"kosten woningonderhoud"

Wat kost woningonderhoud? Tips van de schade-expert

Een nieuwe bank of een kleurtje op de muur. We geven ons geld meestal liever uit aan leuke dingen in huis dan aan een lekkende kraan. Toch zorgt goed onderhoud ervoor dat u veilig en lekker kunt wonen in uw huis. Ook houdt uw woning zo z’n waarde. We vroegen onze schade-expert Wim Mensink naar de belangrijkste kosten van woningonderhoud.
3 apr 2023 4 minuten
Iedereen met een koopwoning krijgt te maken met onderhoudskosten. Maar hoe hoog zijn die precies? ‘Dat verschilt nogal per type woning’, vertelt schade-expert Wim Mensink. ‘De kosten voor het onderhoud van uw woning zijn van veel dingen afhankelijk. Zo maakt het uit hoe oud uw woning is. En wat de staat van uw woning is. Woont u in een nieuwbouwhuis? Dan heeft u voorlopig minder onderhoudskosten dan wanneer u in een jaren 30-huis met achterstallig onderhoud woont. Ook de plek en de grootte van de woning spelen een rol. Heeft uw woning bijvoorbeeld veel te lijden van wind en zon? Dan zal uw huis eerder toe zijn aan een schilderbeurt. Verder maakt het in de kosten uit hoeveel u zelf aan onderhoud wilt en kunt doen. Pakt u sommige onderhoudsklussen zelf op? Dan spaart u de kosten van een vakman uit.’

Geld opzij zetten voor onderhoud

Zonder kennis van het huis is het moeilijk te voorspellen wat uw onderhoudskosten precies zijn. Daarvoor maakt u het beste een uitgebreid onderhoudsplan. Wim: ‘Er zijn bepaalde bedragen waar u rekening mee kunt houden, als u het onderhoud laat doen door een vakman. Heeft u een beetje overzicht wat u de komende jaren aan onderhoud kunt verwachten? Dan kunt u iedere maand wat geld opzij zetten voor het onderhoud aan de woning. Zo komt u niet voor een vervelende verrassing te staan als bijvoorbeeld de kozijnen geschilderd moeten worden. En niet onbelangrijk: dan houdt u ook nog wat over voor die leuke dingen in huis.’ Bekijk alvast wat belangrijke kosten voor woningonderhoud en de tips van Wim.

Enkele belangrijke kosten van woningonderhoud in 1 overzicht

Met tips van schade-expert Wim


Een likje verf doet wonderen voor uw huis. De buitenkant van uw huis heeft gemiddeld elke 5 jaar een schilderbeurt nodig. De kosten hangen af van de grootte van uw huis en hoeveel er precies geschilderd moet worden. Huurt u een vakman in? Een schilder kost gemiddeld € 40,- tot € 50,- per uur, exclusief btw. Daar komen nog kosten bij voor het materiaal, de verf en de steiger. Gemiddeld betaalt u € 2.000,- tot € 3.000,- voor een tussenwoning, € 3.000,- tot € 6.000,- voor een hoekhuis of 2‑onder‑1‑kap woning en € 6.000,- tot € 12.000,- voor een vrijstaand huis.

Tip van Wim: ‘Wacht niet met het schilderwerk totdat de verf afbladdert en het houtwerk gaat rotten. De kosten voor het herstel- en schilderwerk zijn dan veel hoger. Een ander ding om op te letten is de offerte die u krijgt van de schilder. De schilderwerkzaamheden en het materiaal van de schilder vallen onder het lage btw-tarief van 9 procent. En niet onder het hoge btw-tarief van 21 procent. Dat scheelt alweer in de kosten.’


Reinigen

Een schone gevel ziet er niet alleen mooi uit. Het zorgt er ook voor dat uw gevel langer in goede staat blijft. Laat een gevel van metselwerk, hout, kunststof of staal daarom regelmatig reinigen. Het liefst 1 keer per jaar. Of maak uw gevel zelf schoon. Er zijn verschillende manieren om uw gevel te reinigen. Zoals reinigen met water en een spons, een hogedrukspuit, chemisch reinigen of zandstralen (neveljet). Bekijk goed welke manier van reinigen geschikt is voor het materiaal van uw gevel. De kosten zijn afhankelijk van de manier van reinigen. Gemiddeld liggen de kosten tussen de € 10,- en € 18,- per vierkante meter als u een vakman inschakelt. 

Herstel

Heeft u kapotte voegen in uw metselwerk? Laat deze op tijd herstellen om lekkage of scheuren in de muur te voorkomen. Voor het herstellen van standaard voegen betaalt u gemiddeld € 38,- per vierkante meter. Het herstel van geknipte voegen kost gemiddeld € 105,- per vierkante meter.

Lees meer over het onderhoud van uw gevel.


Wilt u er lekker warmpjes bij zitten en heeft u een cv‑ketel? Met goed onderhoud van uw cv‑ketel houdt u uw huis warm. Hoe vaak u uw cv‑ketel onderhoudt staat in de gebruikshandleiding van de fabrikant. Het kan handig zijn om een onderhoudscontract af te sluiten voor uw cv‑ketel. Uw cv‑ketel krijgt dan regelmatig onderhoud. Ook helpt een vakman u snel bij storingen. Heeft u een cv‑onderhoudscontract? Vaak betaalt u dan elk jaar een vast bedrag voor het cv‑ketelonderhoud. Dit is een bedrag voor het schoonmaken, controleren en afstellen van uw cv‑ketel. Afhankelijk van het pakket dat u kiest liggen de kosten voor een zo’n contract tussen de € 70,- en € 160,- per jaar.

Het ontluchten van radiatoren en cv‑ketel bijvullen kunt u zelf doen. Bekijk in dit handige stappenplan met video hoe u dit aanpakt.

Cv-ketel vervangen

Een cv-ketel gaat gemiddeld 14 jaar mee. Is uw cv‑ketel kapot en moet u hem vervangen? De kosten liggen meestal tussen de € 1500,- en € 4000,-.

Tip van Wim: ‘Vaak kunt u onderhoud goed combineren met duurzame maatregelen in huis. Bent u van plan uw huis te verduurzamen en stopt uw cv‑ketel ermee? Kijk of een (hybride) warmtepomp of zonneboiler geschikt is voor uw huis. Vanaf 2026 wordt het zelfs verplicht om uw cv‑ketel te vervangen door minimaal een hybride warmtepomp.’


Met een slecht onderhouden dak raakt u gemakkelijk van de regen in de drup. Letterlijk én figuurlijk. Kapotte dakpannen of nokvorsten, of scheurtjes in bitumen kunnen zorgen voor lekkage. Niet alleen vervelend zo’n waterballet in uw huis. Het brengt soms ook grote schade en hoge kosten met zich mee. Niet alle lekkage kunt u voorkomen. Maar door uw dak regelmatig te controleren, ontdekt u schade soms wel op tijd. 

Bitumen dak

Bitumen dakbedekking op een plat dak gaat gemiddeld 30 jaar mee. Het laten vervangen van bitumen kost ongeveer € 135,- per vierkante meter. Is uw platte dak aan vervanging toe en wilt u graag verduurzamen? Een groen dak met sedumplantjes gaat veel langer mee dan bitumen, gemiddeld 50 jaar. Ook isoleert een groen dak beter en is het goed voor de biodiversiteit. Voor een groen dak betaalt u gemiddeld € 90,- per vierkante meter en kunt u soms subsidie krijgen.

Schuin dak

Heeft uw schuine dak onderhoud nodig? Hoeveel dit kost is afhankelijk van het oppervlak dat u moet vervangen en het type dakpan. Gemiddeld kost het vervangen van een dak € 70,- tot € 140,- per vierkante meter. Dit is inclusief de arbeidskosten en het materiaal. 

Pakt u gelijk de isolatie van uw dak aan? Hiervoor kunt u subsidie krijgen. Dat scheelt in de kosten. Lees meer over subsidie voor duurzame maatregelen.

Dakgoten

Kapotte of volle dakgoten kunnen zorgen voor lekkage in huis. Maak daarom tenminste 1 keer per jaar uw dakgoten schoon, nadat de blaadjes zijn gevallen.

Herstel kost gemiddeld € 135,- per dakgoot. Vervangen van een kunststof goot kost gemiddeld € 50,- per meter. Voor een zinken of aluminium dakgoot betaalt u € 75,- per meter. Een zinken of aluminium dakgoot kost gemiddeld € 110,- per meter.

Lees meer over het onderhoud van uw dak.


Heeft u mechanische ventilatie? Dit zorgt voor schone lucht en een gezonde luchtkwaliteit in huis. Dat lukt alleen als de installatie goed schoon is. Laat het ventilatiesysteem elke 2 jaar onderhouden door een ventilatiespecialist. Tijdens het onderhoud van uw mechanische ventilatie bekijkt de specialist de ventilatiebox en ventielen. En maakt de specialist deze schoon. U betaalt gemiddeld € 90,- hiervoor. U kunt ervoor kiezen meteen alle luchtkanalen te laten reinigen. Dit doet u ongeveer elke 6 jaar en dit kost € 250,- tot € 350,-.

Het glaswerk in uw kozijnen is toe aan vervanging als er lekkage ontstaat. Of als vocht zich ophoopt tussen de glaslagen. Glaswerk laten vervangen kost gemiddeld € 150,- per vierkante meter. 

Tip van Wim: ‘Als u uw ramen moet vervangen, kunt u tegelijkertijd uw huis een stukje verduurzamen. Vervang het glaswerk door isolerend glas (HR++ of triple glas). Hier kunt u subsidie voor krijgen. Ook bespaart u op uw energiekosten. En een tip voor de offerte: een deel van de werkzaamheden voor het verduurzamen van uw huis kan onder het lage btw‑tarief van 9 procent vallen. Zoals het plaatsen van isolerend glas.’


Lees meer over de voordelen van HR++ en triple glas.


Een waterdicht onderhoudsplan

Naast bovenstaande punten zijn er meer mogelijke onderhoudskosten. Denk aan de kosten voor funderingsherstel, het onderhoud van vloeren of tuinonderhoud. Of kosten voor klein onderhoud.  Zoals het vervangen van de kitnaden in de badkamer of de reparatie van een lekkende kraan. Wilt u volledig inzicht krijgen in de kosten voor het onderhoud van uw huis? Met een onderhoudsplan kunt u de kosten precies in kaart brengen voor uw situatie. Hiermee bepaalt u hoe u het onderhoud gaat financieren. Lees onze tips voor het maken van een onderhoudsplan.