Welk huis past bij mij?

Verhuisplannen. Iedereen bemoeit zich ermee. “Kijk wat een leuk huis! Echt iets voor jullie! Beetje klussen, geen probleem toch?” Poeh…. Het moet je ding zijn. Zie je door de bomen je droomhuis niet meer? Bekijk het met deze vragen nét even anders.

Je woonwensen op een rij: 5 vragen

Zo krijg je zonder lastige lijstjes beeld bij je woonwensen.
Het klinkt romantisch. Samen klussen aan een woning. Met vrienden of familie, avondje slopen. Hoe ver mag het gaan? Word je enthousiast van teksten zoals ‘voor de echte doe-het-zelver’ of ‘ achterstallig onderhoud’? Een kluswoning kan zorgen dat je goedkoper uit bent met de aankoopprijs. Maar natuurlijk brengt een verbouwing veel kosten met zich mee. En bloed, zweet en tranen. Met de juiste mensen om je heen kan het een goede keuze zijn om waarde toe te voegen met een flinke verbouwing. Of om andere kijkers achter je te laten, als je het aandurft. Lees ook de ervaring Elske en Gert-Jan. Zij verbouwden zelf een kluswoning.
Of op de spelletjesavond. Of om te gamen. Of om lekker aan te schuiven in de keuken. Vermaak je graag gasten? Denk dan aan de extra ruimte die nodig is om ze te ontvangen. Met deze wensen in gedachte kijk je naar de oppervlakte van de woonkamer, het balkon of dakterras. En misschien wel van de tuin. Eindelijk plek voor een barbecue. En als de gasten weg zijn even chillen op de hangmat? Teken het maar uit.

Over barbecueën gesproken... Hoe belangrijk is buitenruimte?

 • Deel je een auto of staat er straks eentje op de oprit? En waar laat je de (race)fiets?
 • Niet alleen ruimte is belangrijk. Zonaanbidders kiezen vaak voor op een tuin op het zuiden.
 • Gezellig, een praatje met de buren over de schutting? Of zit je liever lekker rustig achter het huis?

Google Maps is jouw vriend. Bij elke kandidaat-woning kun je al even een kijkje nemen. Vergeet niet dat een tuin onderhoud nodig heeft. Moet je net zin in hebben. Dan toch liever een balkonnetje?

Wat staat er op jouw vision board voor de toekomst? Wordt de racefiets op termijn vervangen door een bakfiets? Of start je een eigen zaak? Denk dan ook alvast aan werkruimte en extra slaapkamers. Of mogelijkheden om uit te bouwen. Dakkapel, uitbouw, grotere keuken… Dromen voor de toekomst, die je nu al in je huizenjacht kunt meenemen.

Wees niet bang, dit is niet bedoeld als levensvraag. Maar om even praktisch te blijven:

 • Hoe vaak heb je late snack-trek?
  Vind maar eens een supermarkt die lang open is, als je straks woont in een huisje op het platteland. Welke gemakken moeten binnen handbereik zijn?
 • Ben je liever op reis dan thuis?
  Het reizen moet ergens van betaald worden. De grootste kostenpost straks: je hypotheek. Besparen op je woonlasten: meer geld om te reizen!
 • Hoe groen wil je doen?
  Er zijn allerlei mogelijkheden om een huis en tuin te verduurzamen. Zonnepanelen op het dak, een regenton. Een groentetuin misschien? Voor sommige duurzame verbeteringen aan het huis is zelfs subsidie mogelijk. Dat scheelt weer!
 • Kan Marie Kondo jaloers zijn op je hoeveelheid spullen?
  Minder spullen? Dan heb je minder ruimte nodig. We zeggen niet dat het direct een tiny house moet worden…

Het totaalplaatje

Leun eens achterover om te dagdromen over deze 5 vragen. Zo kijk je met andere ogen naar het woningaanbod. Natuurlijk is er niet altijd ruimte om aan alle wensen te voldoen. Geef voorrang aan de wensen die je het belangrijkst vindt. Dan kun je straks even vooruit in je nieuwe huis.