Extra groep aanleggen in de meterkast

Onze vakman regelt het voor u 

  • Ervaren elektriciens
  • Het juiste materiaal en gereedschap
  • Geen voorrijkosten
Met een extra groep in de meterkast voorkomt u overbelasting. Soms is zo’n extra groep nodig als u een inductiekookplaat neemt. Of als u zonnepanelen op uw dak legt. Maar een extra groep kan ook nodig zijn als de meterkast wordt herverdeeld. Wat uw wensen ook zijn, onze vakman helpt u snel en vakkundig. Hij is ervaren en weet wat hij doet. Zorgt u ervoor dat onze vakman gemakkelijk bij de meterkast kan? Dan kan hij meteen beginnen met de klus.

Extra groep aanleggen

36 reviews

Kies een datum en de tijden waarop u kunt. In de bevestiging staat de definitieve tijd waarop de vakman komt.

Een extra groep aanleggen in de meterkast

Wilt u een extra groep aanleggen in uw meterkast? Of misschien de hele groepenkast vervangen? Dat is best een klus. Hoeveel groepen heeft u nodig? En is een aardlekschakelaar verplicht? Wij vroegen het onze elektricien, Anthony Sampije. 
De meter- en groepenkast worden nogal eens door elkaar gehaald. Anthony is sinds zijn 14e in het vak en is van alle markten thuis. Hij heeft diploma’s voor loodgieterswerk, dak installaties en elektriciteit en legt het graag uit: “Een meterkast is een ruimte die iedere woning in de buurt van de voordeur heeft. De groepenkast is een onderdeel in de meterkast. Naast een groepenkast zit in de meterkast een water- en gasmeter, Abonnee Overname Punt (wifi) en randapparatuur (telefoon). In de nieuwere meterkasten zit vaak ook een glasvezelaansluitpunt (FTU), slimme energiemeter, stadsverwarming en een KWh meter voor zonnepanelen.” Terwijl Anthony dit vertelt, is hij druk bezig met het plaatsen van een vaatwasser. Inderdaad van alle markten thuis!
“Voor de brandveiligheid zijn in de groepenkast altijd een hoofdschakelaar en 1 of 2 aardlekschakelaars nodig. Dat is sinds 2005 verplicht,” legt Anthony uit. De hoofdschakelaar kan alle elektrische installaties die zijn aangesloten aan- en uitschakelen. Een aardlekschakelaar schakelt de gehele groepenkast uit bij kortsluiting. De schakelaar springt dan omlaag.
Met maximaal 4 groepen op 1 aardlekschakelaar verdeelt u de elektriciteit. De indeling is zo dat op iedere verdieping stroom beschikbaar blijft als een aardlekschakelaar uitvalt. Anthony: “Over het algemeen hebben alle huizen, ook oude, een aardlekschakelaar. In de nieuwere huizen zijn er bij 8 groepen vaak al 2 aardlekschakelaars en 1 hoofdschakelaar.” Is er in uw woning geen aardlekschakelaar? Of is deze verouderd? Laat deze dan zo snel mogelijk checken of installeren door een vakman.
Maar wanneer moet u een extra groep aanleggen? “Dat hangt er vanaf,” zegt Anthony. “Bijvoorbeeld als u meer elektrische apparaten in huis wilt. Of zonnepanelen. Want teveel apparaten op 1 groep; dat gaat niet. Dan overbelast u de groep. Soms kan ik geen extra groep toevoegen in de huidige groepenkast. Bijvoorbeeld omdat de groepenkast te oud is. Dan moet ik er een nieuwe groepenkast in zetten. In een nieuwbouwhuis moet in ieder geval een nieuwe groepenkast, omdat daar nog geen aanwezig is.” 
Gemiddeld gezien heeft een tussenwoning 8 tot 12 groepen nodig. In een appartement is de helft voldoende. “Maar,” zegt Anthony: “De hoeveelheid groepen is afhankelijk van het aantal gloeiapparaten die de klant gebruikt. En het vermogen dat daarvoor nodig is. Een gloeiapparaat is bijvoorbeeld een boiler, vaatwasser, inductieplaat, magnetron, wasmachine en droger. Deze apparaten hebben veel vermogen nodig.”
“Soms is het voor klanten handig om een extra aparte groep aan te leggen,” vertelt Anthony. “Dan kunt u bijvoorbeeld de koelkast en vriezer een aparte aansluiting geven. Met een eigen aardlekschakelaar. Heeft u bijvoorbeeld problemen met de droger? En schakelt daardoor de aardlekschakelaar uit? Dan blijven de vriezer en koelkast gewoon hun werk doen. En heeft u geen stinkende koelkast als u thuiskomt!”
Welke groepenkast is nu het beste? Anthony: “De keuze voor een groepenkast is afhankelijk van de wens en de portemonnee van de klant. Er zijn verschillende typen groepenkasten voor ieder budget.” Al heeft Anthony wel een duidelijke voorkeur. “De ABB HAF groepenkast. Niet alleen vanwege de uitstraling. Maar ook het gemak en de veiligheid.” 
Weet u niet welke groep bij welk apparaat hoort? Anthony tipt: “Daar gebruiken we bij de installatie een handige groepenkaart voor. Deze hangt vaak in de meterkast. Daarop staat welk apparaat op welke groep is aangesloten. Heeft u geen groepenkaart? Dan is er maar 1 manier om het uit te zoeken: 1 voor 1 de groepen uitzetten. En kijken welke apparaten uitvallen. Maak hier een lijstje van en hang het in uw meterkast.” 
Een extra groep toevoegen aan uw groepenkast. Of uw groepenkast vervangen. Da’s best een technisch klusje. Dat kunt u beter aan een vakman overlaten. Bent u op zoek naar een ‘Anthony’? Boek dan uw klus via onze Klushulp.

Wat is Klushulp?

Klushulp voor iedereen

Wel of geen klant bij Centraal Beheer? Het maakt niet uit. Wij klaren de klus voor iedereen.

Geen voorrijkosten

Wij werken met lokale vakmannen. Zij rekenen geen voorrijkosten.

Afspraak wanneer u wilt

Ook ’s avonds en in het weekend. En in een tijdvak van 1 uur. U wacht dus nooit lang op onze vakman.

Komt goed garantie

Niet tevreden? Neem contact met ons op. Dan zoeken we samen naar een oplossing.

Duidelijkheid over de kosten

Vooraf ziet u de prijs van de klus of het uurtarief van de vakman. Per klus betaalt u altijd € 14,95 servicekosten. 

Zo werkt Klushulp

We gaan meteen op zoek naar een vakman bij u in de buurt. U krijgt een e-mail met alle gegevens van de afspraak op een rij.
In de afspraakbevestiging staan alle gegevens van de afspraak.  De vakman komt langs op de afgesproken tijd. Zonder voorrijkosten.
Na de klus ontvangt u een e-mail met de rekening. Kies zelf hoe u betaalt. Via de link naar iDeal die in de e-mail staat of schrijf het bedrag over.

Wat onze klanten over extra groep aanleggen zeggen