
Maak in 4 stappen een onderhoudsplan voor je huis

In 4 stappen naar een onderhoudsplan
In de eerste stap breng je in kaart welke onderhoudsklussen je woning nodig heeft. Dit hangt onder andere af van het type woning. Zo heb je met een vrijstaande woning vaak andere onderhoudsklussen dan met een appartement. Ook maakt het uit hoe je woning is gebouwd. Heb je bijvoorbeeld een cv-ketel of een warmtepomp? Bestaat je buitenmuur alleen uit gevelstenen of (deels) uit hout of staal? Daarnaast is het handig om te weten wat er tot nu toe aan onderhoud is gedaan. Zijn de kozijnen bijvoorbeeld pas nog geschilderd of is dat alweer 5 jaar geleden? Of heb je mechanische ventilatiesysteem de afgelopen jaren nog een schoonmaakbeurt gehad?
Maak voor jezelf een lijst met alle onderhoudsklussen. En deel de klussen voor een duidelijk overzicht handig bij elkaar in groepjes. Bijvoorbeeld alle onderhoudsklussen voor de buitenkant en de binnenkant van je huis. En daarna in keuken, badkamer, verwarmingssysteem, ventilatiesysteem enzovoort.
Weet je niet precies welke onderhoudsklussen er allemaal zijn? Bekijk ons overzicht van klussen voor woningonderhoud binnen en woningonderhoud buiten.
Heb je een goed beeld welke onderhoudsklussen er voor je woning zijn? Mooi! Dan kun je een tijdsplanning maken. Sommige klussen hoeven maar 1 keer per 5 jaar te gebeuren, zoals het schilderwerk. Maar bijvoorbeeld de dakgoten schoonmaken, is een jaarlijkse klus. Zoek van elke onderhoudsklus op hoe vaak je deze moet uitvoeren en wanneer je dit het beste kunt doen. Zo krijg je een handige tijdsplanning per seizoen. Excel is bijvoorbeeld een handige manier om goed overzicht te houden. Heb je een onderhoudsklus gedaan? Schrijf dan de datum in je overzicht. Zo weet je later nog wanneer het tijd is voor de volgende beurt.
Weet je niet wanneer je wat precies aan onderhoud moet doen? Bekijk ons overzicht van klussen voor woningonderhoud binnen en woningonderhoud buiten.
Tip van onderhoudsexpert Jaap: ‘Sommige klussen hebben met elkaar te maken. Misschien heb je al een plan voor je schilderwerk buiten. Maar als je toch de kozijnen gaat schilderen, check dan ook gelijk het hang- en sluitwerk. En controleer voor je gaat schilderen de staat van je kozijnen. Misschien moeten deze op korte termijn vervangen worden. Dan is het zonde van het schilderwerk.’
Bekijk wie de onderhoudsklussen aan je woning gaat uitvoeren. Doe je een deel zelf? Of besteed je het uit aan een vakman? Schrijf in je plan op hoe je dit per klus aanpakt. Zodat je op tijd een vakman in kunt schakelen. Of tijd voor jezelf kunt inplannen.
Tip van onderhoudsexpert Jaap: ‘Of je klussen zelf kunt oppakken, hangt af van hoe handig je bent. En hoeveel tijd je hebt voor onderhoudsklussen. Misschien kun je prima zelf de dakgoten schoonmaken of je kozijnen schilderen. Maar sommige klussen moet je echt overlaten aan een vakman. Zoals je cv-ketel of ventilatiesysteem onderhouden. Hier kun je gemakkelijk fouten mee maken, die gevaarlijke gevolgen kunnen hebben. Er kan dan brand ontstaan of koolmonoxidevergiftiging. Schakel voor dit onderhoud altijd een monteur in.’
Je weet nu welke onderhoudsklussen je wanneer moet doen. En welke je zelf oppakt en welke je uitbesteedt. Maar weet je ook hoeveel het onderhoud kost? Sommige onderhoudsklussen hoeven niet veel te kosten. Andere klussen slaan een dieper gat in je portemonnee. Denk bijvoorbeeld aan schilderonderhoud of het herstel van je dak of gevel. Het kan handig zijn om maandelijks geld opzij te zetten voor woningonderhoud. Maak je een overzicht van de onderhoudskosten? Dan weet je wat je de komende jaren aan kosten kunt verwachten. En kun je hiervoor een spaarplan maken.
Maak van de klussen die je zelf uitvoert een schatting van de materiaalkosten. En eventueel van het te huren gereedschap of hulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan een stevige ladder, steiger of schuurmachine. Van de klussen die je uitbesteedt kun je de kosten van een vakman in kaart brengen.
Tip van onderhoudsexpert Jaap: ‘Kijk of je onderhoudsklussen slim kunt combineren. Als je bijvoorbeeld meerdere klussen aan je dak moet doen, doe je dit het beste in 1 keer. Vaak moet je hiervoor een steiger regelen. Dat scheelt dan gedoe en kosten. Huur je een vakman in voor een klus in of aan je huis? Bekijk dan of de vakman meerdere klussen op 1 dag kan oppakken. Ook dit scheelt in de kosten.’
Een waterdicht plan voor binnen en buiten
Deel dit artikel
Ook interessant

Een onderhoudsvriendelijk huis: tips van Joyce

Buitengewone tuintips: onderhoudskalender

Woningonderhoud binnen: kalender en tips

Fiks het met de kleine-klusjes-voorjaarsgids
Woningonderhoud buiten: kalender en tips
Weet je hoelang je dakgoten, het schilderwerk of de voegen meegaan? En wat ze precies nodig hebben aan onderhoud? Als je je woning regelmatig onderhoudt, gaat je huis langer mee. Bovendien woon je een stuk prettiger. Met dit overzicht vergeet je nooit meer een onderhoudsbeurt. En weet je hoelang de verschillende delen van de buitenkant van je huis meegaan. Bekijk welk onderhoud je wanneer doet. En onze tips voor zorgvuldig onderhoud. Zo geniet je langer van je woning.