""

Uw huurhuis hittebestendig maken, 8 tips

Door klimaatverandering worden onze zomers steeds warmer. Ieder jaar breken er weer warmterecords. Dit heeft invloed op ons welzijn en onze gezondheid. Stijgt de temperatuur in uw huurwoning ook zo tijdens een warme periode?
24 mei 2023 3 minuten

Hittestress is heel vervelend en slecht voor de gezondheid, zeker voor ouderen. Ga in gesprek met uw buren, de verhuurder en de gemeente over de mogelijkheden om uw huis, complex en omgeving hittebestendiger te maken. 

Wat kunt u als huurder van een huis of appartement zelf doen om het binnen aangenaam te houden? Lees onze tips hierover.


Dit kunt u zelf doen als huurder

Nachthitte zorgt ervoor dat mensen niet of slecht slapen. Het lichaam is de hele nacht druk met verkoelen en kan dan onvoldoende herstellen. Houd ramen en deuren overdag dicht. Dat voelt misschien raar, maar door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen.

Vlak voor zonsopgang is het het koelst. Zet daarom ’s avonds en ’s nachts ramen (en deuren) zo wijd mogelijk en tegen elkaar open, als dat kan. Sluit alle deuren en ramen vroeg in de ochtend.


Binnen de gordijnen dicht doen heeft veel minder effect dan zonwering aan de buitenkant gebruiken. Goede zonwering helpt om de hitte buiten te houden. Een zonnewering aan de buitenkant van het pand koelt enkele graden meer dan één aan de binnenkant. Zorg dat er geen zon op het glas komt. Wanneer u geen buitenzonwering heeft kunt u zorgen voor schaduw met een laken voor de ramen of een schaduwdoek. Ook kunt u een parasol voor het raam zetten of geïmproviseerde luiken maken van hout of karton. Sluit ook de gordijnen, luxaflex e.d. aan de binnenkant. Voor bevestiging van uitvalschermen, markiezen en luiken heeft u toestemming van de verhuurder nodig. 

Hoe steniger de omgeving, hoe moeilijker het is om hitte tegen te gaan. Want stenen houden heel goed warmte vast en stralen die uit als de temperatuur in de avond zakt. Heeft u veel tegels in de tuin, begin dan met tegels verwijderen. Veel gemeenten halen de tegels gratis op, als u ervan af wilt.  Maar u kunt er ook een leuke tuininrichting mee maken. 

Bomen rond uw huis, planten tegen de gevel en gras helpen om de omgeving nog koeler te maken. 
Met bladverliezende klimplanten kunt u een bladerdak maken op een pergola of langs horizontaal gespannen draden. Hierdoor heeft u schaduw in de zomer en zon in de winter.


Krijgt u het niet koel zonder apparaten? Een ventilator geeft koelte en gebruikt veel minder energie dan een airco.

Binnentemperatuur in uw huurwoning te hoog?

Is de binnentemperatuur van uw woning 300 uur aaneengesloten 26,5 graden of hoger terwijl de buitentemperatuur 6 graden lager is? Dan kunt u dit als gebrek aangeven bij uw verhuurder. De verhuurder is dan verplicht er iets aan te doen. U moet zelf kunnen aantonen dat dit probleem speelt. Noteer op een vast tijdstip de temperatuur in uw woning als deze op zijn warmst is. En maak regelmatig een foto van de thermometer. Voeg ook de buitentemperatuur toe op dat moment. 

Meld, eventueel samen met de buren, de te hoge temperatuur van de woning bij de verhuurder. Doe dit schriftelijk of digitaal, en stuur het logboek mee. Vraag om contact en overleg over een oplossing.


Dit kan de verhuurder doen

Overleg met uw verhuurder welke mogelijkheden er zijn voor zonwering aan de buitenzijde van uw woning. 
Een goed geïsoleerde woning warmt langzamer op, maar als deze eenmaal warm is, koelt hij ook langzamer weer af. Goede isolatie van uw dak, buitenmuren en isolatieglas houdt in de zomer de warmte beter buiten. Isolatie werkt alleen goed in combinatie met zonwering aan de buitenzijde. Maar blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis. Uw verhuurder is verantwoordelijk voor de isolatie van uw huurwoning.
Van een plat dak kunt u een groen dak maken. De plantjes zorgen voor verkoeling. Dit is goed te combineren met zonnepanelen en dakisolatie. Overleg met uw verhuurder over de mogelijkheden.
Met een warmtepomp is de temperatuur in huis goed te regelen. Een warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht of aan het grondwater. Daarmee kunt u de temperatuur in huis niet alleen verwarmen, maar ook verkoelen. Of dit aangelegd kan worden hangt af van de verhuurder. Ga hierover in gesprek.