Verantwoord overbieden

Verantwoord overbieden

U heeft uw droomhuis gevonden. En wilt een bod doen. Maar hoe hoog gaat u inzetten? De huizenmarkt is op dit moment krap. Bij veel van de woningverkopen betalen mensen meer dan de vraagprijs. U wilt niet achter het net vissen. Maar ook niet te veel betalen.

Feitjes en cijfers

Bij 60% van de woningverkopen wordt meer betaald dan de vraagprijs. Dit blijkt uit cijfers van de NVM over het 1e kwartaal van dit jaar. Kopers van een woning betaalden in het 1e kwartaal gemiddeld 3,5% meer dan de vraagprijs. Het verschil in vraag- en verkoopprijs is het grootst bij tussenwoningen. Verkopers van dit type woning kregen maar liefst 5% meer dan de vraagprijs.

6 tips voor verantwoord bieden

Hoe pakt u het bieden op uw droomhuis aan? En hoe maakt u de meeste kans? Met deze 6 tips is bieden op een huis veilig en verantwoord.
Sinds 2018 mag u maximaal 100% van de waarde van een huis lenen. Alles wat u daarboven betaalt voor een huis plus de kosten koper, betaalt u zelf bij. Bijvoorbeeld met extra spaargeld of de overwaarde op uw huidige huis. Heeft u dit geld niet? Dan krijgt u de aankoop niet rond en kunt u de woning niet kopen. Voorkom teleurstellingen en onderzoek vooraf dus wat u uit kunt geven. En maak een berekening van uw maximale hypotheekbedrag en maandlasten. Wilt u advies? Vraag hulp aan een financieel adviseur
Bent u enthousiast over een huis en wil u meteen een bod doen? Wacht dan even tot na de laatste bezichtiging van de dag. Dan weet u zeker dat anderen niet te horen krijgen dat er al een goed bod ligt.
Een bod doen op een huis is spannend. Ook kan het stressvol zijn als u al een paar keer achter het net heeft gevist. Maar hoe graag u het huis ook wilt, handel niet uit emotie. Laat u niet opjagen door bijvoorbeeld praatjes over het aantal bezichtigingen. En bied nooit meer dan u kunt betalen. Denk vooraf goed na over hoeveel u het huis echt waard vindt. En wat ú maximaal uit wil geven. De verkopende partij komt vaak terug met een tegenbod. Daarna kunt u nog een 2e bod doen. Kijk ook eens naar de verkoopprijs van huizen uit de buurt.

Een aankoopmakelaar kan goed inschatten wat een woning echt waard is. En u helpen met uw openingsbod. Ook kan hij u helpen in de onderhandeling. Soms doen verkoopmakelaars zelfs alleen zaken met aankoopmakelaars.

Naast het bod dat u doet, tellen ook de voorwaarden. Kijk bijvoorbeeld naar de wensen die de verkoper heeft rond de overdracht. Pas hier uw bod zo goed mogelijk op aan. Laat bijvoorbeeld weten dat u flexibel bent in de datum dat u de sleutels krijgt. Bieden zonder financieringsvoorbehoud raden wij af. Financieringsvoorbehoud houdt in dat de koop niet doorgaat als blijkt dat u het huis niet kunt betalen. Kunt u de financiering namelijk toch niet rondkrijgen? Dan moet u een flinke boete van 10% van de koopprijs aan de verkoper(s) betalen.
Het huis dat u op het oog heeft, is nu misschien veel waard. Maar de huizenprijzen kunnen in de toekomst ook weer dalen. Wilt u uw huis na een tijd weer verkopen? En is de waarde van uw huis lager dan uw hypotheek? Dan blijft u achter met een restschuld. Uw huis staat dan ‘onder water’. Houd ook rekening met een stijging van de hypotheekrente. De rente staat nu laag. Maar wat als deze stijgt en u een nieuwe rentevast-periode ingaat? Dan gaan uw maandlasten omhoog. Ga na of u uw hypotheek dan nog wel kunt betalen.