Verantwoord overbieden

Verantwoord overbieden

Je hebt je droomhuis gevonden. En wilt een bod doen. Maar hoe hoog ga je inzetten? De huizenmarkt is op dit moment krap. Bij veel van de woningverkopen betalen mensen meer dan de vraagprijs. Je wilt niet achter het net vissen. Maar ook niet te veel betalen.

Feitjes en cijfers

Bij 60% van de woningverkopen wordt meer betaald dan de vraagprijs. Dit blijkt uit cijfers van de NVM over het 1e kwartaal van dit jaar. Kopers van een woning betaalden in het 1e kwartaal gemiddeld 3,5% meer dan de vraagprijs. Het verschil in vraag- en verkoopprijs is het grootst bij tussenwoningen. Verkopers van dit type woning kregen maar liefst 5% meer dan de vraagprijs.

6 tips voor verantwoord bieden

Hoe pak je het bieden op je droomhuis aan? En hoe maak je de meeste kans? Met deze 6 tips is bieden op een huis veilig en verantwoord.
Sinds 2018 mag je maximaal 100% van de waarde van een huis lenen. Alles wat je daarboven betaalt voor een huis plus de kosten koper, betaal je zelf bij. Bijvoorbeeld met extra spaargeld of de overwaarde op je huidige huis. Heb je dit geld niet? Dan krijg je de aankoop niet rond en kun je de woning niet kopen. Voorkom teleurstellingen en onderzoek vooraf dus wat je uit kunt geven. En maak een berekening van je maximale hypotheekbedrag en maandlasten. Wil je advies? Vraag hulp aan een financieel adviseur
Ben je enthousiast over een huis en wil je meteen een bod doen? Wacht dan even tot na de laatste bezichtiging van de dag. Dan weet je zeker dat anderen niet te horen krijgen dat er al een goed bod ligt.
Een bod doen op een huis is spannend. Ook kan het stressvol zijn als je al een paar keer achter het net hebt gevist. Maar hoe graag je het huis ook wilt, handel niet uit emotie. Laat je niet opjagen door bijvoorbeeld praatjes over het aantal bezichtigingen. En bied nooit meer dan je kunt betalen. Denk vooraf goed na over hoeveel je het huis echt waard vindt. En wat jij maximaal uit wil geven. De verkopende partij komt vaak terug met een tegenbod. Daarna kun je nog een 2e bod doen. Kijk ook eens naar de verkoopprijs van huizen uit de buurt.

Een aankoopmakelaar kan goed inschatten wat een woning echt waard is. En je helpen met je openingsbod. Ook kan hij je helpen in de onderhandeling. Soms doen verkoopmakelaars zelfs alleen zaken met aankoopmakelaars.

Naast het bod dat je doet, tellen ook de voorwaarden. Kijk bijvoorbeeld naar de wensen die de verkoper heeft rond de overdracht. Pas hier je bod zo goed mogelijk op aan. Laat bijvoorbeeld weten dat je flexibel bent in de datum dat je de sleutels krijgt. Bieden zonder financieringsvoorbehoud raden wij af. Financieringsvoorbehoud houdt in dat de koop niet doorgaat als blijkt dat je het huis niet kunt betalen. Kun je de financiering namelijk toch niet rondkrijgen? Dan moet je een flinke boete van 10% van de koopprijs aan de verkoper(s) betalen.
Het huis dat je op het oog hebt, is nu misschien veel waard. Maar de huizenprijzen kunnen in de toekomst ook weer dalen. Wil je je huis na een tijd weer verkopen? En is de waarde van je huis lager dan je hypotheek? Dan blijf je achter met een restschuld. Je huis staat dan ‘onder water’. Houd ook rekening met een stijging van de hypotheekrente. De rente staat nu laag. Maar wat als deze stijgt en je een nieuwe rentevast-periode ingaat? Dan gaan je maandlasten omhoog. Ga na of je je hypotheek dan nog wel kunt betalen.