Zelf verbouwen of uitbesteden?

Voor een likje verf op de muur draai je je hand niet om. Toch…? Maar een verbouwing. Dat is andere koek. Niet iedereen is een geboren klusser. En soms heb je er ook gewoon geen tijd voor. Of geen zin in.

Handig? Fijn!

Heb je 2 rechterhanden? Dat komt mooi uit bij verbouwplannen. Maar heb je ook zin om er (vrije) tijd aan te besteden? Elke avond en in het weekend klussen, dat hakt erin. Zelf doen is natuurlijk wel voordeliger.

Vraag handige Harry en Hanna

Best romantisch, samen klussen. Maar wie doet het liever dan een avondje Netflixen? Met kinderen (of buren…) is er in de avond bovendien weinig tijd om te timmeren en zagen.

Zijn er handige Harry’s of Hanna’s tussen uw familie en vrienden? Vraag of ze zin hebben om te helpen. En verzorg deze hulptroepen goed.

Doe het niet (helemaal) zelf

Hulp uit de omgeving is natuurlijk fijn. En met YouTube tutorials en klusvideo’s komen we soms een heel eind. Ben je nog niet zo ervaren met klussen? Dan kan een aannemer of andere expert je helpen. Om iets te controleren of over te nemen. Overleg samen wat je zelf kunt doen. Voor kleinere klussen kun je ook een vakman inhuren.

Voorkom verbouwstress

Hulp inschakelen biedt soms rust. Blijf je thuis wonen tijdens de verbouwing? Zorg dan ook dat de woonomgeving opgeruimd blijft. Al bivakkeer je tijdelijk in de kleinste slaapkamer: een eigen plekje helpt om verbouwstress minder te maken.

Een dagje geen zin? Ga lekker wat anders doen. De volgende dag ga je er weer met frisse moed (of frisse tegenzin) tegenaan. Duurt de klus je toch te lang? Vraag dan om hulp.

Een verbouwplan helpt om de werkzaamheden goed te plannen. Neem wat ruimte tussen klussen, dat geeft rust. En zo houd je ook tijd over om tussendoor even op te ruimen. Of een dagje te niksen.

Zij deden het (niet) zelf

Lees de kluservaringen van Mona, Bas en Jellina. Van een beetje zelf doen, tot bijna alles zelf doen. Op wie lijk jij het meest?

Waar: Amersfoort Wat: Duurzame verbouwing van een stadswoning

Mona: 'We wilden kleiner wonen en minder grond. Door mijn baan wilde ik wel graag in de omgeving blijven. En toen kwamen we dit huis tegen in de buurt van het centrum. Echt heel wat anders dan op het platteland. We zagen direct de charme en de mogelijkheden. Jef is zelfstandig ondernemer en huurde een gedeelte van een kantoorpand. Dat is niet meer nodig. In ons nieuwe huis zit een mooie praktijkruimte. Dat scheelt veel huur en reistijd.

Wat we heel belangrijk vinden: dit huis biedt veel kansen om te verduurzamen. Denk aan isolatie en zonnepanelen op een sedumdak. Daar huren we specialisten voor in. Ook deuren en kozijnen hebben we allemaal laten doen door een aannemer. Met materiaal dat minstens 20 jaar meegaat. Verder is de hele oprit opnieuw ingericht en verhard door een gespecialiseerd bedrijf. We gaan met de aannemer nog onze ideeën over de haard in de woonkamer bespreken. En dan wordt het tijd dat ik zelf de handen uit de mouwen steek. De hele buitenkant van het huis is wit, maar door alle aanslag is dat nauwelijks nog te zien. Dat wordt een mega schoonmaakklus, vanzelfsprekend met milieuvriendelijke spul. En daarna pak ik de kwast om alles weer helder wit te verven. Ik kijk ernaar uit. Veel werk, maar heerlijk om te doen.'

Waar: Zwolle Wat: Verbouwing van een vrijstaand huis uit begin jaren ‘60

Bas: 'We liepen al jaren met plannen rond om wat te doen aan de ‘hokkerige’ inrichting van onze woning. Kleine keuken, kleine woonkamer, bijkeuken, rommelruimte. Zoals er in die tijd vaak werd gebouwd. Vorig jaar hebben we er eindelijk werk van gemaakt. We vroegen de aannemer, die jaren geleden op zolder 2 slaapkamers voor de kinderen had getimmerd. Het werd een hele operatie. Zo moesten meerdere draagmuren worden doorbroken. Daardoor ontstond de ruimte die we wilden. Slopen en weer opbouwen met veel beleid en verstand. Werk voor experts. Het hele huis stond op de kop. Want ook boven werd nog een slaapkamer omgetoverd tot badkamer. Het was weken koken op een fornuisje in de schuur en af en toe een uurtje tv kijken op een slaapkamer.

Dingen zelf doen? Ik sta bepaald niet bekend om mijn ‘handigheid’. Toch wist de aannemer nog een aardig klusje voor mij. ‘Heb je zaterdag nog een paar uurtjes, Bas?’ Het oude stucwerk aan het plafond in de woonkamer moest eraf. Helemaal kaal. Het bleef niet bij een paar uurtjes op zaterdag. Doe de zondag er ook maar bij. Het hele weekend stond ik op een trapje gewapend met een plamuurmes. Het ging stukje bij beetje. Alles zat muurvast. Als ik op de bank zit kijk ik nog wel eens tevreden naar boven. Kun je met 2 linkerhanden toch meer dan je denkt.'

Waar: Kollum (Friesland) Wat: Zelf verbouwen van een oude woonboerderij uit 1770

Jellina: 'Wonen in een woonboerderij was altijd een grote wens van Jan en mij. Toen deze woonboerderij in 2017 in de verkoop kwam, hoefden we niet lang na te denken. De ruimte in en om het huis is geweldig. Maar er moest wel veel gedaan worden. We gingen in het huis wonen met het plan om de woning stap voor stap zelf te verbouwen. Jan heeft een achtergrond in de bouw. Veel doet hij zelf en sommige dingen besteden we uit aan vakmensen. Voor zo’n verbouwing moet je wel veel geduld hebben. Als je het meeste zelf doet, duurt het een stuk langer. Wat meehelpt is de ruimte in de woonboerderij. We verbouwen per kamer en wonen dan in de andere kamers. Zo zit je nooit alleen maar in de rommel. En ontstaat langzaam maar zeker ons leefbare droomhuis.

Ondanks de bouwkennis van Jan komen we nog veel onverwachte dingen tegen. Er bleek zo veel vocht in de wanden van de keuken te zitten dat de vloeren er ook gelijk uit moesten. Ook alle vensterbanken zaten vol vocht en mieren. De kosten lopen tijdens zo’n verbouwing al snel op. Het is daarom goed om voor de aankoop al rekening te houden met onverwachte kosten. Al met al duurt een verbouwing langer dan je denkt. Gelukkig zijn wij Friezen nuchter en word ik erg blij van alle dingen die wel lukken. Die eerste avond in je mooie, nieuwe bad na maandenlang behelpen met een oude douche, is onbetaalbaar.'

Lees meer over de verbouwing van Jellina.