Wat te doen bij warmte?

Tips om hitte te bestrijden

's Ochtends en 's avonds is het een stuk koeler dan overdag. Zet daarom in de vroege en late uurtjes ramen en deuren tegenover elkaar open. Zo kan het even lekker doorwaaien. Zorg ook dat er 's nachts koele lucht binnenkomt. Zet ventilatieroosters open of ramen op een kier. Maar hoe warm het ook is, houd altijd rekening met inbrekers. Heeft uw huis mechanische ventilatie? Zet overdag de ventilatieroosters aan de zonkant dicht en aan de koele schaduwkant open. Zo haalt u minder warme lucht in huis.

Heeft u een zonnescherm of rolluiken? Doe ze overdag naar beneden. Zonnewering aan de buitenkant werkt het beste tegen hitte. Denk aan de Zuid-Europese huizen met hun houten luiken. Maar ook door gordijnen, rolgordijnen, lamellen of shutters dicht te doen, houdt u het zonnetje buiten.

Ook met natuurlijke beschutting kunt u zorgen voor een koeler huis. Met planten tegen de muur of een struik of boom voor uw huis, zorgt u voor schaduw. Een boom houdt uw huis 's zomers koel en laat in de winter het zonlicht door. Denk bijvoorbeeld aan leibomen voor het raam. Beplanting zorgt ook voor een koelere tuin. Tegels en bestrating rondom het huis houden hitte lang vast. Denk er dan ook over na wat 'groen' te planten. Zo bent u voorbereid op een volgende warme zomer.

Groene begroeiing kan bijdragen aan dakisolatie. Denk aan vetkruid. In de zomer warmt een groen dak minder op dan een dak met bitumen. Volgens Milieucentraal is een groen dak geen vervanging van een goede dakisolatie, maar scheelt het al wel gauw 2 tot 4 graden in huis. Bij sommige gemeenten kunt u subsidie krijgen voor het aanleggen van een groen dak. Kijk hiervoor op de Energiesubsidiewijzer of informeer bij uw gemeente.

In de winter bespaart u energie en geld met goede isolatie van uw woning. Maar in de zomer zorgt isolatie juist voor een koeler huis. En dat is wel zo prettig. Met dakisolatie, muurisolatie en HR++ glas of triple glas houdt u de hitte 's zomers buiten. Combineer HR++ glas op het zuiden altijd met goede zonwering. Zo warmt het huis nog minder snel op. Bekijk of woningisolatie iets voor u is.

Lampen, stofzuigers, televisies, ovens en laptops warmen op bij gebruik. Zet ze daarom uit als het even kan. Maak bijvoorbeeld een maaltijdsalade in plaats van lasagne in de oven. Dat scheelt al snel een graadje. Droog de was niet in de droger, maar op een wasrek. Heeft u buiten genoeg ruimte? Op een ouderwetse droogmolen wappert de schone was met dit weer razendsnel droog.

Met een ventilator of airco bant u hitte uit huis. Een ventilator gebruikt meestal niet zo veel stroom. Maar een airco wel. Die is daarom vaak een stuk duurder in gebruik. U kunt ook uw eigen goedkope en energiezuinige airco maken. Zet een bak ijs of een fles met ijskoud water voor uw ventilator. De ventilator koelt op deze manier de lucht. Dit zorgt voor een heerlijk frisse luchtstroom.

Een ventilator is natuurlijk heel fijn bij hitte. Maar let goed op stof op uw ventilator als u een tijdje niet bent thuis geweest. Of wanneer u de ventilator al even niet heeft gebruikt. Stof op een ventilator kan brand veroorzaken.

Overweegt u om folie op de ruiten te plakken? Een thermische breuk kan in alle soorten glas ontstaan. Een thermische breuk komt vaak door temperatuurverschillen in het glasoppervlak. Bijvoorbeeld als de zon er een tijdje op schijnt. Door het plakken van folie op een raam wordt de kans op een thermische breuk soms groter. Plak daarom geen folie op de ruit. Of laat u goed informeren over de folie die u wilt opplakken.

Een groen dak scheelt al gauw een paar graden in huis