Bieden op een woning

Dit kan op verschillende manieren

De manier waarop een woning te koop staat, bepaalt hoe u een bod kunt doen. Dit zijn de meest voorkomende ‘biedsystemen’ of verkoopmethoden. Voor nieuwbouw gelden andere afspraken.
Checklist verhuizen

Vraagprijs: u doet een bod

De meeste woningen hebben een vraagprijs. Wilt u de woning kopen? Dan doet u een bod. Afhankelijk van de marktomstandigheden kan dit een bod boven, op of onder de vraagprijs zijn. Vroeger was het normaal om een aantal procenten onder de vraagprijs te bieden. Tegenwoordig zien we steeds vaker dat huizen voor de vraagprijs of daarboven worden verkocht.

Vervolgens kunnen er 2 methoden worden gekozen:

  1. Amsterdamse methode (Biedsysteem B)
    Dit is het meest gebruikte systeem. Een geïnteresseerde doet een bod. Is dit naar tevredenheid van de verkoper? Dan start de onderhandeling. Na uw bod komt er vaak een tegenbod. Komt u er na wat onderhandelen uit met de verkoper? Dan is de volgende stap het tekenen van de (voorlopige) koopovereenkomst.

    De bezichtigingen kunnen intussen wel doorgaan. Melden zich meer geïnteresseerden? De verkoper mag officieel pas met andere geïnteresseerden gaan onderhandelen, als hij er met de eerste bieder niet uit komt.

  2. Haarlemse methode (Biedsysteem A)
    Doet u als eerste een serieus bod op een huis? Dan krijgen volgende geïnteresseerden tijdens uw onderhandeling te horen dat er al een bod is gedaan. Ze horen niet hoe hoog dat bod is. Ze mogen echter nog altijd bezichtigen of zelf een uiterst bod doen. Komt er een beter bod? De verkoper legt dit voor aan de eerste bieder. Die moet dan meestal het nieuwe bod betalen. Anders mag de verkoper voor de hoogste bieder kiezen.

De 2 varianten hierboven lijken best wel op elkaar. Het verschil zit er vooral in wat er gebeurt als er meerdere geïnteresseerden zijn. Bij beide methodes wordt het vanaf dat moment spannend. Hoe vervelend ook; totdat u de koopovereenkomst heeft getekend kan iemand anders zich melden. En kan de verkoper ervoor kiezen om daarmee verder te gaan. Na het tekenen van de koopovereenkomst wordt die onzekerheid al een stuk minder.

Verkoop met een ‘vanaf-prijs’ of op inschrijving

Steeds vaker zien we huizen die met een ‘vanaf-prijs’ worden aangeboden. Er wordt dan meestal een tekst gebruikt dat biedingen vanaf een bepaald bedrag serieus in overweging worden genomen. Dit is vergelijkbaar met verkoop op inschrijving. U doet dan een bod op de woning voor een bepaalde datum. Het meest interessante bod wordt geaccepteerd. Dit hoeft niet altijd de hoogste bieder te zijn. Is er een bieder met betere voorwaarden? Dan kan de verkoper voor zekerheid kiezen.

De manier van bieden kan onderweg veranderen

Soms verandert de verkoper de aanpak van het bieden, terwijl het huis al te koop staat. Bijvoorbeeld als er veel belangstelling is voor een woning. Om alle belangstellenden dan een kans te geven, bijvoorbeeld. Dan kiest men om toch op inschrijving te werken. Staat een huis langer te koop? Dan kan een verkoper de prijs verlagen. En daarbij een ‘bieden vanaf’-prijs te hanteren.