Wendy’s woondagboek deel 1: Eindelijk een huis

Als 16-jarig meisje werd Wendy op slag verliefd op de stad Utrecht. Nu, 10 jaar later, koopt ze er een bovenwoning. Ze financiert de woning niet alleen met een hypotheek, maar ook met opbrengst uit beleggingen en crypto. Haar spaargeld is een mooie buffer nu de verbouwing groter uitvalt dan verwacht.

Woningmarkt op z’n kop

Als je me 2 jaar geleden had verteld dat ik de sleutels van mijn eigen huis zou hebben, had ik het niet geloofd. Ik woonde door de coronacrisis weer bij mijn ouders. Een studentenkamer is namelijk best heftig als je moet werken én je studie af wilt maken. Ik wilde graag een huis kopen, maar wist ook dat dat niet gemakkelijk zou zijn. De woningmarkt staat volledig op z’n kop. Het wensenlijstje voor mijn toekomstige huis had ik al wél klaar. Met stip bovenaan stond: een huis in Utrecht. Toen ik 16 jaar was, ging ik vaak langs bij mijn oudere zus die in Utrecht woonde en studeerde. Wat een geweldige stad vond ik dat. Ik was op slag verliefd op de mooi pandjes en grachten. Ik wilde zelf ook dolgraag in Utrecht gaan studeren en wonen. Helaas zat mijn studie in Maastricht. Maar de liefde voor Utrecht bleef.

Jaren 30-stijl

Door de lage rente en mijn financiële mogelijkheden, was een huis kopen voor mij aantrekkelijk. Ik keek eerst wat rond. Al snel reageerde ik op bezichtigingen. Helaas kwam ik er nauwelijks tussen. Zelfs als ik belde gelijk nadat een huis op de markt kwam. Ik werd steeds wanhopiger en begon zelfs op huizen te reageren die ik niet leuk vond. Dit bood mij wel de mogelijkheid om tips te vragen bij de verkoopmakelaars. Waardoor ik op een creatievere manier op zoek ging op internet. Het lukte mij om meer en leukere woningen te bezichtigen. Helaas was het volgende probleem dat ik steeds overboden werd. Daarom besloot ik om toch een aankoopmakelaar in te schakelen. Ik had vrij specifieke wensen. Het moest een jaren 30-woning zijn; die stijl spreekt me erg aan. En met genoeg ruimte om de komende jaren fijn te leven en werken thuis. Met hulp van de aankoopmakelaar vond ik uiteindelijk een mooie bovenwoning van 100 vierkante meter, uit 1933. In Utrecht! De stijl van de woning sprak me meteen aan. De woonkamer heeft sfeervolle, grote ramen. En boven zijn maar liefst 3 slaapkamers.

Beleggen en crypto

Voordat ik ging bieden wilde ik uitzoeken wat precies mijn budget was. Om de hypotheek te berekenen gebruikte ik verschillende online tools. Maar die zijn niet zo nauwkeurig. Toen ben ik met de bank in gesprek gegaan. Misschien dat niet iedereen van mijn leeftijd dit kan zeggen. Maar een groot deel van mijn spaargeld heb ik de afgelopen 2 jaar opgebouwd door te beleggen in aandelen en crypto. Het stukje beleggen heb ik van mijn ouders meegekregen. 2 jjaar geleden gaven ze mij de tip om in aandelen te investeren omdat er toen net een economische dip ontstond vanwege de coronacrisis. Ik ben gaan beleggen in bedrijven met een duurzame missie, die doelen hebben waar ik zelf achtersta. Naast de hypotheek koop ik mijn huis voor een groot deel van deze opbrengst. De verbouwing betaal ik ook met spaargeld dat ik heb opgebouwd met beleggen.

Verbouwen en verduurzamen

Eindelijk komt er aan mijn zoektocht naar een huis in Utrecht een einde! En kan ik me richten op de volgende stap: de verbouwing. Mijn spaargeld kan ik nu goed gebruiken voor mijn huis. Ik wil graag nog wat dingen aan de woning veranderen. Zo wil ik een kleine kamer betrekken bij de woonkamer en een nieuwe keuken plaatsen. Duurzaamheid is voor mij belangrijk, dus ik wil het huis ook graag energiezuinig maken. Nu ik de sleutels heb, begin ik plannen te maken voor de verbouwing, want er is nog veel werk aan de winkel!

Benieuwd hoe Wendy’s verbouwing verloopt? Lees Wendy’s woondagboek deel 2: ‘Help, ik heb een kluswoning!’ 

Wendy’s tips voor het kopen van een huis

  1. Lukt het je niet om ertussen te komen op de oververhitte woningmarkt? Probeer dan op een creatieve manier op zoek te gaan naar woningen. Zo gebruiken veel verkoopmakelaren een website of eigen Instagram-account. Daarnaast is een aankoopmakelaar goed op de hoogte van het allerlaatste woningaanbod. Zij krijgen vaak eerder het aanbod dan het op internet staat. Ook hielp de aankoopmakelaar me bij het uitbrengen van een bod.
  2. Bepaal van tevoren wat je maximale budget is voordat je gaat bieden. En ga tijdens het bieden niet over je eigen grenzen heen. Op een gegeven moment is het wat de gek er voor biedt. Ook ik ging er bijna in mee. Op het laatste moment trapte ik op de rem. Wat heb je eraan als je iets koopt waar je veel stress van krijgt?
  3. Voor de starters onder ons. Probeer zo vroeg mogelijk te beginnen met sparen. Ik spaarde niet per sé voor een huis maar vond het belangrijk om vooruit te denken en wat ik kon missen opzij te leggen. Of je nou voor een huis of een grote reis aan het sparen bent, liever nu gelijk te beginnen dan later toch?
  4. Ben je geïnteresseerd in beleggen? Bedenk dat er ook risico’s aan verbonden zijn. Ik heb geluk gehad dat ik op het juiste moment ben ingestapt. Maar er is ook een grote kans dat je geld kunt verliezen. Ik heb alleen belegd met geld dat ik kon missen. En deed goed onderzoek naar de bedrijven waar ik in investeerde. Zo koos ik voor bedrijven met een duurzame missie, die doelen hebben waar ik zelf achtersta. Daarvoor wilde ik wel een risico lopen.