Verpanding overlijdens­risico­verzekering

Uw verzekering koppelen aan uw hypotheek

U kunt uw overlijdens­risico­verzekering verpanden. De hypotheekverstrekker krijgt dan de uitkering uit de overlijdens­risico­verzekering als u overlijdt.

Waarom verpanding van overlijdens­risico­verzekering?

Bij verpanding van uw overlijdens­risico­verzekering koppelt u de verzekering aan uw hypotheek. Overlijdt u voor het einde van de looptijd van uw overlijdens­risico­verzekering? Dan keert de verzekeraar uit aan de hypotheekverstrekker (bijvoorbeeld de bank). Die krijgt het bedrag van de hypotheek (gedeeltelijk) terug. De hypotheekverstrekker wordt zo de (eerste) begunstigde van de verzekering.

De hypotheekverstrekker krijgt alle rechten bij verpanding

Is er verpanding van de overlijdens­risico­verzekering? Dan kunt u de verzekering meestal niet veranderen of stoppen zonder toestemming van de hypotheek­verstrekker.

Verpanding overlijdens­risico­verzekering verplicht?

Sommige hypotheek­verstrekkers willen dat u een overlijdens­risico­verzekering sluit samen met uw hypotheek. En dat u die aan hen verpandt. In de voorwaarden van uw hypotheek staat hoe hoog het verzekerd bedrag moet zijn. En of het verplicht is. Uw adviseur kan ook voor u kijken of verpanding verplicht is.

Een bedrag overhouden voor uw nabestaanden

Wilt u behalve de hypotheek aflossen ook iets overhouden voor uw nabestaanden? Dat kan. Lees hieronder hoe u dit doet.

  • De hypotheekverstrekker krijgt alleen het bedrag dat nodig is om de hypotheek – zo ver mogelijk – af te lossen. Is het verzekerd bedrag hoger? Wat overblijft, krijgen uw nabestaanden.
  • U kunt ook een extra overlijdens­risico­verzekering afsluiten zonder verpanding. Dan krijgen uw nabestaanden de uitkering. Zij kunnen deze besteden zoals zij zelf willen.
  • U kunt bij sommige verzekeraars kiezen voor gedeeltelijke verpanding. Dan gaat als u overlijdt alleen het verplichte deel naar uw hypotheek­verstrekker. De rest gaat naar uw nabestaanden. Die kunnen de hypotheek verder aflossen of het bedrag ergens anders voor gebruiken.

Verpanding en erfbelasting

Het bedrag dat wij uitkeren aan begunstigden telt mee om te bepalen of en hoeveel erfbelasting zij moeten betalen.

Zo werkt het bij Centraal Beheer

Bij Centraal Beheer is verpanding van de Overlijdens­risico­verzekering niet verplicht bij een hypotheek. Maar het kan wel verstandig zijn om toch een Overlijdens­risico­verzekering af te sluiten.

Uw premie bekijken

In een paar stappen weet u de hoogte van uw premie.

U maakt deze berekening voor de vaste premie