Van klusbuur tot bladblazer: 9 burentypes

Elke wijk of straat heeft zo z'n eigen mix van buren. Wij zetten 9 herkenbare burentypetjes voor je op een rij. Misschien heb je wel zo'n buur? Of ben je er zelf eentje?

Ken je buren 

Het lijkt wel of je buurvrouw van het bladblazen een hobby heeft gemaakt. En je buurman heeft zo zijn eigen ideeën over de parkeervakken in de straat. Om je buren kun je niet heen. Of je nou nieuw bent in de buurt of er al langer woont. Hun typische gewoonten leer je vanzelf kennen.

Goede burenrelatie 

De meeste mensen vinden een goede relatie met de buren belangrijk. Het is fijn als je een paar mensen in de buurt hebt om op terug te vallen. Een flinke dosis humor om met burenergernissen om te gaan, is daarom onmisbaar. Welk type buur ken jij? Of ben jij?

9 burentypes 

Welke buur heb jij?

Elke ochtend om 8 uur is het raak. Weekend of geen weekend. Terwijl jij je graag in alle rust nog eens omdraait, verdrijft de buur met de bladblazer met veel kabaal je dromen. De ochtendstond heeft goud in de mond. De bladblazer rust niet tot het laatste blaadje uit de tuin verdwenen is. Als de tuin maar netjes is. Vraag de bladblazer gerust eens om ook jouw tuin bladvrij te maken. Wel midden op de dag natuurlijk. Er is geen enkele buur die dit met meer plezier zal doen.

Parkeervakken zijn er niet voor niets. Maar daar heeft de foutparkeerder zijn eigen ideeën over. Een auto past ook prima over 2 parkeervakken. En je kunt er toch gewoon langs, ook al staat de auto van de foutparkeerder half voor jouw oprit? De foutparkeerder vindt het maar vreemd als je iets zegt van zijn parkeerstijl. Iedereen mag toch zelf weten hoe hij zijn auto parkeert?

Altijd fijn zo'n handige Harry in de buurt. De klusbuur is meestal in zijn goed uitgeruste klusschuur te vinden. Daar hoeft hij zijn vrouw niet tegen het lijf te lopen. Een dag niet geklust is een dag niet geleefd. Of het nou gaat om een geïsoleerde uitbouw of een overdekte loungeruimte in de tuin. Als handige Harry draai je er je hand niet voor om. De Klusbuur laat zich ook graag zien in de buurt. Hij vertelt jou bijvoorbeeld dat het hoog tijd is voor een schoonmaakbeurt van je dakgoten. Maar heb je een keer een lasergestuurde waterpas, een flexibele boorkop of een torxspaanplaatschroef van 12 millimeter nodig? Geen probleem, de klusbuur heeft het zeker in zijn klusschuur liggen. En natuurlijk wil de klusbuur die klus graag even voor jou klaren. Dan hoef je alleen nog maar een gezellig bakkie met hem te doen. Liever geen buurman in je gootsteenkastje? Schakel dan een vakman in.

Gordijnen en vitrage zijn onmisbaar voor de nieuwsgierige gluurbuur. Ze bieden vrij zicht op alles wat jij en jouw buren doen, zonder zelf gezien te worden. Zo kan de gluurder goed in de gaten houden wie met wie praat en waarover. En of de buren zich wel netjes gedragen. En hoe zit het eigenlijk met die thuiswerkende buurman die er op de meest vreemde momenten vandoor gaat in zijn auto?

Zodra het kwik boven de 16 ºC uitkomt, staat de hele buurt blauw. De barbecuebuur kan niet zonder zijn professionele barbecue met bijbehorende tangen en spatels. Hij is de man van het vlees. En dat mag iedereen weten. Tijdens de jaarlijkse buurtbarbecue bemant hij het barbecuefort tot in de kleine uurtjes. Dan heb je tenminste tijd om je buren beter te leren kenen. Onder het genot van een perfect gebakken hamburger.

Een winkelwagentje in de tuin, geschreeuw uit openstaande ramen, een rammelbak op de oprit en de hond die in jouw tuin poept. Je durft niet eens aan te bellen om te vragen of de muziek wat zachter kan. Wie de film 'Flodder' heeft gezien, snapt waarover we het hier hebben. Maar als het over haar kinderen gaat, lijkt Ma Flodder toch best aardig. Ma Flodder kan dan zomaar zeggen: 'het blijft toch je zoon, hè?'. Wie weet heeft de Ma Flodder in uw buurt ook wel een zachte kant.

Altijd in voor een praatje. Zodra je de deur achter je dicht trekt en naar je auto loopt, duikt de praatjesmaker ineens op. Natuurlijk wil de praatjesmaker weten hoe het met je gaat, om dan zelf een lang verhaal af te steken. Zie zo maar eens de kinderen op tijd naar school te krijgen. Maar als de praatjesmaker een weekje op vakantie is, lijkt het toch ineens wel heel stil in de buurt.

Een nieuwe trui voor dochterlief, een cadeautje voor oma en o ja, die leuke tas is in nu de aanbieding. We shoppen tegenwoordig steeds meer online. Maar niet iedereen is overdag evenveel thuis om de pakketjes aan te nemen. Gelukkig is er altijd wel de thuiswerkende buur die opendoet als er weer een bestelbusje voorrijdt. En trouw alle pakketjes uit de buurt aanneemt. De gang staat op drukke besteldagen vol met pakketten van de buren. Weet je waarmee je de buur van het pakketjesloket een groot plezier kan doen? Je pakketje(s) diezelfde dag nog ophalen!

Vragen jullie zich weleens af wie er toch op nummer 369 woont? Dat is de onbekende buur. De gordijnen zitten meestal dicht. En als je aanbelt, doet er niemand open. Misschien werkt de onbekende buur in het buitenland. Heeft hij niet zo'n zin in een praatje. Of draait hij nachtdiensten. Of bestaat hij helemaal niet. Wie zal het zeggen.

Beter een goede buur 

We hebben tegenwoordig minder contact met onze buren dan vroeger. Toch kan een goede buur soms letterlijk fijner zijn dan een verre vriend. Een buur die de planten verzorgt als je op vakantie bent. Of de hond uitlaat als je een keertje ziek in bed ligt. Hoe zorg je voor een goede burenrelatie? ‘Het begint bij je even kort voor te stellen aan je naaste buren als je nieuw in de buurt bent’, vertelt etiquette-expert Beatrijs Ritsema. ‘Hoewel dit minder een vaste regel is dan vroeger’. Wil je meer weten over hoe je moet omgaan met je (nieuwe) buren? Lees dan het interview met Beatrijs Ritsema over burenetiquette.