte wel erg vol? Maak dan al een paar dozen leeg. En zet de spullen die erin zaten in de koelkast, droger of kast. Binnenin hebben die plek genoeg. Klap de lege verhuisdozen weer in en zet ze erbij. Zo kun je ze snel weer vullen als je de spullen verhuist naar je nieuwe huis.

Je spullen zijn 2 jaar verzekerd

Misschien weet je nog niet hoe lang je spullen wilt opslaan. In een opslagruimte zijn je spullen maximaal 2 jaar meeverzekerd bij onze Inboedelverzekering. Als er na diefstal of vandalisme aan de buitenkant inbraaksporen te zien zijn, krijg je de spullen vergoed. Diefstalgevoelige spullen en voertuigen zijn vaak niet verzekerd in de opslag. Ben je niet bij ons verzekerd? Bekijk dan je eigen inboedelverzekering om te zien wat precies verzekerd is.