5 tips om storm­schade te voorkomen

Officieel is het storm bij windkracht 9. Bij Centraal Beheer spreken we bij windkracht 7 al over storm. Omdat windkracht 7 aardig wat schade kan veroorzaken. Met deze tips leest u hoe u uzelf en uw spullen kunt beschermen.

Blijf zoveel mogelijk binnen

Blijf binnen als u niet echt de straat op hoeft. Ook u kunt stormschade oplopen! Moet u toch naar buiten? Gebruik dan geen paraplu als het hard waait. En let goed op waar u loopt. Pas op voor rondvliegende voorwerpen zoals dakpannen en takken. Blijf binnen een beetje uit de buurt van uw ramen.

Moet u toch met de auto weg?

Houd dan genoeg afstand van uw voorligger. Vermijd wegen met veel bomen. Let extra goed op fietsers en motorrijders. Houd beide handen aan het stuur. Een plotselinge rukwind kan uw auto zomaar opzij duwen. En komt u veilig aan op uw bestemming? Parkeer uw auto dan niet onder een boom.

5 tips om stormschade te voorkomen:

Hoe lekker die frisse lucht ook kan zijn, sluit uw ramen en deuren goed af. Zo voorkomt u dat een windvlaag grip krijgt op half openstaande ramen. En het glas misschien breekt. Ook komt er zo geen water binnen bij een flinke regenbui. Lees meer over het onderhoud van uw ramen.
Zet uw losliggende spullen binnen of op een beschutte plek. Niet alleen kleine dingen zoals bloempotten. Maar ook uw tuinmeubilair of afvalcontainer. Lukt dat niet? Maak ze dan vast. Zorg dat niets door uw tuin kan waaien. Uw heerlijke ligstoel kan veel schade veroorzaken. Lees hoe uw spullen bij stormschade verzekerd zijn.
Loop voor de storm losbarst een rondje om uw huis. Zorg dat rolluiken, zonneschermen en parasols opgerold, ingeklapt of gesloten zijn. Controleer of alles goed vast zit. Denk aan schuttingen, zonneschermen, zonnepanelen en dakpannen. Heeft u scheve of kapotte dakpannen? Lees wat u zelf kunt doen om lekkage aan uw dak te voorkomen.
Zitten ze niet verstopt door bladeren of een vogelnestje? Een storm kan samengaan met fikse regenbuien. Maak uw dakgoten daarom regelmatig schoon. Of laat ze schoonmaken. Zo voorkomt u waterschade door de storm. Bladvangers op uw regenpijpen helpen al een stuk! Lees welke kleine klusjes u in de herfst nog meer kunt doen.
Heeft u bomen in uw tuin? Snoei ze dan regelmatig. Zo blijven ze gezond. Maar snoeien beschermt uw bomen ook tegen stormschade. En onveilige situaties door loshangende takken. Staat er een boom op omvallen? Zorg dat de boom weggehaald wordt. De boom kan dan niet op uw huis of andere spullen vallen. Vlak voor een storm? Verwijder de overhangende takken.

Check de weerwaarschuwingen

Houd ook altijd de weerwaarschuwingen en nieuwsberichten in de gaten. En een mobiele telefoon bij de hand. Daarmee kunt u als het nodig is hulpdiensten bellen. Of familieleden geruststellen.

Toch stormschade? Meld het bij uw verzekeraar

Krijgt u toch stormschade? Dat is vervelend. Zeker als u goed voorbereid was. Maak foto’s van de schade en meld het bij uw verzekeraar. Bent u klant van Centraal Beheer? Dan gaat dat snel en gemakkelijk online, via onze app of chat. Was u niet zo goed voorbereid? Bekijk dan welke verzekering u nog nodig heeft.