Wat kan een aankoopmakelaar voor mij doen?

Doe de realiteits-check met de aankoopmakelaar

Die woonkeuken, de tuin op het zuiden en o ja, het liefst toch ook een plek in hartje centrum. Als huizenkoper is het niet altijd gemakkelijk om te vinden wat u zoekt. De aankoopmakelaar helpt bij deze zoektocht én houdt u met beide benen op de grond.

Eindeloos lijstjes maken en foto’s bekijken op huizen­zoekmachines. Menig huizenkoper krabt zich tijdens het doorspitten van het woningaanbod op Funda weleens achter de oren. Welk huis past bij mijn woonwensen? Waar moet ik op letten en wat is het huis waard? Dit kan een aankoopmakelaar voor u doen:

De realiteits-check van de aankoopmakelaar

1. Een realistische kijk op de woningmarkt en uw woonwensen

Een aankoopmakelaar weet goed wat een huis kost in de huidige woningmarkt. Sommige woonwensen, zoals het aantal kamers of toch die fijne tuin, blijken financieel niet altijd haalbaar. Met name in populaire buurten rijzen de huizenprijzen soms de pan uit. Een aankoopmakelaar kan andere wijken laten zien die minder gewild, maar juist opkomend zijn. Ook kijkt hij of zij samen naar uw woonwensen. Wat zijn echte ‘must-haves’ en wat zijn ‘nice-to-haves’? En wat is haalbaar binnen het budget?

2. Goed op de hoogte van het geschikte woningaanbod

‘Ja hoor, dit is het huis dat we zoeken!’, roept uw huisgenoot enthousiast vanachter de laptop. Maar tijdens de bezichtiging zijn de kamers veel kleiner en de ligging minder ideaal dan gedacht. Het woningaanbod bijhouden op de huizen­zoekmachines, is soms een hele klus. De aankoopmakelaar houdt in de gaten wat er te koop komt en welke huizen bij uw woonwensen passen. Vaak al voordat de huizen op Funda verschijnen. Dit scheelt veel zoekwerk en u kunt zo sneller schakelen bij een geschikte woning.

3. Zonder roze bril naar de bezichtiging

Tijdens de bezichtiging was de lichtinval door die hoge ramen zo mooi, dat u de kapotte kozijnen niet eens opmerkte. De aankoopmakelaar let op de praktische zaken, zoals de staat van de woning en het onderhoud. De koper heeft een onderzoeksplicht en de makelaar helpt hierbij. De aankoopmakelaar adviseert of het nodig is om een bouwtechnische keuring te laten doen voordat u het huis koopt. Dit is vaak nodig bij oudere huizen waarbij op het eerste gezicht niet helder is hoeveel onderhoud nodig is. En wat dit gaat kosten. Zo krijgt u inzicht in de kosten bovenop de koopsom van de woning.

4. Een realistisch bod uitbrengen

Eindelijk komt dat huis voorbij waarbij alle stoplichten op groen staan. Dan rijst natuurlijk de vraag: wat moet ik bieden? Te weinig bieden kan ervoor zorgen dat het huis naar een andere koper gaat. Maar vanuit onzekerheid te veel gaan bieden, is ook niet slim. Een goede aankoopmakelaar is op de hoogte van de prijsontwikkelingen in de buurt. Hij of zij kan laten zien voor welke prijs vergelijkbare huizen te koop stonden en waarvoor ze uiteindelijk zijn verkocht. Hij adviseert ook over het bod en onderhandelt met de tegenpartij.

Welke makelaar past bij mij?

Het is natuurlijk wel fijn om een aankoopmakelaar te hebben waarmee het klikt. Dat het iemand is die goed snapt wat u zoekt én de woningmarkt op z’n duimpje kent. Het is helemaal niet gek om eerst meerdere makelaars te benaderen. Makelaars werken niet allemaal op dezelfde manier. Het is handig om te kijken welke diensten ze precies aanbieden en wat deze kosten. En om hier goede afspraken over te maken. Bij veel makelaars is ook een tussenvorm mogelijk. Als u bijvoorbeeld wel zelf de bezichtigingen wilt doen, maar het onderhandelen graag overlaat aan een expert.
Eerder op de hoogte van het nieuwe woningaanbod en minder zoekwerk

Goed om te weten:

  • De kosten voor de aankoopmakelaar (makelaarscourtage) zijn niet aftrekbaar voor de belasting.
  • De makelaars­courtage wordt meestal betaald bij de eigendoms­overdacht van het huis.