Tips voor kleine aanpassingen in huis

Misschien denk je bij nieuwe woonwensen gelijk aan verhuizen of verbouwen. Maar ook met kleine aanpassingen in huis zorg je ervoor dat je woning weer bij je past. Van een fijne sfeer in huis tot (eindelijk) die rustige werkkamer. Met deze tips woon je een stuk prettiger.

Andere woonbehoeften

Woonbehoeften veranderen door de jaren heen. Met opgroeiende kinderen verlang je misschien naar meer ruimte. Of je hebt een nieuwe hobby ontdekt. Tijdens de coronacrisis merkten we hoe belangrijk een fijn thuis is. Een plek waar je prettig kunt wonen én werken. Werken aan de keukentafel tussen de spelende kinderen bleek minder handig dan gedacht. En misschien wil je nu graag die rustige werkplek, fijne hobbykamer of speelkamer voor de kinderen. Ook een fijne sfeer en slimme oplossingen zorgen ervoor dat je huis nog meer als jouw thuis voelt. Bekijk hoe je het aanpakt.

6 tips voor aanpassingen in huis

Zet voordat je begint je woonwensen voor nu en de toekomst op een rij. Heb je een partner of gezin? Dan is het slim om samen te kijken wat je wilt. Kijk hoe je de ruimte in huis goed kunt gebruiken. Misschien zijn de kinderen enthousiast over een game-kamer. Terwijl jij die extra kamer graag gebruikt voor een inloopkast of werkkamer. Misschien wil je wel meer ruimte om te koken en samen te tafelen. Of zou jouw huis wel wat extra sfeer kunnen gebruiken. Als je alle woonwensen op een rij hebt, kun je een planning maken. Niet alles kan en hoeft in 1 keer. Blijf wel naar de toekomst kijken. Misschien wil je met snel opgroeiende kinderen wel eerder een eigen badkamer dan je nu denkt.

Vaak maak je met een paar simpele veranderingen in je interieur je huis nog persoonlijker. Geef je meubels bijvoorbeeld een andere plek. Door de zithoek en eethoek eens om te draaien, voelt je woonkamer weer als nieuw. En krijg je misschien wel meer ruimte voor een grote eettafel waaraan je lekker lang kunt tafelen. Ook met een nieuw vloerkleed en andere kussens in de zithoek zorg je voor een andere sfeer. Als je een moodboard en een kleurenschema maakt, weet je vaak nog beter wat je mooi vindt. Of ga op zoek naar inspiratie op de vele interieurblogs.

Ben je uitgekeken op de gebruikte kleuren in huis? Schilder eens een muur in een andere kleur. Dit is een simpele truc waarmee je snel zorgt voor een andere sfeer in huis. Denk ook aan het schilderwerk van kozijnen en houtwerk aan de buitenkant van uw huis. Dit is niet alleen nodig voor het onderhoud van je woning. Je huis oogt weer een stuk frisser.

Lekkende kranen, een verstopte afvoer of dakgoot. En zo zijn er volgens vakman Gert Westerik nog wel meer dingen die ervoor kunnen zorgen dat je huis net even wat minder lekker woont. Gert: ‘Je woont een stuk fijner als je achterstallig onderhoud op je klussenlijst wegwerkt. Of zelfs extra gemak en comfort aan je huis toevoegt. Denk bijvoorbeeld aan een automatische schakelaar waarmee je lichten aangaan bij binnenkomst. Of een dimschakelaar in de woonkamer voor meer sfeer. Met een schoenenrekje is je gang opgeruimd. En een wifi-versterker zorgt ervoor dat je ook op zolder razendsnel internet hebt. Het zijn simpele dingen waardoor je je nog meer thuis voelt. En je thuis lekker kunt wonen én werken.’

Krijgen je kinderen behoefte aan hun eigen plekje? Of zou je zelf wel wat meer rust en ruimte om je heen willen? Een verbouwing is niet altijd nodig. Kijk eerst eens hoe je de verschillende ruimtes in huis nu gebruikt. Misschien heb je een rommelkamer of washok? Hier kun je vaak met kleine aanpassingen al een werkhoek, opbergkast, hobbykamer of game-hoek voor de kinderen maken. Slingert het speelgoed door de woonkamer? Als je kinderen oud genoeg zijn, kun je de kinderkamers anders indelen. Met bijvoorbeeld een hoek voor het speelgoed, een zithoekje met tv en een plek voor het bed en bureau.
Misschien is je huis wel mooi, maar gedateerd. Of tocht het in de winter. Steeds meer mensen verduurzamen hun woning. Niet alleen voor het milieu en de energierekening, maar ook om prettiger of slimmer te wonen. Bijvoorbeeld met goede isolatie of zonnepanelen. Je hoeft niet meteen aan grote ingrepen te denken. Misschien kun je als je toch iets aanpast in huis, je huis gelijk een stukje duurzamer maken? Of gebruik bij een aanpassing of verbouwing duurzame materialen. Deze zorgen voor een gezond en prettig binnenklimaat. Lees alles over het stap voor stap verduurzamen van je woning.
Wil je echt meer ruimte? Of ga je voor een nieuwe badkamer of keuken? Dan kun je je huis aanpassen met een uitbouw of verbouwing. Dit vraagt om een goede voorbereiding. Vergelijk meerdere offertes. Let niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit van de materialen. Maak van tevoren een plan met een aannemer. En leg de prijs en afspraken altijd vast in een contract. Bekijk ook hoe je de verbouwing kunt financieren.