Thuis

Hittetips: slim omgaan met hitte in huis

Thuis

Voorspelt het weerbericht tropische warmte? Met deze tips houdt u uw hoofd en huis koel.

3 jun 2020
2 minuten

Hete zomers

De afgelopen zomers hadden we flink wat hete en droge weken. Gelukkig zijn er best wat manieren om slim om te gaan met hitte in huis. Van snelle oplossingen als goed luchten en een goedkope 'airco'. Tot duurzame verbeteringen en isolatie van uw woning.

Doe rustig aan bij hitte

Als het lang warm is, bent u sneller moe. Maar ook kunt u duizelig worden en hoofdpijn krijgen. Maak u vooral niet druk. Stel bijvoorbeeld het stofzuigen gewoon een keertje uit. Deze dingen kunt u nog meer doen voor een koel gevoel.

Wat te doen bij warmte?

Tips om hitte te bestrijden

's Ochtends en 's avonds is het een stuk koeler dan overdag. Zet daarom in de vroege en late uurtjes ramen en deuren tegenover elkaar open. Zo kan het even lekker doorwaaien. Zorg ook dat er 's nachts koele lucht binnenkomt. Zet ventilatieroosters open of ramen op een kier. Maar hoe warm het ook is, houd altijd rekening met inbrekers. Heeft uw huis mechanische ventilatie? Zet overdag de ventilatieroosters aan de zonkant dicht en aan de koele schaduwkant open. Zo haalt u minder warme lucht in huis.

Heeft u een zonnescherm of rolluiken? Doe ze overdag naar beneden. Zonnewering aan de buitenkant werkt het beste tegen hitte. Denk aan de Zuid-Europese huizen met hun houten luiken. Maar ook door gordijnen, rolgordijnen, lamellen of shutters dicht te doen, houdt u het zonnetje buiten.

Ook met natuurlijke beschutting kunt u zorgen voor een koeler huis. Met planten tegen de muur of een struik of boom voor uw huis, zorgt u voor schaduw. Een boom houdt uw huis 's zomers koel en laat in de winter het zonlicht door. Denk bijvoorbeeld aan leibomen voor het raam. Beplanting zorgt ook voor een koelere tuin. Tegels en bestrating rondom het huis houden hitte lang vast. Denk er dan ook over na wat 'groen' te planten. Zo bent u voorbereid op een volgende warme zomer.

Groene begroeiing kan bijdragen aan dakisolatie. Denk aan vetkruid. In de zomer warmt een groen dak minder op dan een dak met bitumen. Volgens Milieucentraal is een groen dak geen vervanging van een goede dakisolatie, maar scheelt het al wel gauw 2 tot 4 graden in huis. Bij sommige gemeenten kunt u subsidie krijgen voor het aanleggen van een groen dak. Kijk hiervoor op de Energiesubsidiewijzer of informeer bij uw gemeente.

In de winter bespaart u energie en geld met goede isolatie van uw woning. Maar in de zomer zorgt isolatie juist voor een koeler huis. En dat is wel zo prettig. Met dakisolatie, muurisolatie en HR++ glas of triple glas houdt u de hitte 's zomers buiten. Combineer HR++ glas op het zuiden altijd met goede zonwering. Zo warmt het huis nog minder snel op. Bekijk of woningisolatie iets voor u is.

Lampen, stofzuigers, televisies, ovens en laptops warmen op bij gebruik. Zet ze daarom uit als het even kan. Maak bijvoorbeeld een maaltijdsalade in plaats van lasagne in de oven. Dat scheelt al snel een graadje. Droog de was niet in de droger, maar op een wasrek. Heeft u buiten genoeg ruimte? Op een ouderwetse droogmolen wappert de schone was met dit weer razendsnel droog.

Met een ventilator of airco bant u hitte uit huis. Een ventilator gebruikt meestal niet zo veel stroom. Maar een airco wel. Die is daarom vaak een stuk duurder in gebruik. U kunt ook uw eigen goedkope en energiezuinige airco maken. Zet een bak ijs of een fles met ijskoud water voor uw ventilator. De ventilator koelt op deze manier de lucht. Dit zorgt voor een heerlijk frisse luchtstroom.

Een ventilator is natuurlijk heel fijn bij hitte. Maar let goed op stof op uw ventilator als u een tijdje niet bent thuis geweest. Of wanneer u de ventilator al even niet heeft gebruikt. Stof op een ventilator kan brand veroorzaken.

Overweegt u om folie op de ruiten te plakken? Een thermische breuk kan in alle soorten glas ontstaan. Een thermische breuk komt vaak door temperatuurverschillen in het glasoppervlak. Bijvoorbeeld als de zon er een tijdje op schijnt. Door het plakken van folie op een raam wordt de kans op een thermische breuk soms groter. Plak daarom geen folie op de ruit. Of laat u goed informeren over de folie die u wilt opplakken.

Een groen dak scheelt al gauw een paar graden in huis

Laat de kraan lopen

Misschien wilt u nu geen drinkwater verspillen. Maar het is wel handig om de kraan even te laten lopen als u langer dan 1 week bent weggeweest. Het water heeft dan een tijdje stilgestaan. Door stilstaand water kan de kwaliteit van drinkwater minder worden. Door warm weer is er een kans dat er bacteriën groeien in de waterleidingen, zoals legionella.

Verfrissende tips

Houdt de hitte lang aan? Probeer uw ritme zo veel mogelijk aan te passen. En als dat kan wat rust te pakken op het heetste moment van de dag. Houd ook kwetsbare mensen en ouderen een beetje in de gaten. Zij kunnen vaak minder goed tegen extreme warmte. Op zoek naar wat verfrissende tips? Kijk wat u kunt doen bij wateroverlast na droogte.