Waarom verpanding van overlijdensrisicoverzekering?
Bij verpanding van uw overlijdensrisicoverzekering koppelt u de verzekering aan uw
hypotheek. Overlijdt u voor het einde van de looptijd van uw overlijdensrisicoverzekering? Dan keert de verzekeraar uit aan de hypotheekverstrekker (bijvoorbeeld de bank). Die krijgt het bedrag van de hypotheek (gedeeltelijk) terug. De hypotheekverstrekker wordt zo de (eerste) begunstigde van de verzekering.
De hypotheekverstrekker krijgt alle rechten bij verpanding
Is er verpanding van de overlijdensrisicoverzekering? Dan kunt u de verzekering meestal niet veranderen of stoppen zonder toestemming van de hypotheekverstrekker.
Verpanding overlijdensrisicoverzekering verplicht?
Sommige hypotheekverstrekkers willen dat u een overlijdensrisicoverzekering sluit samen met uw hypotheek. En dat u die aan hen verpandt. In de voorwaarden van uw hypotheek staat hoe hoog het verzekerd bedrag moet zijn. En of het verplicht is. Uw adviseur kan ook voor u kijken of verpanding verplicht is.
Een bedrag overhouden voor uw nabestaanden
Wilt u behalve de hypotheek aflossen ook iets overhouden voor uw nabestaanden? Dat kan. Lees hieronder hoe u dit doet.
- De hypotheekverstrekker krijgt alleen het bedrag dat nodig is om de hypotheek – zo ver mogelijk – af te lossen. Is het verzekerd bedrag hoger? Wat overblijft, krijgen uw nabestaanden.
- U kunt ook een extra overlijdensrisicoverzekering afsluiten zonder verpanding. Dan krijgen uw nabestaanden de uitkering. Zij kunnen deze besteden zoals zij zelf willen.
- U kunt bij sommige verzekeraars kiezen voor gedeeltelijke verpanding. Dan gaat als u overlijdt alleen het verplichte deel naar uw hypotheekverstrekker. De rest gaat naar uw nabestaanden. Die kunnen de hypotheek verder aflossen of het bedrag ergens anders voor gebruiken.
Verpanding en erfbelasting
Het bedrag dat wij uitkeren aan begunstigden telt mee om te bepalen of en hoeveel
erfbelasting zij moeten betalen.