Navigeer naar

Jaren 50-huis verbouwen: een nieuw begin

Een gedateerd jaren 50-huis kopen en volledig verbouwen. Niet iedereen begint aan zo'n klus. Roel wel. Samen met zijn vriendin en 2 jonge kinderen woont hij in het tuinhuis. Terwijl hun nieuwe huis langzaam vorm krijgt. Lees mee met hun ervaringen.

Weer verbouwen

'Gisteravond liep ik met mijn vriendin nog een keer door het nieuwe huis om wat dingen uit te tekenen. Wat me zo trof tijdens de bezichtiging, zag ik nu weer. De ligging van het huis aan het doodlopende weggetje: heerlijk rustig en omringd door groen. De hoge ramen waardoor het licht sfeervol naar binnen valt. En de ruimte en de mogelijkheden die het huis biedt. Het voelt gewoon goed. Toen ik een vriend over de verbouwing van ons jaren 50-huis vertelde, reageerde hij lachend en verbaasd. "Echt waar, gaan jullie wéér verbouwen?" Geen gekke reactie misschien, als je bedenkt dat we in de afgelopen 8 jaar al 3 keer een huis verbouwden. Ons vorige huis, dat we een jaar geleden kochten, is pas net af.

Verslaafd aan verbouwen?

Nu denkt u misschien: die Roel is verslaafd aan verbouwen. Niets is minder waar. We waren eigenlijk van plan om langere tijd in ons vorige huis, een fijne 2-onder-1-kapwoning, te blijven wonen. Door omstandigheden verkochten we het na de verbouwing toch en zochten we een nieuw huis. De markt is erg goed. En we hadden al langere tijd de wens om vrijstaand te wonen, op een groot perceel. Daarmee zouden we 2 vliegen in 1 klap slaan. Ik hecht me niet zo snel aan een huis. Dus weer opnieuw beginnen vind ik niet erg.

Veel geïnteresseerden konden niet door de staat van de woning heen kijken. Wij zagen juist de mogelijkheden.

Mooi gedateerd

Deze jaren 50-woning in de heuvelige omgeving van Nijmegen stond al een paar maanden te koop. Best bijzonder in deze tijd. Veel geïnteresseerden waren afgeknapt op de staat van de woning. Ze konden er niet doorheen kijken. De afgelopen decennia is het huis nauwelijks onderhouden. Maar toen we door het huis liepen dacht ik: dit is het! Ik kijk altijd naar de lijnen en de mogelijkheden van een woning. En ik houd wel van een uitdaging. Ik zag meteen de inrichting voor me, de uitbouw met het kookeiland. Stiekem vind ik het ook vet dat alles zo gedateerd is. Het biedt ons de mogelijkheid om tijdens de verbouwing het jaren 50-huis helemaal naar onze zin te maken. Het voelt als een blanco canvas. Kortom, ik was verkocht!

Een groot project

Natuurlijk zie je ook wel beren op de weg. We hebben daarom experts laten meekijken. Een constructeur bekeek of de constructie van het huis goed is. Ook de aannemer bekeek de woning. Ze zeiden: ‘Het is een groot project, maar het kan wel heel mooi worden.’ Dat was voor ons groen licht. Anderhalve week na de bezichtiging kochten we het. Door de verkoop van ons vorige huis hadden we voldoende budget om dit vrijstaande huis te kopen én flink te verbouwen. Er moet namelijk heel wat gebeuren. We willen een aanbouw maken. De helft van de kozijnen moeten we vervangen. Het glaswerk en schilderwerk gaan we doen. En de vloer wordt tot op het zand nieuw gemaakt en geïsoleerd. Eigenlijk doen we alles behalve het dak. Op advies van de aannemer hebben we een bouwtechnisch tekenaar ingeschakeld voor het plan van de aanbouw. Het dak van ons huis is niet op elk punt even hoog. Belangrijk dus dat het met de aanbouw straks 1 mooi geheel wordt.

Vanuit het tuinhuisje kan ik de bouw op de voet volgen 

Wonen in een tuinhuisje

Ondertussen zijn we neergestreken in het tuinhuisje bij ons nieuwe huis. Dit tuinhuis is ooit gebouwd als atelier. Het heeft 2 kamers, verwarming en stromend water. Het is klein, maar we kunnen ons er redden. We hebben wel de badkamer en het keukentje laten vernieuwen. Wel zo prettig om in de periode tot ons huis af is fijn te kunnen douchen. Ook daarna kunnen we het tuinhuis mooi gebruiken voor gasten of verhuren aan toeristen. En als onze kinderen ouder worden, hebben ze daar hun eigen plekje. Lekker ver weg van ons, dat vinden ze dan vast fijn. We verwachten dat de woning over ongeveer 4 maanden af is. Het is even volhouden in het kleine tuinhuis, maar wel te overzien. Voorlopig kan ik vanuit het tuinhuisje de bouw op de voet volgen. Morgen gaan ze verder met het strippen van de woning. Nu wordt het echt een blanco canvas. Een nieuw begin.'

Lees ook Roels woondagboek deel 2, over valkuilen bij verbouwen. Of neem een kijkje achter de schermen van een verbouwing in zijn woondagboek deel 3.