Stappenplan: aanbieder duurzame maatregelen vinden

U wilt uw woning verduurzamen. U kunt kiezen voor isoleren, een groen dak, zonnepanelen, een warmtepomp en meer. Natuurlijk wilt u de juiste maatregelen nemen, tegen een eerlijke prijs. Bekijk het stappenplan en vind de aanbieder die bij u en uw duurzame doelen past.

Aanbieder duurzaamheid vinden

Veel duurzame maatregelen zijn niet alleen goed voor uw portemonnee en het milieu. Ook verbeteren ze het wooncomfort. Maar wie schakelt u nu in voor het verduurzamen van uw woning? En waar moet u zoal op letten bij het zoeken van een aanbieder? Volg de stappen hieronder en krijg antwoord op deze en andere vragen.

In 5 stappen een aanbieder van duurzame maatregelen vinden 

U wilt uw woning verduurzamen. Dan is het niet alleen goed om uw energieverbruik op papier te zetten. Ook kunt u uw energielabel opvragen en een energiescan doen. Zo kunt u kijken waar u winst kunt behalen. Wist u dat u al met kleine verbeteringen energie kunt besparen? Er zijn verschillende manieren om duurzame maatregelen te betalen.

Kijk of u de maatregelen alleen of met meerdere mensen in de buurt kunt nemen. Wanneer u samen met anderen duurzame doelen wilt behalen, heeft u soms voordeel. Zo krijgt u bij sommige bedrijven bijvoorbeeld korting. Misschien wakkert u met uw doelen zelfs het enthousiasme in uw buurt aan.

Goed, u weet nu welke maatregelen u wilt nemen. En u heeft uw budget bepaald. Ook weet u of u de maatregelen alleen of met anderen neemt. Nu is het tijd om een aanbieder te vinden die het allemaal gaat regelen. Maar welk bedrijf kiest u? U kunt natuurlijk lokaal een bedrijf zoeken. Ook kunt u een collectief in de arm nemen. Bijvoorbeeld als u zonnepanelen of een groen dak wilt. Vraag ook eens aan mensen in uw buurt door wie zij hun duurzame maatregelen hebben laten uitvoeren. Zijn zij tevreden?

Vraag altijd referenties op. Dit zijn bijvoorbeeld verhalen van klanten die vergelijkbare duurzaamheidsmaatregelen hebben genomen. Breng een bezoek aan hen of bel ze op. Kijk ook eens op Google of er reviews zijn geschreven. Bekijk de reviews goed. Zijn de reviews geschreven door anonieme accounts? Dan is dit geen goed teken. Soms ontvangen bedrijven ook positieve nepreviews. Komt de review van iemand die in totaal maar 1 review heeft geschreven? Dan is de kans groot dat deze nep is.

Vraag altijd minimaal 3 offertes op van verschillende aanbieders. Zo kunt u de prijzen en voorwaarden goed vergelijken. Ga niet alleen op de prijs af. Maar kijk goed naar de kwaliteit van het aanbod. Bijvoorbeeld door na te vragen welke materialen of merken de aanbieder gebruikt. En te kijken naar hoe lang het product meegaat. Ga ook na wat het rendement van het product nu echt is. Vergelijk de informatie die u van de aanbieder krijgt met wat u op betrouwbare websites als Milieucentraal.nl en de Consumentenbond.nl kunt vinden.

Check ook wanneer het bedrijf kan leveren. Is dit snel? Of gaat het nog maanden duren? Als u een aanbieder op het oog heeft, bespreek dan uw duurzaamheidswensen persoonlijk. Zo krijgt u een duidelijk beeld van het bedrijf. En van het plan dat het bedrijf voor uw woning heeft. Vraag ook na of u voorbereidend werk moet laten doen. Bijvoorbeeld het uitbreiden van de groepenkast als u zonnepanelen of een inductiekookplaat laat plaatsen. Of het verplaatsen van leidingen. Krijgt u tijdens een persoonlijk gesprek meteen een voorstel? Teken dan niet meteen. Maar laat het aanbod rustig op u inwerken.

Bent u klaar om een keuze te maken voor een aanbieder? Zorg dan dat u de algemene voorwaarden krijgt. En lees deze goed door. Zo heeft u genoeg informatie over bijvoorbeeld aansprakelijkheid. Vraag de aanbieder naar garanties. En leg alle afspraken altijd schriftelijk vast. Vraag ook na of er iemand na de oplevering nog werk moet doen. Is alles aangesloten bijvoorbeeld? Of moet er nog een installateur langskomen? Controleer ook bij wie u terecht kunt als er toch problemen ontstaan. Betaal niet alles vooraf. Het komt vaak voor dat u een deel van de prijs vooraf betaalt. Maar ook een deel na oplevering.

Is het project klaar? 

Loop dan samen met de aanbieder door wat er precies is gebeurd. Controleer het werk goed. Kijk bijvoorbeeld of materialen goed zijn bevestigd. Maar ook of alles netjes is opgeruimd en afgewerkt. Let goed op mogelijke beschadigingen. Ziet u punten die de aanbieder moet herstellen? Zet dan meteen op papier wanneer dit gebeurt. Teken pas als u tevreden bent.

Checklist Woning Verduurzamen

Wilt u beginnen met verduurzamen, maar weet u niet waar u moet beginnen? Of wat daar allemaal bij komt kijken? Doe de persoonlijke duurzame checklist. Met de tips en oplossingen in onze handige checklist pakt u het verduurzamen stap voor stap aan.