Interview met Jack van Abeelen over Open netwerk

"Dit helpt om onze HR anders in te vullen"

HRM masterclasses, een inventarisatiescan, co-creatiesessies, Open Dialoog: dat zijn de onderdelen van Open, het HR-netwerk van Centraal Beheer. Maatwerk is mogelijk. Zo volgt Jack van Abeelen maar een deel van het programma.

HR 23 jul 2020 4 minuten

Jack van Abeelen, Director HR Miele Nederland B.V.

"Miele is een groot merk. Maar in Nederland zijn we maar met 310 mensen. Wat dat betreft lijken we meer op een flinke MKB'er", zegt Van Abeelen lachend. "Samen met mijn 3 collega’s ben ik nu bezig om de HR-functie opnieuw vorm te geven. We willen meer een business partner voor leidinggevenden zijn. Maar hoe geef je daar invulling aan? Tijdens de masterclasses op Nyenrode heb ik op dat vlak al veel inspiratie opgedaan. Dat was ook mijn voornaamste reden om mee te doen met Open. Dit jaar volg ik alleen de masterclasses. Wat dat betreft ben ik een beetje een atypische deelnemer. Maar fijn dat het kan.''

Overkoepelende thema's

Flexibilisering, duurzame inzetbaarheid en talentmanagement: dat zijn de overkoepelende thema's die tijdens de Open-masterclasses aan bod komen. "En dat zijn stuk voor stuk thema's die mij als HR-professional bezighouden en die ook voor ons als organisatie van belang zijn", benadrukt Van Abeelen.

Echt in gesprek

"Tijdens zo'n masterclass zit je met een kleine groep bij elkaar", vervolgt hij. "Zo raak je echt in gesprek met elkaar. De hoogleraar of expert die de masterclass geeft, deelt niet alleen zijn of haar inzichten, maar toetst het ook aan de praktijk van ons allemaal. Dat maakt het heel inspirerend."

Talentmanagement

"Waar ik echt veel aan heb gehad, is de masterclass van Lidewey van der Sluis. Zij is hoogleraar Strategisch Talentmanagement aan de Nyenrode Business Universiteit. En ze heeft me echt aan het denken gezet. Hoe gaan wij om met talentmanagement? Kunnen we ons loopbaanbeleid anders vormgeven?"

Business partner

"Dat soort vragen helpen mij en mijn collega's om los te komen van onze traditionele HR-adviesfunctie en invulling te geven aan onze nieuwe rol van business partner. Talentmanagement is natuurlijk ook een goed onderwerp om met leidinggevenden over te sparren. Je krijgt dan meteen een ander gesprek."

Minder op gevoel

"Ook de masterclass over HR Analytics sloot goed aan bij onze ambitie", vervolgt hij. "HR heeft toch de naam om veel op basis van gevoel en signalen te doen. Dat is niet verkeerd hoor. Maar door gebruik te maken van data-analyses, kunnen we daarnaast als HR-afdeling meer op feiten gaan sturen."

Goede stimulans

"We hadden al stappen gezet op het vlak van HR Analytics. En die masterclass was een goede stimulans om daar verder mee te gaan. Zo verdiep ik me nu in onze huidige datatools. Kunnen we daar wel voldoende mee? Ondanks het feit dat ik alleen de masterclasses volg, levert Open mij dus wel veel op."