""

Een financieel plan maken voor het onderhoud van je woning

Als eigenaar van een huis kom je er niet onderuit: elke woning heeft vroeg of laat onderhoud nodig. Sommige klussen komen jaarlijks terug. Met een financieel plan voor het onderhouden van je woning ben je goed voorbereid. 
3 apr 2023 4 minuten

Je huis onderhouden: hoeveel kost dat?

Als eigenaar van een huis maak je kosten om de woning te onderhouden. Hoeveel geld je kwijt bent verschilt per huis. Een oude woning brengt meer kosten met zich mee dan een nieuwbouwwoning. De onderhoudskosten voor een vrijstaand huis zijn vaak hoger dan voor een appartement. En natuurlijk speelt de staat van de woning een rol. Met een onderhoudsplan krijg je een duidelijk overzicht van wat er wanneer moet gebeuren. Met onze tips voor kosten van onderhoud krijg je een inschatting van de verwachte kosten voor jouw type woning.

Financieren van onderhoud

Welke mogelijkheden heb je om het onderhoud van je huis te betalen? 
Meestal betaal je het onderhoud met eigen geld. Stort bijvoorbeeld maandelijks automatisch een bedrag op je spaarrekening. Zo heb je altijd een buffer als het nodig is. 
Koop je een nieuwe woning? Je kunt dan een hypotheek afsluiten die hoger is dan de prijs van de woning. Dit geld wordt gestort in een bouwdepot. Een bouwdepot is meestal 2 jaar geldig. Je kunt dit geld gebruiken voor het verbouwen van je woning. Maar ook voor het uitvoeren van achterstallig onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan schilderwerk. Dit scheelt de volgende jaren vaak veel onderhoudskosten. Wil je een goede inschatting van de kosten die je de komende jaren kunt verwachten? Laat dan een bouwtechnische keuring uitvoeren. 
Je kunt het onderhouden van je huis ook combineren met verduurzamen. Vaak is het dan mogelijk subsidie te krijgen. Is je vloer bijvoorbeeld aan vervanging toe? Overweeg dan meteen vloerisolatie aan te brengen. Je kunt subsidie aanvragen voor de vloerisolatie. En je bespaart meteen op je energiekosten. 

Rekenvoorbeeld: het financiële plan van Aafke. 

Aafke kocht een twee‑onder‑een‑kapwoning met bouwjaar 2000. Ze liet voor haar huis een onderhoudsplan maken voor de komende 10 jaar. De belangrijkste kosten in dit onderhoudsplan staan hieronder. Aafke krijgt te maken met directe kosten en lange termijn kosten. De directe kosten zijn onderhoudskosten die ze binnen nu en een jaar moet maken. De lange termijn kosten verwacht ze binnen 10 jaar. Sommige kosten voor onderhoud komen elk jaar terug. 

Directe kosten
 • Deel dakpannen vervangen € 320,-
 • Dakgoten vervangen/repareren € 545,-
 • Dakbedekking aanbouw vervangen € 1200,-

 

Langetermijn kosten komende 10 jaar Totaal (10 jaar)
 • Schilderwerk buiten € 3600,-
 • Onderhoud installatie zonnepanelen (elke 2 jaar) € 1770,-
 • Onderhoud gevelbekleding (elke 3 jaar) € 1280,-
 • Onderhoud dakbedekking (elke 5 jaar) € 780,-
 • Dakpannen controleren (elk jaar) € 1250,-
 • Goten schoonmaken (elk jaar) € 1000,-  
Aafke’s directe kosten zijn € 2065,-. Deze kosten betaalt Aafke met haar spaargeld. Het jaarlijks terugkomende kleine onderhoud doet ze zelf. Ze bespaart € 225,- per jaar door zelf haar dakpannen te controleren en haar goten schoon te maken. Aafke verwacht de komende 10 jaar minimaal onderhoudskosten van € 7430,-. Ook houdt ze rekening met onverwachte kosten van ongeveer € 2000,-. Zo heeft ze een buffer als bijvoorbeeld haar cv-ketel kapot gaat. Ze zet voor de onderhoudskosten van haar huis en eventuele onverwachte kosten € 79,- per maand op een spaarrekening.  

Tips om te besparen op onderhoud

 • Het is vaak de moeite waard om met de buren te overleggen klussen tegelijk te laten doen. Zo hoeft een vakman maar 1 keer te komen en bespaart je kosten.
 • Steek zelf de handen uit de mouwen! Vooral kleine onderhoudsklussen kun je vaak goed zelf doen. Bijvoorbeeld schilderwerk of een lekkende kraan repareren.
 • Houd bij het onderhoud van je huis rekening met de seizoenen. Zo voorkom je (water)schade. Verwijder bijvoorbeeld in de herfst bladeren uit de dakgoot. En check vóór de herfst of je dakpannen nog stevig op het dak liggen.