Wendy’s woondagboek deel 2: ‘Help, ik heb een kluswoning!’

Een likje verf en een nieuwe vloer dacht Wendy toen ze haar bovenwoning in Utrecht kocht. Maar nu ze de sleutels heeft, valt ze van de ene in de andere verrassing. Wat doe je als je huis één grote laag make-up blijkt te zijn? Wendy pakt die uitdaging met beide handen aan.

Een kluswoning

Toen ik mijn huis kocht, leek het allerminst op een kluswoning. Een likje verf, een nieuwe vloer, misschien een nieuwe keuken…Meer is er niet nodig voor ik erin trek. Dacht ik. Tijdens de sleuteloverdracht hadden de verkoopmakelaar en de aankoopmakelaar het er nog over hoe goed het huis was onderhouden. Maar ze lieten zich denk ik verblinden door de nieuwe badkamer. Sinds ik de sleutels heb, ontdek ik namelijk steeds meer dingen die ik moet aanpakken. Inmiddels denk ik: ‘Help, ik heb een kluswoning!’ Maar veel tijd om daarover na te denken heb ik niet. Ik combineer mijn verbouwing namelijk met een fulltime baan. De woning koop ik in mijn eentje. Hoewel ik veel hulp krijg van mijn vriend, familie en vrienden, moet ik alles zelf uitzoeken. Het begon allemaal toen ik een muur tussen de woonkamer en een aangrenzende kamer wilde verwijderen. En ik moest gaan stuken. Dat was het begin van een lopend treintje. En sindsdien val ik van de ene verrassing in de andere.

Vloer over vloer

Zo haalden ik de laminaatvloer eruit. Ik ontdekte dat er nog 5 andere vloeren onder zaten. Ook de muren zaten vol met behang waar veel lagen verf overheen waren geverfd. Ik wilde gaan stuken, maar daarvoor moest eerst al het behang eraf. Daarna zag ik dat de muren er veel slechter aan toe waren dan gedacht. De grootste domper kwam nog. Toen de stukadoor kwam kijken, zag hij gelijk dat de plafonds eruit moesten. Er zaten scheuren in. Ik dacht dat dit door de stukplaten kwam. Maar hij verzekerde me dat als hij eroverheen zou stuken, het plafond over een jaar weer zou scheuren. Dus ging ik met hulp van vrienden familie aan de slag om de plafonds te verwijderen. Wat bleek? Zaten er nog oude rieten plafonds uit de jaren 30 of 40 onder, die er nog slechter aan toe waren. Dit moesten we allemaal verwijderen. Hiermee hebben we wel 3 afvalcontainers gevuld. Ook de isolatie van de woning was niet goed. Op een gegeven moment haalde ik een ingebouwde kast weg. Je kon zo naar buiten kijken door een opening in het dak erachter. Bleek dat er ooit een gashaard zat, die is weggestopt met een kast. Ook ontdekte ik toen ik de stopcontacten wilde verplaatsen dat de elektra nog in metalen pijpen zat. Omdat dit brandgevaarlijk is, liet ik de elektra vervangen. Daarnaast renoveerde ik de trap en vernieuwde ik de toiletruimte.
Het huis was één grote laag make-up

Goed aanpakken

Ondanks alle tegenslagen vind ik het een uitdaging om mijn huis zo mooi mogelijk te maken. De vorige bewoners hadden het huis wel netjes gemaakt, maar niet tot de kern aangepakt. Het was vooral make-up. Vloer over vloer, lagen verf over behang en plafond over plafond. Een bovenwoning blijft voor veel mensen toch een tussenfase woning. Als mensen een gezin krijgen, verhuizen ze vaak weer. De investering is dan te groot. Mijn doel is ook niet om er 20 jaar te wonen. Maar woongemak vind ik wel echt belangrijk. En als ik ergens ga wonen, wil ik het ook goed aanpakken. Bovendien vind ik duurzaamheid belangrijk. Bij alles wat ik doe in het huis, kijk ik of ik ook kan verduurzamen. Zo heb ik de plafonds en wanden goed laten isoleren. En leg ik vloerverwarming aan. Ook neem ik een magnesietvloer. Dit is een gegoten dekvloer op basis van onder andere houtvezel. Dit werkt isolerend én de vloer bestaat uit een duurzaam materiaal. Voor dakisolatie moet ik nog in gesprek met de VVE. Na dakisolatie zou ik ook graag zonnepanelen plaatsen.

Alles zelf regelen

Verbouwen zonder aannemer is best een klus. Omdat ik een bepaald budget heb en op korte termijn geen aannemer kon vinden, regel ik alles zelf. Ik zoek online veel op en krijg advies van mijn schoonfamilie. Voor elke klus die we niet zelf kunnen benader ik 2 à 3 vakmensen. Ik let dan niet alleen op de kosten, maar ook op het plan dat ze hebben. Je loopt er wel tegenaan dat vakmensen weinig tijd hebben. En dat een klus soms langer duurt dan gepland. Het stukje planning is best intensief. Gelukkig denken er veel mensen met me mee. En heb ik een handige schoonvader. Hij is loodgieter geweest en heeft geholpen met de leidingen. Ook doen we het slopen en straks het schilderen zelf. De eerste week van januari komt de keuken erin. Het wordt nu toch wel spannend of we dat gaan halen. Dus wordt vervolgd!

Wendy’s tips voor een verbouwing

  1. Begin op tijd met vakmensen zoeken. En vergelijk goed. Er zit behoorlijk wat verschil in kwaliteit en prijs. Ik had bijvoorbeeld eerst contact met een stukadoor die de helft goedkoper was. Maar hij zei dat ik gewoon over de scheuren heen kon stuken. De tweede stukadoor was een stuk realistischer en had een beter plan. Ik ben ervan overtuigd dat je een klik moet hebben met de mensen die voor je verbouwen. Je moet op elkaar kunnen bouwen.
  2. Zorg dat je altijd een buffer heeft als je gaat verbouwen. Het gaat namelijk nooit zoals gepland. Zowel qua kosten en planning als de hoeveelheid werk. Met de juiste mindset en een financiële buffer kun je dit opvangen.
  3. Doe tijdens de bezichtiging van een woning goed onderzoek. Nu kwam ik er pas naderhand achter wat er precies moest gebeuren.