"kosten woningonderhoud"

Wat kost woningonderhoud? Tips van de schade-expert

Een nieuwe bank of een kleurtje op de muur. We geven ons geld meestal liever uit aan leuke dingen in huis dan aan een lekkende kraan. Toch zorgt goed onderhoud ervoor dat je veilig en lekker kunt wonen in je huis. Ook houdt je woning zo z’n waarde. We vroegen onze schade-expert Wim Mensink naar de belangrijkste kosten van woningonderhoud.
3 apr 2023 4 minuten
Iedereen met een koopwoning krijgt te maken met onderhoudskosten. Maar hoe hoog zijn die precies? ‘Dat verschilt nogal per type woning’, vertelt schade-expert Wim Mensink. ‘De kosten voor het onderhoud van je woning zijn van veel dingen afhankelijk. Zo maakt het uit hoe oud je woning is. En wat de staat van je woning is. Woon je in een nieuwbouwhuis? Dan heb je voorlopig minder onderhoudskosten dan wanneer je in een jaren 30-huis met achterstallig onderhoud woont. Ook de plek en de grootte van de woning spelen een rol. Heeft je woning bijvoorbeeld veel te lijden van wind en zon? Dan zal je huis eerder toe zijn aan een schilderbeurt. Verder maakt het in de kosten uit hoeveel je zelf aan onderhoud wil en kunt doen. Pak je sommige onderhoudsklussen zelf op? Dan spaar je de kosten van een vakman uit.’

Geld opzij zetten voor onderhoud

Zonder kennis van het huis is het moeilijk te voorspellen wat je onderhoudskosten precies zijn. Daarvoor maak je het beste een uitgebreid onderhoudsplan. Wim: ‘Er zijn bepaalde bedragen waar je rekening mee kunt houden, als je het onderhoud laat doen door een vakman. Heb je een beetje overzicht wat je de komende jaren aan onderhoud kunt verwachten? Dan kun je iedere maand wat geld opzij zetten voor het onderhoud aan de woning. Zo kom je niet voor een vervelende verrassing te staan als bijvoorbeeld de kozijnen geschilderd moeten worden. En niet onbelangrijk: dan hou je ook nog wat over voor die leuke dingen in huis.’ Bekijk alvast wat belangrijke kosten voor woningonderhoud en de tips van Wim.

Enkele belangrijke kosten van woningonderhoud in 1 overzicht

Met tips van schade-expert Wim

Een likje verf doet wonderen voor je huis. De buitenkant van je huis heeft gemiddeld elke 5 jaar een schilderbeurt nodig. De kosten hangen af van de grootte van je huis en hoeveel er precies geschilderd moet worden. Huur je een vakman in? Een schilder kost gemiddeld € 40,- tot € 50,- per uur, exclusief btw. Daar komen nog kosten bij voor het materiaal, de verf en de steiger. Gemiddeld betaal je € 2.000,- tot € 3.000,- voor een tussenwoning, € 3.000,- tot € 6.000,- voor een hoekhuis of 2‑onder‑1‑kap woning en € 6.000,- tot € 12.000,- voor een vrijstaand huis.

Tip van Wim: ‘Wacht niet met het schilderwerk totdat de verf afbladdert en het houtwerk gaat rotten. De kosten voor het herstel- en schilderwerk zijn dan veel hoger. Een ander ding om op te letten is de offerte die je krijgt van de schilder. De schilderwerkzaamheden en het materiaal van de schilder vallen onder het lage btw-tarief van 9 procent. En niet onder het hoge btw-tarief van 21 procent. Dat scheelt alweer in de kosten.’

Reinigen

Een schone gevel ziet er niet alleen mooi uit. Het zorgt er ook voor dat je gevel langer in goede staat blijft. Laat een gevel van metselwerk, hout, kunststof of staal daarom regelmatig reinigen. Het liefst 1 keer per jaar. Of maak je gevel zelf schoon. Er zijn verschillende manieren om je gevel te reinigen. Zoals reinigen met water en een spons, een hogedrukspuit, chemisch reinigen of zandstralen (neveljet). Bekijk goed welke manier van reinigen geschikt is voor het materiaal van jouw gevel. De kosten zijn afhankelijk van de manier van reinigen. Gemiddeld liggen de kosten tussen de € 10,- en € 18,- per vierkante meter als je een vakman inschakelt. 

Herstel

Heb je kapotte voegen in je metselwerk? Laat deze op tijd herstellen om lekkage of scheuren in de muur te voorkomen. Voor het herstellen van standaard voegen betaal je gemiddeld € 38,- per vierkante meter. Het herstel van geknipte voegen kost gemiddeld € 105,- per vierkante meter.

Lees meer over het onderhoud van je gevel.

Wil je er lekker warmpjes bij zitten en heb je een cv‑ketel? Met goed onderhoud van je cv‑ketel hou je je huis warm. Hoe vaak je je cv‑ketel onderhoudt staat in de gebruikshandleiding van de fabrikant. Het kan handig zijn om een onderhoudscontract af te sluiten voor je cv‑ketel. Je cv‑ketel krijgt dan regelmatig onderhoud. Ook helpt een vakman je snel bij storingen. Heb je een cv‑onderhoudscontract? Vaak betaal je dan elk jaar een vast bedrag voor het cv‑ketelonderhoud. Dit is een bedrag voor het schoonmaken, controleren en afstellen van je cv‑ketel. Afhankelijk van het pakket dat je kiest liggen de kosten voor een zo’n contract tussen de € 70,- en € 160,- per jaar.

Het ontluchten van radiatoren en cv‑ketel bijvullen kun je zelf doen. Bekijk in dit handige stappenplan met video hoe je dit aanpakt.

Cv-ketel vervangen

Een cv-ketel gaat gemiddeld 14 jaar mee. Is je cv‑ketel kapot en moet je hem vervangen? De kosten liggen meestal tussen de € 1500,- en € 4000,-.

Tip van Wim: ‘Vaak kun je onderhoud goed combineren met duurzame maatregelen in huis. Ben je van plan je huis te verduurzamen en stopt je cv‑ketel ermee? Kijk of een (hybride) warmtepomp of zonneboiler geschikt is voor je huis. Vanaf 2026 wordt het zelfs verplicht om je cv‑ketel te vervangen door minimaal een hybride warmtepomp.’

Met een slecht onderhouden dak raak je gemakkelijk van de regen in de drup. Letterlijk én figuurlijk. Kapotte dakpannen of nokvorsten, of scheurtjes in bitumen kunnen zorgen voor lekkage. Niet alleen vervelend zo’n waterballet in je huis. Het brengt soms ook grote schade en hoge kosten met zich mee. Niet alle lekkage kun je voorkomen. Maar door je dak regelmatig te controleren, ontdek je schade soms wel op tijd. 

Bitumen dak

Bitumen dakbedekking op een plat dak gaat gemiddeld 30 jaar mee. Het laten vervangen van bitumen kost ongeveer € 135,- per vierkante meter. Is je platte dak aan vervanging toe en wil je graag verduurzamen? Een groen dak met sedumplantjes gaat veel langer mee dan bitumen, gemiddeld 50 jaar. Ook isoleert een groen dak beter en is het goed voor de biodiversiteit. Voor een groen dak betaal je gemiddeld € 90,- per vierkante meter en kun je soms subsidie krijgen.

Schuin dak

Heeft je schuine dak onderhoud nodig? Hoeveel dit kost is afhankelijk van het oppervlak dat je moet vervangen en het type dakpan. Gemiddeld kost het vervangen van een dak € 70,- tot € 140,- per vierkante meter. Dit is inclusief de arbeidskosten en het materiaal. 

Pak je gelijk de isolatie van je dak aan? Hiervoor kun je subsidie krijgen. Dat scheelt in de kosten. Lees meer over subsidie voor duurzame maatregelen.

Dakgoten

Kapotte of volle dakgoten kunnen zorgen voor lekkage in huis. Maak daarom tenminste 1 keer per jaar je dakgoten schoon, nadat de blaadjes zijn gevallen.

Herstel kost gemiddeld € 135,- per dakgoot. Vervangen van een kunststof goot kost gemiddeld € 50,- per meter. Voor een zinken of aluminium dakgoot betaal je € 75,- per meter. Een zinken of aluminium dakgoot kost gemiddeld € 110,- per meter.

Lees meer over het onderhoud van je dak.

Heb je mechanische ventilatie? Dit zorgt voor schone lucht en een gezonde luchtkwaliteit in huis. Dat lukt alleen als de installatie goed schoon is. Laat het ventilatiesysteem elke 2 jaar onderhouden door een ventilatiespecialist. Tijdens het onderhoud van je mechanische ventilatie bekijkt de specialist de ventilatiebox en ventielen. En maakt de specialist deze schoon. Je betaalt gemiddeld € 90,- hiervoor. Je kunt ervoor kiezen meteen alle luchtkanalen te laten reinigen. Dit doe je ongeveer elke 6 jaar en dit kost € 250,- tot € 350,-.

Het glaswerk in je kozijnen is toe aan vervanging als er lekkage ontstaat. Of als vocht zich ophoopt tussen de glaslagen. Glaswerk laten vervangen kost gemiddeld € 150,- per vierkante meter. 

Tip van Wim: ‘Als je je ramen moet vervangen, kun je tegelijkertijd je huis een stukje verduurzamen. Vervang het glaswerk door isolerend glas (HR++ of triple glas). Hier kun je subsidie voor krijgen. Ook bespaar je op je energiekosten. En een tip voor de offerte: een deel van de werkzaamheden voor het verduurzamen van je huis kan onder het lage btw‑tarief van 9 procent vallen. Zoals het plaatsen van isolerend glas.’

Lees meer over de voordelen van HR++ en triple glas.

Een waterdicht onderhoudsplan

Naast bovenstaande punten zijn er meer mogelijke onderhoudskosten. Denk aan de kosten voor funderingsherstel, het onderhoud van vloeren of tuinonderhoud. Of kosten voor klein onderhoud.  Zoals het vervangen van de kitnaden in de badkamer of de reparatie van een lekkende kraan. Wil je volledig inzicht krijgen in de kosten voor het onderhoud van je huis? Met een onderhoudsplan kun je de kosten precies in kaart brengen voor jouw situatie. Hiermee bepaal je hoe je het onderhoud gaat financieren. Lees onze tips voor het maken van een onderhoudsplan.