""

Een financieel plan maken voor het onderhoud van uw woning

Als eigenaar van een huis komt u er niet onderuit: elke woning heeft vroeg of laat onderhoud nodig. Sommige klussen komen jaarlijks terug. Met een financieel plan voor het onderhouden van uw woning bent u goed voorbereid. 
3 apr 2023 4 minuten

Uw huis onderhouden: hoeveel kost dat?

Als eigenaar van een huis maakt u kosten om de woning te onderhouden. Hoeveel geld u kwijt bent verschilt per huis. Een oude woning brengt meer kosten met zich mee dan een nieuwbouwwoning. De onderhoudskosten voor een vrijstaand huis zijn vaak hoger dan voor een appartement. En natuurlijk speelt de staat van de woning een rol. Met een onderhoudsplan krijgt u een duidelijk overzicht van wat er wanneer moet gebeuren. Met onze tips voor kosten van onderhoud krijgt u een inschatting van de verwachte kosten voor uw type woning.

Financieren van onderhoud

Welke mogelijkheden heeft u om het onderhoud van uw huis te betalen? 
Meestal betaalt u het onderhoud met eigen geld. Stort bijvoorbeeld maandelijks automatisch een bedrag op uw spaarrekening. Zo heeft u altijd een buffer als het nodig is. 
Koopt u een nieuwe woning? U kunt dan een hypotheek afsluiten die hoger is dan de prijs van de woning. Dit geld wordt gestort in een bouwdepot. Een bouwdepot is meestal 2 jaar geldig. U kunt dit geld gebruiken voor het verbouwen van uw woning. Maar ook voor het uitvoeren van achterstallig onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan schilderwerk. Dit scheelt de volgende jaren vaak veel onderhoudskosten. Wilt u een goede inschatting van de kosten die u de komende jaren kunt verwachten? Laat dan een bouwtechnische keuring uitvoeren. 
U kunt het onderhouden van uw huis ook combineren met verduurzamen. Vaak is het dan mogelijk subsidie te krijgen. Is uw vloer bijvoorbeeld aan vervanging toe? Overweeg dan meteen vloerisolatie aan te brengen. U kunt subsidie aanvragen voor de vloerisolatie. En u bespaart meteen op uw energiekosten. 

Rekenvoorbeeld: het financiële plan van Aafke. 

Aafke kocht een twee‑onder‑een‑kapwoning met bouwjaar 2000. Ze liet voor haar huis een onderhoudsplan maken voor de komende 10 jaar. De belangrijkste kosten in dit onderhoudsplan staan hieronder. Aafke krijgt te maken met directe kosten en lange termijn kosten. De directe kosten zijn onderhoudskosten die ze binnen nu en een jaar moet maken. De lange termijn kosten verwacht ze binnen 10 jaar. Sommige kosten voor onderhoud komen elk jaar terug. 

Directe kosten
 • Deel dakpannen vervangen € 320,-
 • Dakgoten vervangen/repareren € 545,-
 • Dakbedekking aanbouw vervangen € 1200,-

 

Langetermijn kosten komende 10 jaar Totaal (10 jaar)
 • Schilderwerk buiten € 3600,-
 • Onderhoud installatie zonnepanelen (elke 2 jaar) € 1770,-
 • Onderhoud gevelbekleding (elke 3 jaar) € 1280,-
 • Onderhoud dakbedekking (elke 5 jaar) € 780,-
 • Dakpannen controleren (elk jaar) € 1250,-
 • Goten schoonmaken (elk jaar) € 1000,-  
Aafke’s directe kosten zijn € 2065,-. Deze kosten betaalt Aafke met haar spaargeld. Het jaarlijks terugkomende kleine onderhoud doet ze zelf. Ze bespaart € 225,- per jaar door zelf haar dakpannen te controleren en haar goten schoon te maken. Aafke verwacht de komende 10 jaar minimaal onderhoudskosten van € 7430,-. Ook houdt ze rekening met onverwachte kosten van ongeveer € 2000,-. Zo heeft ze een buffer als bijvoorbeeld haar cv-ketel kapot gaat. Ze zet voor de onderhoudskosten van haar huis en eventuele onverwachte kosten € 79,- per maand op een spaarrekening.  

Tips om te besparen op onderhoud

 • Het is vaak de moeite waard om met de buren te overleggen klussen tegelijk te laten doen. Zo hoeft een vakman maar 1 keer te komen en bespaart u kosten.
 • Steek zelf de handen uit de mouwen! Vooral kleine onderhoudsklussen kunt u vaak goed zelf doen. Bijvoorbeeld schilderwerk of een lekkende kraan repareren.
 • Houd bij het onderhoud van uw huis rekening met de seizoenen. Zo voorkomt u (water)schade. Verwijder bijvoorbeeld in de herfst bladeren uit de dakgoot. En check vóór de herfst of uw dakpannen nog stevig op het dak liggen.