Wat doet een aankoop­makelaar?

Die woonkeuken, de tuin op het zuiden en o ja, het liefst toch ook een plek in hartje centrum. Als huizenkoper is het niet altijd gemakkelijk om te vinden wat u zoekt. Zeker niet in deze oververhitte woningmarkt. Welk huis past bij uw woonwensen? Waar moet u op letten en wat is het huis waard? De aankoopmakelaar helpt bij deze zoektocht.

De realiteits-check van de aankoopmakelaar

Dit kan een aankoopmakelaar voor u doen:
Een aankoopmakelaar weet goed wat een huis kost in de huidige woningmarkt. Sommige woonwensen, zoals het aantal kamers of toch die fijne tuin, blijken financieel niet altijd haalbaar. Met name in populaire buurten rijzen de huizenprijzen soms de pan uit. Een aankoopmakelaar kan andere wijken laten zien die minder gewild, maar juist opkomend zijn. Ook kijkt hij of zij samen naar uw woonwensen. Wat zijn echte ‘must-haves’ en wat zijn ‘nice-to-haves’? En wat is haalbaar binnen het budget?
‘Ja hoor, dit is het huis dat we zoeken!’, roept uw huisgenoot enthousiast vanachter de laptop. Maar tijdens de bezichtiging zijn de kamers veel kleiner en de ligging minder ideaal dan gedacht. Het woningaanbod bijhouden op de huizenzoekmachines, is soms een hele klus. De aankoopmakelaar houdt in de gaten wat er te koop komt en welke huizen bij uw woonwensen passen. Vaak al voordat de huizen op Funda verschijnen. Dit scheelt veel zoekwerk. En u kunt zo sneller schakelen bij een geschikte woning.
Tijdens de bezichtiging was de lichtinval door die hoge ramen zo mooi, dat u de kapotte kozijnen niet eens opmerkte. De aankoopmakelaar let op de praktische zaken, zoals de staat van de woning en het onderhoud. De koper heeft een onderzoeksplicht en de makelaar helpt hierbij. De aankoopmakelaar adviseert of het nodig is om een bouwtechnische keuring te laten doen voordat u het huis koopt. Dit is vaak nodig bij oudere huizen waarbij op het eerste gezicht niet helder is hoeveel onderhoud nodig is. En wat dit gaat kosten. Zo krijgt u inzicht in de kosten bovenop de koopsom van de woning.

Eindelijk komt dat huis voorbij waarbij alle stoplichten op groen staan. Dan rijst de vraag: wat moet ik bieden? In deze oververhitte woningmarkt komt onverantwoord overbieden vaak voor. Een aankoopmakelaar kan goed inschatten wat een woning echt waard is. En u helpen met uw openingsbod. Ook kan hij u helpen in de onderhandeling. Soms doen verkoopmakelaars zelfs alleen zaken met aankoopmakelaars.

Video: heb ik een aankoopmakelaar nodig?

Een aankoopmakelaar kost geld. Maar kan wel handig zijn. En misschien juist wel voordelig. Zeker als u zelf minder verstand heeft van de woningmarkt. Wanneer is het slim om een aankoopmakelaar in te schakelen? Bekijk het antwoord in de video.

Welke makelaar past bij mij?

Het is natuurlijk wel fijn om een aankoop­makelaar te hebben waarmee het klikt. Dat het iemand is die goed snapt wat u zoekt én de woningmarkt op z’n duimpje kent. Het is helemaal niet gek om eerst meerdere makelaars te benaderen. Makelaars werken niet allemaal op dezelfde manier. Het is handig om te kijken welke diensten ze precies aanbieden en wat deze kosten. En om hier goede afspraken over te maken. Bij veel makelaars is ook een tussenvorm mogelijk. Als u bijvoorbeeld wel zelf de bezichtigingen wilt doen, maar het onderhandelen graag overlaat aan een expert.

Goed om te weten:

  • Voor de diensten van een aankoopmakelaar betaalt u makelaarscourtage. Dit is een percentage van de aankoopprijs. De hoogte van de courtage verschilt per makelaar. Informeer van tevoren bij de aankoopmakelaar naar de courtage en voorwaarden.
  • De kosten voor de aankoopmakelaar (makelaarscourtage) zijn niet aftrekbaar voor de belasting.

  • De makelaarscourtage wordt meestal betaald bij de eigendomsoverdracht van het huis.