""

Maak in 4 stappen een onderhoudsplan voor uw huis

Maakt u uw dakgoot het beste in de winter of de zomer schoon? En wanneer zijn de kozijnen ook alweer toe aan een schilderbeurt? Houd overzicht met een goed onderhoudsplan voor uw huis. Bekijk ons stappenplan met tips van de onderhoudsexpert.
Heeft u een koopwoning? Dan heeft u jaarlijks te maken met verschillende onderhoudsklussen. Maar welke zijn dat? En welke onderhoudsklussen doet u wanneer? Een onderhoudsplan geeft rust en overzicht. In 4 stappen kunt u zelf een onderhoudsplan maken. Woningonderhoudsexpert Jaap van Namen van Perfectkeur B.V. geeft daarbij tips.
""

In 4 stappen naar een onderhoudsplan

In de eerste stap brengt u in kaart welke onderhoudsklussen uw woning nodig heeft. Dit hangt onder andere af van het type woning. Zo heeft u met een vrijstaande woning vaak andere onderhoudsklussen dan met een appartement. Ook maakt het uit hoe uw woning is gebouwd. Heeft u bijvoorbeeld een cv-ketel of een warmtepomp? Bestaat uw buitenmuur alleen uit gevelstenen of (deels) uit hout of staal? Daarnaast is het handig om te weten wat er tot nu toe aan onderhoud is gedaan. Zijn de kozijnen bijvoorbeeld pas nog geschilderd of is dat alweer 5 jaar geleden? Of heeft uw mechanische ventilatiesysteem de afgelopen jaren nog een schoonmaakbeurt gehad?

Maak voor uzelf een lijst met alle onderhoudsklussen. En deel de klussen voor een duidelijk overzicht handig bij elkaar in groepjes. Bijvoorbeeld alle onderhoudsklussen voor de buitenkant en de binnenkant van uw huis. En daarna in keuken, badkamer, verwarmingssysteem, ventilatiesysteem enzovoort. 

Weet u niet precies welke onderhoudsklussen er allemaal zijn? Bekijk ons overzicht van klussen voor woningonderhoud binnen en woningonderhoud buiten.


Heeft u een goed beeld welke onderhoudsklussen er voor uw woning zijn? Mooi! Dan kunt u een tijdsplanning maken. Sommige klussen hoeven maar 1 keer per 5 jaar te gebeuren, zoals het schilderwerk. Maar bijvoorbeeld de dakgoten schoonmaken, is een jaarlijkse klus. Zoek van elke onderhoudsklus op hoe vaak u deze moet uitvoeren en wanneer u dit het beste kunt doen. Zo krijgt u een handige tijdsplanning per seizoen. Excel is bijvoorbeeld een handige manier om goed overzicht te houden. Heeft u een onderhoudsklus gedaan? Schrijf dan de datum in uw overzicht. Zo weet u later nog wanneer het tijd is voor de volgende beurt. 

Weet u niet wanneer u wat precies aan onderhoud moet doen? Bekijk ons overzicht van klussen voor woningonderhoud binnen en woningonderhoud buiten.

Tip van onderhoudsexpert Jaap: ‘Sommige klussen hebben met elkaar te maken. Misschien heeft u al een plan voor uw schilderwerk buiten. Maar als u toch de kozijnen gaat schilderen, check dan ook gelijk het hang- en sluitwerk. En controleer voor u gaat schilderen de staat van uw kozijnen. Misschien moeten deze op korte termijn vervangen worden. Dan is het zonde van het schilderwerk.’


Bekijk wie de onderhoudsklussen aan uw woning gaat uitvoeren. Doet u een deel zelf? Of besteedt u het uit aan een vakman? Schrijf in uw plan op hoe u dit per klus aanpakt. Zodat u op tijd een vakman in kunt schakelen. Of tijd voor uzelf kunt inplannen.

Tip van onderhoudsexpert Jaap: ‘Of u klussen zelf kunt oppakken, hangt af van hoe handig u bent. En hoeveel tijd u heeft voor onderhoudsklussen. Misschien kunt u prima zelf de dakgoten schoonmaken of uw kozijnen schilderen. Maar sommige klussen moet u echt overlaten aan een vakman. Zoals uw cv-ketel of ventilatiesysteem onderhouden. Hier kunt u gemakkelijk fouten mee maken, die gevaarlijke gevolgen kunnen hebben. Er kan dan brand ontstaan of koolmonoxidevergiftiging. Schakel voor dit onderhoud altijd een monteur in.’

U weet nu welke onderhoudsklussen u wanneer moet doen. En welke u zelf oppakt en welke u uitbesteedt. Maar weet u ook hoeveel het onderhoud kost? Sommige onderhoudsklussen hoeven niet veel te kosten. Andere klussen slaan een dieper gat in uw portemonnee. Denk bijvoorbeeld aan schilderonderhoud of het herstel van uw dak of gevel. Het kan handig zijn om maandelijks geld opzij te zetten voor woningonderhoud. Maakt u een overzicht van de onderhoudskosten? Dan weet u wat u de komende jaren aan kosten kunt verwachten. En kunt u hiervoor een spaarplan maken.

Maak van de klussen die u zelf uitvoert een schatting van de materiaalkosten. En eventueel van het te huren gereedschap of hulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan een stevige ladder, steiger of schuurmachine. Van de klussen die u uitbesteedt kunt u de kosten van een vakman in kaart brengen.

Tip van onderhoudsexpert Jaap: ‘Kijk of u onderhoudsklussen slim kunt combineren. Als u bijvoorbeeld meerdere klussen aan uw dak moet doen, doet u dit het beste in 1 keer. Vaak moet u hiervoor een steiger regelen. Dat scheelt dan gedoe en kosten. Huurt u een vakman in voor een klus in of aan uw huis? Bekijk dan of de vakman meerdere klussen op 1 dag kan oppakken. Ook dit scheelt in de kosten.’

Een waterdicht plan voor binnen en buiten

Heeft u een tuin? Vergeet niet uw tuin mee te nemen in de planning. Benieuwd welk onderhoud u heeft in de tuin? Bekijk onze tuinkalender