Thuis
Thuis

Hittetips: slim omgaan met hitte in huis

Al weken is het zonnig. En het blijft nog wel even warm. Overdag is het tropisch heet en ook de nachten zijn warm. Met deze tips houdt u uw hoofd en huis koel.

  • 23 jul 2019
  • 2 minuten
  • 0

Doe rustig aan bij hitte

Als het lang warm is, bent u sneller moe. Maar ook kunt u duizelig worden en hoofdpijn krijgen. Maak u vooral niet druk. Stel bijvoorbeeld het stofzuigen gewoon een keertje uit. 

Houd een oogje in het zeil

In de zomer gaan veel mensen op vakantie. Sommige kwetsbare mensen blijven alleen achter. Denk aan ouderen of chronisch zieken. Zorg dat u extra goed op hen let.

Wat te doen bij warmte?

Tips om hitte te bestrijden

1

Lucht uw huis 's ochtends en 's avonds 

's Ochtends en 's avonds is het een stuk koeler dan overdag. Zet daarom in de vroege en late uurtjes ramen en deuren tegenover elkaar open. Zo kan het even lekker doorwaaien. Zorg ook dat er 's nachts koele lucht binnenkomt. Zet ventilatieroosters open of ramen op een kier. Maar hoe warm het ook is, houd altijd rekening met inbrekers. Heeft u een zonnescherm of rolluiken? Doe ze overdag naar beneden. Ook door gordijnen, rolgordijnen, lamellen of shutters dicht te doen, houdt u het zonnetje buiten.

2

Zet apparaten uit

Lampen, stofzuigers, televisies, ovens en laptops warmen op bij gebruik. Zet ze daarom uit als het even kan. Maak bijvoorbeeld een maaltijdsalade in plaats van lasagne in de oven. Dat scheelt al snel een graadje.

3

Bereid u voor op de volgende hittegolf

Met planten tegen uw muur of een struik of boom voor uw huis, zorgt u voor schaduw. Een boom houdt uw huis 's zomers koel en laat in de winter het zonlicht door. Denk er dan ook over na wat 'groen' te planten. Zo bent u voorbereid op een volgende warme zomer.

4

Voorzie platte daken van plantjes

Groene begroeiing kan bijdragen aan dakisolatie. Denk aan vetkruid. In de zomer warmt een groen dak minder op dan dak met bitumen. Volgens Milieucentraal is een groen dak geen vervanging van een goede dakisolatie.

5

Laat de kraan lopen na een vakantie

Bent u langer dan een week weggeweest? Het water heeft dan een tijdje stilgestaan. Door stilstaand water kan de kwaliteit van drinkwater minder worden. Door warm weer is er een kans dat er bacteriën groeien in de waterleidingen, zoals legionella.

6

 Plak geen folie op ruiten

Een thermische breuk kan in alle soorten glas ontstaan. Een thermische breuk komt vaak door temperatuurverschillen in het glasoppervlak. Bijvoorbeeld als de zon er een tijdje op schijnt. Door het plakken van folie op een raam wordt de kans op een thermische breuk soms groter. Plak daarom geen folie op de ruit. Of laat u goed informeren over de folie die u wilt opplakken.

Maak zelf een 'airco'

Met een ventilator of airco bant u hitte uit huis. Een ventilator gebruikt meestal niet zo veel stroom. Maar een airco wel. Die is daarom vaak een stuk duurder in gebruik. Maak uw eigen goedkope airco. Zet een bak ijs of een fles met ijskoud water voor uw ventilator. De ventilator koelt op deze manier de lucht. Dit zorgt voor een heerlijk frisse luchtstroom.

Kijk uw ventilator na

Een ventilator is natuurlijk heel fijn bij hitte. Maar let goed op stof op uw ventilator als u een tijdje niet bent thuis geweest. Of wanneer u de ventilator al even niet heeft gebruikt. Stof op een ventilator kan brand veroorzaken.

Speciaal aanbevolen