Stel kijkt in een fotoboek

Uw nabestaanden verzekerd

Er zijn verschillende verzekeringen die financiële zorgen van uw nabestaanden wegnemen. De 2 bekendste zijn de uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen hiertussen?

Archief 2 okt 2019 3 minuten

De uitvaartverzekering

Met een uitvaartverzekering verzekert u de kosten van uw begrafenis of crematie. Een uitvaartverzekering loopt levenslang, tot u overlijdt. Het maakt niet uit hoe oud u op dat moment bent. Deze verzekering keert altijd uit. Met dit geld kunnen uw nabestaanden uw uitvaart regelen.

De overlijdensrisicoverzekering

Met een overlijdensrisicoverzekering beperkt u financiële risico’s. Een overlijdensrisicoverzekering loopt tijdelijk. Bij Centraal Beheer bijvoorbeeld maximaal tot uw 75e jaar. Deze verzekering keert alleen uit als u tijdens de looptijd overlijdt. Overlijdt u na de einddatum? Dan keert de verzekering niet uit.

Wat regelt u met de overlijdensrisicoverzekering?

Met het bedrag uit de overlijdensrisicoverzekering kunnen uw nabestaanden bijvoorbeeld (een deel van) de hypotheek aflossen. Of de huur betalen. Zo kunnen zij in het huis blijven wonen. Maar een overlijdensrisicoverzekering is ook verstandig als u andere kosten wilt opvangen. Bijvoorbeeld de studiekosten van de kinderen, sporten, vakanties en hobby’s.

Bedrag uitkeren voor uitvaart

Een overlijdensrisicoverzekering kunt u ook gebruiken voor uw uitvaart.
U kunt met een overlijdensrisicoverzekering ook een bedrag laten uitkeren dat uw nabestaanden kunnen gebruiken voor uw uitvaart. Dan betaalt u meestal minder premie dan voor een uitvaartverzekering. Maar als u na de looptijd van de verzekering overlijdt, is er geen potje beschikbaar om uw uitvaart mee te regelen.

Zelf sparen

U kunt ook sparen voor uw uitvaart op een normale spaarrekening.
U spaart bijvoorbeeld elke maand een bedrag. Dat bedrag kiest u zelf. In het begin is het bedrag dat u heeft gespaard waarschijnlijk niet genoeg om uw uitvaart te betalen. Daarom kan het verstandig zijn om daarnaast een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Het verzekerd bedrag van de overlijdensrisicoverzekering kan dan elke maand dalen. Het bedrag op de spaarrekening stijgt namelijk steeds, als het goed is.