Rob Fick interview over verdieping in HR met Open Netwerk

"Dit is de verdieping in HR die ik zocht"

Open is het netwerk van Centraal Beheer voor werkgevers en HR-professionals. Een ideale omgeving om kennis en ervaringen te delen. Wat dat zoal oplevert, vertelt de HR-directeur van Ericsson Telecommunicatie BV in Nederland.

HR 23 jul 2020 4 minuten

Over Rob Ficke

"Ik heb aan de TU Delft gestudeerd. Electric engineering. Geen HR-achtergrond dus. Wel was ik binnen Ericsson jarenlang als programmamanager bij verschillende reorganisaties betrokken. Toen kreeg ik ook te maken met arbeidscontracten en ontslagrecht. Bovendien had ik regelmatig contact met de OR en het UWV. Vanaf de zijlijn werkte ik vaak samen met de toenmalige HR-directeur. Dat bleek voldoende om vijf jaar terug haar opvolger te worden. Ik ben er dus min of meer ingerold. Me goed in HR-onderwerpen verdiepen, stond uiteraard hoog op mijn lijstje. En het Open Netwerk voorziet in die behoefte."

Interessante inzichten

"Het Open Netwerk biedt mij de mogelijkheid om in korte tijd veel interessante inzichten op te doen", benadrukt Ficke. "Daarbij helpt het om te horen hoe andere deelnemers met bepaalde onderwerpen omgaan. Zij brengen allemaal hun eigen expertise en ervaringen mee. Ook daar steek ik veel van op."

Nieuwe ontwikkelingen

"De sessie over HR Analytics was voor mij een openbaring. Zo kregen we een demo van een startup die een app heeft ontwikkeld voor medewerkers die werkeloos dreigen te raken. Die app gaat met de data van de medewerker op zoek naar geschikte vacatureteksten. Zo ontstaat er sneller een goede match."

Continu aanpassen

"Telecom is een wilde branche. We moeten ons continu aanpassen. Dat betekent helaas ook dat we soms afscheid moeten nemen van medewerkers. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt zien we dat 50-plussers niet makkelijk nieuw werk vinden. Intern hebben we daar regelmatig discussies over, ook met de OR."

Iets anders verzinnen

"Is het nog wel van deze tijd om iemand bij ontslag een zak geld mee te geven? Vaak zie je dat zo'n medewerker dan een wat afwachtende houding krijgt. Moeten we daar dus niet iets anders voor verzinnen? Die vragen stel ik ook binnen het Open Netwerk. En ook dat levert nieuwe inzichten op."

Verdieping én verbreding

"Tijdens de HR-masterclasses van Open komt in een hoog tempo en in gecondenseerde vorm de nodige theorie langs. Daarbij gaat het niet alleen om verdieping, maar ook om verbreding van het vak. De focus ligt op zaken die ik dagelijks voorbij zie komen. Ik kan het dus meteen aan de praktijk koppelen."

Rob Ficke over Open: ,,Win­-win''

Rob Ficke: "Aanvankelijk vond ik het opmerkelijk dat Centraal Beheer het Open Netwerk heeft opgericht. In eerste instantie associeer je ze toch vooral met verzekeringen. Maar ik snap het wel. Zij weten nu nog beter wat er binnen de HR-wereld speelt zodat ze daar met hun aanbod op kunnen inspelen. Win-win dus."