Tips voor kleine aanpassingen in huis

Misschien denkt u bij nieuwe woonwensen gelijk aan verhuizen of verbouwen. Maar ook met kleine aanpassingen in huis zorgt u ervoor dat uw woning weer bij u past. Van een fijne sfeer in huis tot (eindelijk) die rustige werkkamer. Met deze tips woont u een stuk prettiger.

Andere woonbehoeften

Woonbehoeften veranderen door de jaren heen. Met opgroeiende kinderen verlangt u misschien naar meer ruimte. Of u heeft een nieuwe hobby ontdekt. Tijdens de coronacrisis merkten we hoe belangrijk een fijn thuis is. Een plek waar u prettig kunt wonen én werken. Werken aan de keukentafel tussen de spelende kinderen bleek minder handig dan gedacht. En misschien wilt u nu graag die rustige werkplek, fijne hobbykamer of speelkamer voor de kinderen. Ook een fijne sfeer en slimme oplossingen zorgen ervoor dat uw huis nog meer als uw thuis voelt. Bekijk hoe u het aanpakt.

6 tips voor aanpassingen in huis

Zet voordat u begint uw woonwensen voor nu en de toekomst op een rij. Heeft u een partner of gezin? Dan is het slim om samen te kijken wat u wilt. Kijk hoe u de ruimte in huis goed kunt gebruiken. Misschien zijn de kinderen enthousiast over een game-kamer. Terwijl u die extra kamer graag gebruikt voor een inloopkast of werkkamer. Misschien wilt u wel meer ruimte om te koken en samen te tafelen. Of zou uw huis wel wat extra sfeer kunnen gebruiken. Als u alle woonwensen op een rij heeft, kunt u een planning maken. Niet alles kan en hoeft in 1 keer. Blijf wel naar de toekomst kijken. Misschien wilt u met snel opgroeiende kinderen wel eerder een eigen badkamer dan u nu denkt.

Vaak maakt u met een paar simpele veranderingen in uw interieur uw huis nog persoonlijker. Geef uw meubels bijvoorbeeld een andere plek. Door de zithoek en eethoek eens om te draaien, voelt uw woonkamer weer als nieuw. En krijgt u misschien wel meer ruimte voor een grote eettafel waaraan u lekker lang kunt tafelen. Ook met een nieuw vloerkleed en andere kussens in de zithoek zorgt u voor een andere sfeer. Als u een moodboard en een kleurenschema maakt, weet u vaak nog beter wat u mooi vindt. Of ga op zoek naar inspiratie op de vele interieurblogs.

Bent u uitgekeken op de gebruikte kleuren in huis? Schilder eens een muur in een andere kleur. Dit is een simpele truc waarmee u snel zorgt voor een andere sfeer in huis. Denk ook aan het schilderwerk van kozijnen en houtwerk aan de buitenkant van uw huis. Dit is niet alleen nodig voor het onderhoud van uw woning. Uw huis oogt weer een stuk frisser.

Lekkende kranen, een verstopte afvoer of dakgoot. En zo zijn er volgens vakman Gert Westerik van De Klushulp nog wel meer dingen die ervoor kunnen zorgen dat uw huis net even wat minder lekker woont. Gert: ‘U woont een stuk fijner als u achterstallig onderhoud op uw klussenlijst wegwerkt. Of zelfs extra gemak en comfort aan uw huis toevoegt. Denk bijvoorbeeld aan een automatische schakelaar waarmee uw lichten aangaan bij binnenkomst. Of een dimschakelaar in de woonkamer voor meer sfeer. Met een schoenenrekje is uw gang opgeruimd. En een wifi-versterker zorgt ervoor dat u ook op zolder razendsnel internet heeft. Het zijn simpele dingen waardoor u zich nog meer thuis voelt. En u thuis lekker kunt wonen én werken.’

Zelf geen tijd of geen zin? Bekijk met welke klussen Klushulp u kan helpen.

Krijgen uw kinderen behoefte aan hun eigen plekje? Of zou u zelf wel wat meer rust en ruimte om u heen willen? Een verbouwing is niet altijd nodig. Kijk eerst eens hoe u de verschillende ruimtes in huis nu gebruikt. Misschien heeft u een rommelkamer of washok? Hier kunt u vaak met kleine aanpassingen al een werkhoek, opbergkast, hobbykamer of game-hoek voor de kinderen maken. Slingert het speelgoed door de woonkamer? Als uw kinderen oud genoeg zijn, kunt u de kinderkamers anders indelen. Met bijvoorbeeld een hoek voor het speelgoed, een zithoekje met tv en een plek voor het bed en bureau.
Misschien is uw huis wel mooi, maar gedateerd. Of tocht het in de winter. Steeds meer mensen verduurzamen hun woning. Niet alleen voor het milieu en de energierekening, maar ook om prettiger of slimmer te wonen. Bijvoorbeeld met goede isolatie of zonnepanelen. U hoeft niet meteen aan grote ingrepen te denken. Misschien kunt u als u toch iets aanpast in huis, uw huis gelijk een stukje duurzamer maken? Of gebruik bij een aanpassing of verbouwing duurzame materialen. Deze zorgen voor een gezond en prettig binnenklimaat. Lees alles over het stap voor stap verduurzamen van uw woning.
Wilt u echt meer ruimte? Of gaat u voor een nieuwe badkamer of keuken? Dan kunt u uw huis aanpassen met een uitbouw of verbouwing. Dit vraagt om een goede voorbereiding. Vergelijk meerdere offertes. Let niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit van de materialen. Maak van tevoren een plan met een aannemer. En leg de prijs en afspraken altijd vast in een contract. Bekijk ook hoe u de verbouwing kunt financieren.