Extra groep aanleggen in de meterkast

Onze vakman regelt het voor u 

  • Vakkundig en professioneel geholpen
  • Geen voorrijkosten
  • Komt Goed Garantie

Een extra groep in de meterkast is zo geregeld

Met een extra groep in de meterkast voorkomt u overbelasting. Soms is zo’n extra groep nodig als u een inductiekookplaat neemt. Of als u zonnepanelen op uw dak legt. Maar een extra groep kan ook nodig zijn als de meterkast wordt herverdeeld. Wat uw wensen ook zijn, onze vakman helpt u snel en vakkundig. Hij is ervaren en weet wat hij doet. Omschrijf tijdens het boeken weten wat er precies moet gebeuren. Dan kan onze vakman zich goed voorbereiden. Soms kan de elektricien pas zien wat de mogelijkheden zijn, als hij bij u thuis is. Bijvoorbeeld als het alleen mogelijk is om met kabelgoten te werken.

Zorgt u ervoor dat onze vakman gemakkelijk bij de meterkast kan? Dan kan hij meteen beginnen met de klus.

Een extra groep aanleggen in de meterkast

Wilt u een extra groep aanleggen in uw meterkast? Of misschien de hele groepenkast vervangen? Dat is best een klus. Hoeveel groepen heeft u nodig? En is een aardlekschakelaar verplicht? Wij vroegen het onze elektricien, Anthony Sampije. 
De meter- en groepenkast worden nogal eens door elkaar gehaald. Anthony zit sinds zijn 14e in het vak en is van alle markten thuis. Hij heeft diploma’s voor loodgieterswerk, dak installaties en elektriciteit en legt het graag uit: “Een meterkast is een ruimte die iedere woning in de buurt van de voordeur heeft. De groepenkast is een onderdeel in de meterkast. Naast een groepenkast zit in de meterkast vaak een water- en gasmeter, Abonnee Overname Punt (wifi) en randapparatuur (telefoon). In de nieuwere meterkasten zit vaak ook een glasvezelaansluitpunt (FTU), slimme energiemeter, stadsverwarming en een KWh meter voor zonnepanelen.” Terwijl Anthony dit vertelt, is hij druk bezig met het plaatsen van een vaatwasser. Inderdaad van alle markten thuis!
“Voor de brandveiligheid zijn in de groepenkast altijd een hoofdschakelaar en 1 of 2 aardlekschakelaars nodig. Dat is sinds 2005 verplicht,” legt Anthony uit. De hoofdschakelaar kan alle elektrische installaties die zijn aangesloten aan- en uitschakelen. Een aardlekschakelaar schakelt de gehele groepenkast uit bij kortsluiting. De schakelaar springt dan omlaag.
Met maximaal 4 groepen op 1 aardlekschakelaar verdeelt u de elektriciteit. De indeling is zo dat op iedere verdieping stroom beschikbaar blijft als een aardlekschakelaar uitvalt. Anthony: “Over het algemeen hebben alle huizen, ook oude, een aardlekschakelaar. In de nieuwere huizen zijn er bij 8 groepen vaak al 2 aardlekschakelaars en 1 hoofdschakelaar.” Is er in uw woning geen aardlekschakelaar? Of is deze verouderd? Laat deze dan zo snel mogelijk checken of installeren door een vakman.
Maar wanneer moet u een extra groep aanleggen? “Dat hangt ervan af,” zegt Anthony. “Bijvoorbeeld als u meer elektrische apparaten in huis wilt. Of zonnepanelen. Want teveel apparaten op 1 groep; dat gaat niet. Dan overbelast u de groep. Soms kan ik geen extra groep toevoegen in de huidige groepenkast. Bijvoorbeeld omdat de groepenkast te oud is. Dan moet ik er een nieuwe groepenkast in zetten. In een nieuwbouwhuis moet in ieder geval een nieuwe groepenkast, omdat daar nog geen aanwezig is.” 
Gemiddeld gezien heeft een tussenwoning 8 tot 12 groepen nodig. In een appartement is de helft voldoende. “Maar,” zegt Anthony: “De hoeveelheid groepen is afhankelijk van het aantal gloeiapparaten die de klant gebruikt. En het vermogen dat daarvoor nodig is. Een gloeiapparaat is bijvoorbeeld een boiler, vaatwasser, inductieplaat, magnetron, wasmachine en droger. Deze apparaten hebben veel vermogen nodig.”
“Soms is het voor klanten handig om een extra aparte groep aan te leggen,” vertelt Anthony. “Dan kunt u bijvoorbeeld de koelkast en vriezer een aparte aansluiting geven. Met een eigen aardlekschakelaar. Heeft u bijvoorbeeld problemen met de droger? En schakelt daardoor de aardlekschakelaar uit? Dan blijven de vriezer en koelkast gewoon hun werk doen. En heeft u geen stinkende koelkast als u thuiskomt!”
Welke groepenkast is nu het beste? Anthony: “De keuze voor een groepenkast is afhankelijk van de wens en de portemonnee van de klant. Er zijn verschillende typen groepenkasten voor ieder budget.”
Weet u niet welke groep bij welk apparaat hoort? Anthony tipt: “Daar gebruiken we bij de installatie een handige groepenkaart voor. Deze hangt vaak in de meterkast. Daarop staat welk apparaat op welke groep is aangesloten. Heeft u geen groepenkaart? Dan is er maar 1 manier om het uit te zoeken: 1 voor 1 de groepen uitzetten. En kijken welke apparaten uitvallen. Maak hier een lijstje van en hang het in uw meterkast.” 

Een extra groep toevoegen aan uw groepenkast. Of uw groepenkast vervangen. Da’s best een technisch klusje. Dat kunt u beter aan een vakman overlaten. Bent u op zoek naar een ‘Anthony’? Boek dan uw klus via onze Klushulp.

Klus inplannen

Onze Klushulp in 4 stappen

  1. Kies uw klus

  2. Wij gaan op zoek naar een vakman

  3. Leun achterover: de vakman fikst uw klus

  4. Betaal simpel achteraf met iDEAL

Meer weten?

De juiste vakman

Wij werken we samen met Roamler Tech.

Komt Goed Garantie

De klus is geklaard. Maar helaas niet zoals u dat wilde. Wij bieden de Komt Goed Garantie. Fouten of schade die een vakman veroorzaakt, worden zo snel mogelijk opgelost. Door dezelfde of een andere vakman. Zonder extra kosten. 

Man en vrouw doen de administratie

Heeft u een vraag?

Bekijk hier onze veelgestelde vragen over Klushulp. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op!

Zo beoordelen klanten ons