Heeft u overwaarde op uw woning?

Het verschil tussen de waarde van uw woning en het restant van uw hypotheekschuld is overwaarde. Werd uw woning meer waard vanaf het moment dat u deze kocht? Bijvoorbeeld omdat u uw huis isoleerde? Dan heeft u misschien overwaarde. Hoe dit zit? Dat leggen we uit.
Overwaarde = de waarde van uw woning – restant hypotheekschuld + eventueel spaardepot

Overwaarde uitrekenen

Overwaarde wordt vaak gebruikt om een nieuw huis te kopen. Hiermee verlaagt de hypotheekschuld op de nieuwe woning. U kunt makkelijk uw overwaarde uitrekenen door uw resterende hypotheekschuld af te trekken van de huidige waarde van uw woning. En een eventueel spaardepot daarbij op te tellen als u een spaarhypotheek heeft. Uw woning kan meer waard worden door bijvoorbeeld verduurzaming of een verbouwing. Maar ook door stijgende huizenprijzen en omdat u (een deel van) uw hypotheek heeft afgelost.

Waarde van uw woning

Wat er nog aan hypotheekschuld open staat, weet u misschien al. Dat staat op het overzicht dat u elk jaar van uw bank of hypotheekverstrekker krijgt. U kunt dit overzicht ook opvragen. De waarde van uw woning is wat lastiger te bepalen. Op deze manier kunt u de waarde van uw woning bepalen:

5 manieren om de waarde van uw woning te beoordelen

Ieder jaar moet u als eigenaar belasting betalen over de waarde van uw woning. U krijgt daarvoor van de gemeente een WOZ-beschikking. Daar staat ook de WOZ-waarde op. Dit is het bedrag waarop de gemeente de waarde van uw woning inschat. Toch is dit niet de meest nauwkeurige manier om de waarde van uw huis vast te stellen. Gemeenten lopen met hun waardebepaling vaak wat achter de markt aan. En de WOZ-waarde is daarom soms aan de lage kant.
Woont u in een wijk met veel dezelfde woningen? Dan kan de waarde van een huis bij u in de buurt veel vertellen over de waarde van uw huis. Verkocht iemand in de buurt een huis dat op uw huis lijkt? Dan krijgt u een idee van wat uw huis waard is.
Wilt u de overwaarde gebruiken om bijvoorbeeld een 2e hypotheek aan te vragen? Dan vraagt de bank of hypotheekverstrekker een taxatie van een beëdigd makelaar of taxateur. U weet dan precies wat uw woning waard is. Dit is de meest betrouwbare manier om de waarde van uw woning te bepalen. Maar daar moet u dan wel iets meer voor betalen.
Het Kadaster houdt precies bij wat er het laatst betaald is voor een huis. Wat u zelf voor uw huis betaalde, weet u waarschijnlijk wel. Maar misschien niet wat een vergelijkbaar huis in de buurt kostte. U kunt aan het Kadaster vragen hoeveel er voor een woning is betaald of voor alle woningen in een heel postcodegebied. Dat geeft u een goed beeld van de waardestijging in uw wijk. U moet voor een overzicht van het Kadaster wel betalen. Zo betaalt u enkele euro's voor koopsominformatie. Of een paar tientjes voor een woning­waarde­rapport.
U kunt met een online hulpmiddel de waarde van uw woning berekenen. Er zijn websites waarop u door het invullen van gegevens een beeld krijgt van de woningwaarde. Bijvoorbeeld via de website van Eigen Huis. Online taxatieberekeningen kunt u bij Centraal Beheer niet gebruiken voor bijvoorbeeld een online hypotheekaanvraag. Of het veranderen van de risico-klasse van uw lopende hypotheek. Wilt u liever uw huis door een makelaar taxeren? Voor een taxatie betaalt u meestal een paar honderd euro.