Thuis
Thuis

Hittetips: slim omgaan met hitte in huis

Al weken is het zonnig. En het blijft nog wel even warm. Overdag is het tropisch heet en ook de nachten zijn warm. Met deze tips houdt u uw hoofd en huis koel.

  • 23 jul 2018
  • 2 minuten
  • 0

Doe rustig aan bij hitte

Als het lang warm is, bent u sneller moe. Maar ook kunt u duizelig worden en hoofdpijn krijgen. Maak u vooral niet druk. Stel bijvoorbeeld het stofzuigen gewoon een keertje uit. 

Houd een oogje in het zeil

In de zomer gaan veel mensen op vakantie. Sommige kwetsbare mensen blijven alleen achter. Denk aan ouderen of chronisch zieken. Zorg dat u extra goed op hen let.

Wat te doen tegen warmte?

6 tips om hitte in huis te bestrijden

1

Lucht uw huis 's ochtends en 's avonds 

's Ochtends en 's avonds is het een stuk koeler dan overdag. Zet daarom in de vroege en late uurtjes ramen en deuren tegenover elkaar open. Zo kan het even lekker doorwaaien.

2

Zorg 's nachts voor frisse wind 

Zorg ook dat er 's nachts koele lucht binnenkomt. Zet ventilatieroosters open of ramen op een kier. Maar hoe warm het ook is, houd altijd rekening met inbrekers

3

Zet apparaten uit

Lampen, stofzuigers, televisies, ovens en laptops warmen op bij gebruik. Zet ze daarom uit als het even kan. Maak bijvoorbeeld een lekkere maaltijdsalade in plaats van lasagne. En lees een boek als u televisie wilt kijken.

4

Houd de zon buiten

Heeft u een zonnescherm of rolluiken? Doe ze overdag naar beneden. Ook door gordijnen, rolgordijnen, lamellen of shutters dicht te doen, houdt u het zonnetje buiten. 

5

Koop een ventilator of airco

Met een ventilator of airco bant u hitte uit huis. Een ventilator gebruikt meestal niet zo veel stroom. Maar een airco wel. Die is daarom vaak een stuk duurder in gebruik. 

6

Bereid u voor op de volgende hittegolf

Met planten tegen uw muur of een struik of boom voor uw huis, zorgt u voor schaduw. Een boom houdt uw huis 's zomers koel en laat in de winter het zonlicht door. Denk er dan ook over na wat 'groen' te planten. Zo bent u voorbereid op een volgende warme zomer.

Fles water bij ventilator

Maak zelf een ‘airco’

Maak uw eigen goedkope airco. Zet een bak ijs of een fles met ijskoud water voor uw ventilator. De ventilator koelt op deze manier de lucht. Dit zorgt voor een heerlijk frisse luchtstroom.

Lees ook: Veilig op weg bij tropische hitte

Speciaal aanbevolen