Verduurzamen: hoe te betalen

Verduurzamen kan in kleine stappen. Met een goed plan pak je steeds stukjes van jouw huis aan. Stap voor stap verbeter je het klimaat in huis en bespaar je energie en kosten.
16 jul 2021 3 minuten

Financieren van duurzame maatregelen

Welke mogelijkheden zijn er om verduurzamen van je huis te betalen?
Net als bij een verbouwing, is spaargeld een manier om jouw duurzame wensen waar te maken. Bedenk of je (een deel van) jouw spaargeld wil gebruiken. Kan dat niet, of is jouw plan groter dan jouw financiële buffer, dan kan je denken aan financiering. Bijvoorbeeld via jouw hypotheek of een andere lening.

Als je jouw huidige woning wil verduurzamen, kan je dat misschien betalen via de hypotheek. Vaak gebeurt dit door de hypotheek te verhogen. Dat kan als je overwaarde hebt, of als je energiebesparende maatregelen neemt. De waarde van jouw woning wordt bepaald met een taxatie. Zo wordt duidelijk hoeveel je extra mag lenen.

Je mag jouw hypotheek voor ‘energiebesparende voorzieningen’ verhogen tot 106% van de waarde van jouw woning. Het extra geld komt dan in een bouwdepot. Bekijk vooraf goed welke duurzame maatregelen in het bouwdepot mogen worden ondergebracht. Vraag jouw hypotheekaanbieder of ‑adviseur om deze informatie.

De rente die je extra betaalt, mag je meestal aftrekken bij jouw belastingaangifte.

Loopt je rentevast-periode bijna af? Dan kun je jouw hypotheek misschien ook helemaal oversluiten. De kosten voor het verduurzamen neem je dan mee in de nieuwe hypotheek. Bekijk dit samen met een adviseur. De maandlasten en rente van de hypotheek veranderen als je oversluit. En als je oversluit voordat de rentevast-periode eindigt, betaal je vaak een boete. Je kunt samen berekenen of verhogen of oversluiten past bij jouw situatie.

Misschien kies je liever een andere manier om jouw duurzame maatregelen te financieren. Een lening via bijvoorbeeld de bank is mogelijk. Kijk dan goed naar de rente die je betaalt en de andere afspraken over jouw lening.

Voor duurzame maatregelen zijn er ook speciale leningen vanuit de overheid. Je leent dan tegen een lage rente geld dat je besteedt aan verduurzaming. 2 voorbeelden van zulke leningen zijn:

Het voordeel van deze leningen is dat je op elk moment zonder vergoeding mag terugbetalen. De rente is in vergelijking met een persoonlijke lening vaak lager. Controleer ook hier de afspraken voor de lening. Zo weet je vooraf welke verbeteringen erbij horen en welke je hiermee niet mag betalen.

Doe de online scan om de verduurzamingsmogelijkheden van jouw huis te bekijken. En wat de Energiebespaarlening betekent voor jouw maandelijkse kosten. Het geld dat je bespaart op jouw energierekening kan al voldoende zijn om de rente en aflossing van de lening betalen.

Wat is de beste keuze?

De beste keuze hangt van jouw persoonlijke situatie af. Bekijk de voor- en nadelen van alle mogelijkheden. Of doe de online scan om de mogelijkheden om jouw huis te verduurzamen te bekijken. Aan het eind van deze scan kan je een berekening zien wat het voor jouw maandlasten betekent als je de maatregelen met een Energiebespaarlening betaalt. Je kan natuurlijk ook altijd een financieel adviseur inschakelen. Vraag dan van tevoren naar de kosten van het advies.

Jouw hypotheek en verduurzamen

Wil je energiebesparende maatregelen opnemen in jouw hypotheek? Dit kan tot 106% van de waarde van jouw woning. Lees meer over jouw hypotheek en verduurzamen.

Zonnepanelen voor je VvE

Woon je in een appartement en ben je lid van een VvE? Ook daar helpen we je bij. Ontdek de mogelijkheden voor zonnepanelen met een VvE.