Stappenplan: aanbieder duurzame maatregelen vinden

Je wilt je woning verduurzamen. Je kunt kiezen voor isoleren, een groen dak, zonnepanelen, een warmtepomp en meer. Natuurlijk wil je de juiste maatregelen nemen, tegen een eerlijke prijs. Bekijk het stappenplan en vind de aanbieder die bij jou en je duurzame doelen past.

Aanbieder duurzaamheid vinden

Veel duurzame maatregelen zijn niet alleen goed voor je portemonnee en het milieu. Ook verbeteren ze het wooncomfort. Maar wie schakel je nu in voor het verduurzamen van je woning? En waar moet je zoal op letten bij het zoeken van een aanbieder? Volg de stappen hieronder en krijg antwoord op deze en andere vragen.

In 5 stappen een aanbieder van duurzame maatregelen vinden 

Je wilt je woning verduurzamen. Dan is het niet alleen goed om je energieverbruik op papier te zetten. Ook kunt je je energielabel opvragen en een energiescan doen. Zo kun je kijken waar je winst kunt behalen. Wist je dat je al met kleine verbeteringen energie kunt besparen? Er zijn verschillende manieren om duurzame maatregelen te betalen.

Kijk of je de maatregelen alleen of met meerdere mensen in de buurt kunt nemen. Wanneer je samen met anderen duurzame doelen wilt behalen, heb je soms voordeel. Zo krijg je bij sommige bedrijven bijvoorbeeld korting. Misschien wakker je met je doelen zelfs het enthousiasme in jouw buurt aan.

Goed, je weet nu welke maatregelen je wilt nemen. En je hebt je budget bepaald. Ook weet je of je de maatregelen alleen of met anderen neemt. Nu is het tijd om een aanbieder te vinden die het allemaal gaat regelen. Maar welk bedrijf kies je? Je kunt natuurlijk lokaal een bedrijf zoeken. Ook kun je een collectief in de arm nemen. Bijvoorbeeld als je zonnepanelen of een groen dak wilt. Vraag ook eens aan mensen in je buurt door wie zij hun duurzame maatregelen hebben laten uitvoeren. Zijn zij tevreden?

Vraag altijd referenties op. Dit zijn bijvoorbeeld verhalen van klanten die vergelijkbare duurzaamheidsmaatregelen hebben genomen. Breng een bezoek aan hen of bel ze op. Kijk ook eens op Google of er reviews zijn geschreven. Bekijk de reviews goed. Zijn de reviews geschreven door anonieme accounts? Dan is dit geen goed teken. Soms ontvangen bedrijven ook positieve nepreviews. Komt de review van iemand die in totaal maar 1 review heeft geschreven? Dan is de kans groot dat deze nep is.

Vraag altijd minimaal 3 offertes op van verschillende aanbieders. Zo kun je de prijzen en voorwaarden goed vergelijken. Ga niet alleen op de prijs af. Maar kijk goed naar de kwaliteit van het aanbod. Bijvoorbeeld door na te vragen welke materialen of merken de aanbieder gebruikt. En te kijken naar hoe lang het product meegaat. Ga ook na wat het rendement van het product nu echt is. Vergelijk de informatie die je van de aanbieder krijgt met wat je op betrouwbare websites als Milieucentraal.nl en de Consumentenbond.nl kunt vinden.

Check ook wanneer het bedrijf kan leveren. Is dit snel? Of gaat het nog maanden duren? Als je een aanbieder op het oog hebt, bespreek dan je duurzaamheidswensen persoonlijk. Zo krijg je een duidelijk beeld van het bedrijf. En van het plan dat het bedrijf voor jouw woning heeft. Vraag ook na of je voorbereidend werk moet laten doen. Bijvoorbeeld het uitbreiden van de groepenkast als je zonnepanelen of een inductiekookplaat laat plaatsen. Of het verplaatsen van leidingen. Krijg je tijdens een persoonlijk gesprek meteen een voorstel? Teken dan niet meteen. Maar laat het aanbod rustig op je inwerken.

Ben je klaar om een keuze te maken voor een aanbieder? Zorg dan dat je de algemene voorwaarden krijgt. En lees deze goed door. Zo heb je genoeg informatie over bijvoorbeeld aansprakelijkheid. Vraag de aanbieder naar garanties. En leg alle afspraken altijd schriftelijk vast. Vraag ook na of er iemand na de oplevering nog werk moet doen. Is alles aangesloten bijvoorbeeld? Of moet er nog een installateur langskomen? Controleer ook bij wie je terecht kunt als er toch problemen ontstaan. Betaal niet alles vooraf. Het komt vaak voor dat je een deel van de prijs vooraf betaalt. Maar ook een deel na oplevering.

Is het project klaar? 

Loop dan samen met de aanbieder door wat er precies is gebeurd. Controleer het werk goed. Kijk bijvoorbeeld of materialen goed zijn bevestigd. Maar ook of alles netjes is opgeruimd en afgewerkt. Let goed op mogelijke beschadigingen. Zie je punten die de aanbieder moet herstellen? Zet dan meteen op papier wanneer dit gebeurt. Teken pas als je tevreden bent.

Checklist Woning Verduurzamen

Wil je beginnen met verduurzamen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of wat daar allemaal bij komt kijken? Doe de persoonlijke duurzame checklist. Met de tips en oplossingen in onze handige checklist pak je het verduurzamen stap voor stap aan.