valkuilen verbouwen

Top 10 valkuilen bij verbouwen

Het bouwbudget gaat toch altijd sneller op dan je vooraf denkt. En zo zijn er meer valkuilen bij een verbouwing. Roel deelt hier zijn top 10. Plus tips om er deze keer net iets minder hard in te trappen.

Duurdere badkamerkranen

'Hoe kan het dat we na 3 verbouwingen ons budget toch weer te positief hebben ingeschat? Deze vraag kwam laatst in me op toen we bij de badkamerleverancier onze badkamer uitzochten. We kwamen op een duurder type badkamerkranen uit dan we verwachten. We willen graag zwarte elementen en op de duurdere kranen zie je minder snel krassen. Toen wist ik het antwoord op mijn vraag wel. Dit is ons droomhuis en we willen hier voor langere tijd gaan wonen. Dat maakt kiezen voor de nét iets mindere of mooiere uitvoering erg lastig!

valkuilen verbouwen

Flink bouwbudget

Ons vorige huis konden we goed verkopen. Daardoor hadden we een flink verbouwbudget voor dit huis. Dan denk je al gauw: "We hebben genoeg geld om alles naar onze zin te maken." Toen we voor de verbouwing alle kostenposten maakten, leek dit ook haalbaar. Maar zoals het met de badkamerkranen gaat, zo gaat het met elke kostenpost. Een duurder type is net even mooier of beter. Bouwmaterialen blijken duurder dan gedacht. Of er valt simpelweg iets tegen tijdens de bouw, waardoor alles duurder uitvalt. Een rondje langs verbouwende vrienden leert me dat bijna iedereen worstelt met de uitgaven. Een hele bekende valkuil dus. Ik begon na te denken over de valkuilen die bij verbouwen horen. Na 3 verbouwingen leren we ze steeds beter kennen. Wat niet wil zeggen dat we er niet meer in trappen. Misschien herken je ook in 1 van deze 10 valkuilen?'

Bereid je voor op vragen van de vakmensen. Wanneer ze vragen hoe je iets wilt hebben, staan ze al met de hamer klaar.

Mijn top 10 valkuilen bij verbouwen

Met tips om er deze keer net iets minder hard in te trappen😉.

Die net iets mooiere tegel in de badkamer, toch een luxe oven of die ene mooie vloer. Het is best lastig om voor net wat minder te gaan als je eigenlijk meer wilt. Probeer wensen vooraf zo goed en eerlijk mogelijk in te schatten. Ook bouwmaterialen kunnen plotseling duurder worden. En je hebt altijd tegenvallers, waardoor de bouw toch duurder uitvalt. Tel daarom bij elke kostenpost 10 tot 20 procent op. Dan weet je zeker dat je genoeg geld hebt om de verbouwing naar wens uit te voeren.

We hebben de verbouwing van ons huis gelukkig niet onderschat. We wisten dat het nodig was om er veel aan te doen. En we hebben een constructeur en aannemer gevraagd om een goede inschatting van de verbouwing te maken. Dit hielp ons enorm. Toch heeft het ons nog verrast hoeveel asbest er in het huis zat. En zo zijn er meer dingen die tijdens de bouw naar boven komen. Ga er dus standaard vanuit dat er meer bij komt kijken dan je denkt.

Toen de aannemer dit huis zag en ons plan voor een aanbouw hoorde, raadde hij aan om een tekening te laten maken door een bouwtechnisch tekenaar. Ons jaren 50-huis heeft namelijk verschillende uitbouwtjes. En het dak is niet op elk punt even hoog. Belangrijk dus dat het met de aanbouw straks 1 mooi geheel wordt! We waren erg tevreden over het plan dat de bouwtechnisch tekenaar maakte. En dit verbouwplan biedt veel meer voordelen. We merken dat we bij verschillende keuzes steeds weer teruggrijpen op het plan. En er ontstaan veel minder snel discussies met de aannemer en vakmensen omdat alles duidelijk op papier staat.

Maar met een verbouwplan op papier ben je er nog niet. Ga ook in de verschillende vertrekken van je huis staan en kijk of het plan voor je gevoel echt klopt. Laatst tekende de leverancier de badkamer. Sta ik een dag later in de ruimte en denk ik: nee, het moet toch anders. We maakten hierna een andere indeling van de badkamer.

Ook al heb je een verbouwplan, de invulling ervan gebeurt vaak tijdens de bouw zelf. Vraagt de aannemer je tijdens de bouw hoe je iets wilt hebben? Dan staan ze al met de hamer klaar. En heb je eigenlijk geen tijd meer om er goed over na te denken. Waar moeten de stopcontacten komen? Hoe is de indeling van dat hoekje? Probeer daarom vooruit te denken. En alvast na te denken over de invulling. Met de krijtjes van de kinderen tekenden we bijvoorbeeld alle stopcontacten op de muren. Dat maakt het gesprek met de aannemer hierover gelijk een stuk makkelijker.

Een verbouwing loopt bijna nooit precies volgens planning. Alles is tijdens een verbouwing in een trein aan elkaar gekoppeld. Als 1 wagon naar achteren schuift, loopt meestal alles vertraging op. Omdat de keuken bijvoorbeeld nog niet geplaatst kan worden voordat de leidingen zijn gelegd. Tijdens de vorige verbouwing kwam ik mezelf daarin wel tegen. Toen hadden we een hele strakke deadline. Ons zoontje Moos zou precies geboren worden op het moment van oplevering. We wilden dus graag voor die tijd klaar zijn. Ik werkte me een slag in de rondte om het te halen. Nu hebben we het beter geregeld. We hebben een huisje in de tuin. Het is klein. Maar het is niet erg om hier wat langer te zitten als de verbouwing uitloopt. Dat geeft dus meer rust!

Tijdens vorige verbouwingen was ik overal bij betrokken en hielp ik veel mee. Met als gevolg dat ik hele weekenden en woensdagen bezig was met de verbouwing. Ik begon af te vallen, had stress. Deze keer pak ik het anders aan. Ik houd overzicht over de financiën en maak de belangrijke keuzes. Maar de uitvoering laat ik meer aan de aannemer en vakmensen over. Die jongens werken toch sneller dan ik. Besef dus goed waar je kracht ligt. En probeer tussendoor ook te ontspannen.

Een muur waarin vocht zit. Rioolbuizen die niet alleen verstopt zijn, maar ook lek. Tijdens een verbouwing kom je van alles tegen. Dingen die je vooraf niet zag. Zeker bij een wat oudere, slecht onderhouden woning. Soms zou je je kop in het zand willen steken en gewoon doorbouwen. Maar ja, als de basis niet goed is, krijg je geen goed eindresultaat. Als ik een onverwacht probleem ontdek, zucht ik 2 keer. Daarna pak ik het probleem bij de wortel aan. Mijn humeur knapt dan snel op en ik denk: "Fijn, dit is ook weer opgelost!"

De laatste tijd merk ik dat bouwmaterialen steeds schaarser en duurder worden. Dan kan het gebeuren dat je een partij inkoopt waarvan de materialen later niet meer beschikbaar zijn. Jammer als je iets precies in 1 stijl wilt uitvoeren bijvoorbeeld. Bekijk daarom goed hoeveel je nodig hebt. En sla voldoende in. Te veel bouwmateriaal inslaan, kan ook een probleem zijn. Je moet ruimte hebben om de materialen op te slaan. En ze moeten droog liggen. Heb je te veel ingeslagen? Verkoop de materialen dan bijvoorbeeld op Marktplaats.

Het vooruitzicht van dat nieuwe droomhuis is heerlijk. Maar voor het zover is, zit je misschien wel langere tijd met je partner of gezin in een keetje of vakantiehuisje. Het kan best zwaar zijn om langere tijd op elkaars lip te zitten. Wij wonen nu tijdelijk in een klein huisje in de tuin. Dit tuinhuis stond er al. Het is ooit gebouwd als atelier. We hebben wel de badkamer en het keukentje laten vernieuwen. Zo kunnen we toch 4 maanden lang prettig douchen. Het tuinhuis heeft 1 slaapkamer en is erg gehorig. Om afstand te nemen ga ik regelmatig iets voor mezelf doen. En mijn vriendin ook. Maar we houden het goed vol, omdat we weten dat het tijdelijk is. De kinderen vinden het trouwens prima hier. Die lopen bij mooi weer heerlijk de tuin in en plukken bloemetjes.