5 tips om storm­schade te voorkomen

Officieel is het storm bij windkracht 9. Bij Centraal Beheer spreken we bij windkracht 7 al over storm. Omdat windkracht 7 aardig wat schade kan veroorzaken. Met deze tips lees je hoe je jezelf en je spullen kunt beschermen.

Blijf zoveel mogelijk binnen

Blijf binnen als je niet echt de straat op hoeft. Ook jij kunt stormschade oplopen! Moet je toch naar buiten? Gebruik dan geen paraplu als het hard waait. En let goed op waar je loopt. Pas op voor rondvliegende voorwerpen zoals dakpannen en takken. Blijf binnen een beetje uit de buurt van je ramen.

Moet je toch met de auto weg?

Houd dan genoeg afstand van je voorligger. Vermijd wegen met veel bomen. Let extra goed op fietsers en motorrijders. Houd beide handen aan het stuur. Een plotselinge rukwind kan je auto zomaar opzij duwen. En kom je veilig aan op je bestemming? Parkeer je auto dan niet onder een boom.

5 tips om stormschade te voorkomen:

Hoe lekker die frisse lucht ook kan zijn, sluit je ramen en deuren goed af. Zo voorkom je dat een windvlaag grip krijgt op half openstaande ramen. En het glas misschien breekt. Ook komt er zo geen water binnen bij een flinke regenbui. Lees meer over het onderhoud van je ramen.
Zet je losliggende spullen binnen of op een beschutte plek. Niet alleen kleine dingen zoals bloempotten. Maar ook je tuinmeubilair of afvalcontainer. Lukt dat niet? Maak ze dan vast. Zorg dat niets door je tuin kan waaien. Je heerlijke ligstoel kan veel schade veroorzaken. Lees hoe je spullen bij stormschade verzekerd zijn.
Loop voor de storm losbarst een rondje om je huis. Zorg dat rolluiken, zonneschermen en parasols opgerold, ingeklapt of gesloten zijn. Controleer of alles goed vast zit. Denk aan schuttingen, zonneschermen, zonnepanelen en dakpannen. Heb je scheve of kapotte dakpannen? Lees wat je zelf kunt doen om lekkage aan je dak te voorkomen.
Zitten ze niet verstopt door bladeren of een vogelnestje? Een storm kan samengaan met fikse regenbuien. Maak je dakgoten daarom regelmatig schoon. Of laat ze schoonmaken. Zo voorkom je waterschade door de storm. Bladvangers op je regenpijpen helpen al een stuk! Lees welke kleine klusjes je in de herfst nog meer kunt doen.
Heb je bomen in je tuin? Snoei ze dan regelmatig. Zo blijven ze gezond. Maar snoeien beschermt je bomen ook tegen stormschade. En onveilige situaties door loshangende takken. Staat er een boom op omvallen? Zorg dat de boom weggehaald wordt. De boom kan dan niet op je huis of andere spullen vallen. Vlak voor een storm? Verwijder de overhangende takken.

Check de weerwaarschuwingen

Houd ook altijd de weerwaarschuwingen en nieuwsberichten in de gaten. En een mobiele telefoon bij de hand. Daarmee kun je als het nodig is hulpdiensten bellen. Of familieleden geruststellen.

Toch stormschade? Meld het bij je verzekeraar

Krijg je toch stormschade? Dat is vervelend. Zeker als je goed voorbereid was. Maak foto’s van de schade en meld het bij je verzekeraar. Ben je klant van Centraal Beheer? Dan gaat dat snel en gemakkelijk online, via onze app of chat. Was je niet zo goed voorbereid? Bekijk dan welke verzekering je nog nodig hebt.