Verduurzamen: hoe te betalen

Verduurzamen kan in kleine stappen. Met een goed plan pakt u steeds stukjes van uw huis aan. Stap voor stap verbetert u het klimaat in huis en bespaart u energie en kosten.

Financieren van duurzame maatregelen

Welke mogelijkheden zijn er om verduurzamen van uw huis te betalen?
Net als bij een verbouwing, is spaargeld een manier om uw duurzame wensen waar te maken. Bedenk of u (een deel van) uw spaargeld wilt gebruiken. Kan dat niet, of is uw plan groter dan uw financiële buffer, dan kunt u denken aan financiering. Bijvoorbeeld via uw hypotheek of een andere lening.

Als u uw huidige woning wilt verduurzamen, kunt u dat misschien betalen via de hypotheek. Vaak gebeurt dit door de hypotheek te verhogen. Dat kan als u overwaarde heeft, of als u energiebesparende maatregelen neemt. De waarde van uw woning wordt bepaald met een taxatie. Zo wordt duidelijk hoeveel u extra mag lenen.

U mag uw hypotheek voor ‘energiebesparende voorzieningen’ verhogen tot 106% van de waarde van uw woning. Het extra geld komt dan in een bouwdepot. Bekijk vooraf goed welke duurzame maatregelen in het bouwdepot mogen worden ondergebracht. Vraag uw hypotheekaanbieder of -adviseur om deze informatie.

De rente die u extra betaalt, mag u meestal aftrekken bij uw belastingaangifte.

Loopt uw rentevast-periode bijna af? Dan kunt u uw hypotheek misschien ook helemaal oversluiten. De kosten voor het verduurzamen neemt u dan mee in de nieuwe hypotheek. Bekijk dit samen met een adviseur. De maandlasten en rente van de hypotheek veranderen als u oversluit. En als u oversluit voordat de rentevast-periode eindigt, betaalt u vaak een boete. U kunt samen berekenen of verhogen of oversluiten past bij uw situatie.

Misschien kiest u liever een andere manier om uw duurzame maatregelen te financieren. Een lening via bijvoorbeeld de bank is mogelijk. Kijk dan goed naar de rente die u betaalt en de andere afspraken over uw lening.

Voor duurzame maatregelen zijn er ook speciale leningen vanuit de overheid. U leent dan tegen een lage rente geld dat u besteedt aan verduurzaming. 2 voorbeelden van zulke leningen zijn:

Het voordeel van deze leningen is dat u op elk moment zonder vergoeding mag terugbetalen. De rente is in vergelijking met een persoonlijke lening vaak lager. Controleer ook hier de afspraken voor de lening. Zo weet u vooraf welke verbeteringen erbij horen en welke u hiermee niet mag betalen.

Doe de online scan om de verduurzamingsmogelijkheden van uw huis te bekijken. En wat de Energiebespaarlening betekent voor uw maandelijkse kosten. Het geld dat u bespaart op uw energierekening kan al voldoende zijn om de rente en aflossing van de lening betalen.

Wat is de beste keuze?

De beste keuze hangt van uw persoonlijke situatie af. Bekijk de voor- en nadelen van alle mogelijkheden. Of doe de online scan om de mogelijkheden om uw huis te verduurzamen te bekijken. Aan het eind van deze scan kunt u een berekening zien wat het voor uw maandlasten betekent als u de maatregelen met een Energiebespaarlening betaalt. U kunt natuurlijk ook altijd een financieel adviseur inschakelen. Vraag dan van tevoren naar de kosten van het advies.

Uw hypotheek en verduurzamen

Wilt u energiebesparende maatregelen opnemen in uw hypotheek? Dit kan tot 106% van de waarde van uw woning. Lees meer over uw hypotheek en verduurzamen.