Welk huis past bij mij?

Verhuisplannen. Iedereen bemoeit zich ermee. “Kijk wat een leuk huis! Echt iets voor jullie! Beetje klussen, geen probleem toch?” Poeh…. Het moet je ding zijn. Ziet u door de bomen uw droomhuis niet meer? Bekijk het met deze vragen nét even anders.

Uw woonwensen op een rij: 5 vragen

Zo krijgt u zonder lastige lijstjes beeld bij uw woonwensen.
Het klinkt romantisch. Samen klussen aan een woning. Met vrienden of familie, avondje slopen. Hoe ver mag het gaan? Wordt u enthousiast van teksten zoals ‘voor de echte doe-het-zelver’ of ‘ achterstallig onderhoud’? Een kluswoning kan zorgen dat u goedkoper uit bent met de aankoopprijs. Maar natuurlijk brengt een verbouwing veel kosten met zich mee. En bloed, zweet en tranen. Met de juiste mensen om u heen kan het een goede optie zijn om waarde toe te voegen met een flinke verbouwing. Of om andere kijkers achter u te laten, als u het aandurft. Lees ook de ervaring Elske en Gert-Jan. Zij verbouwden zelf een kluswoning.
Of op de spelletjesavond. Of om te gamen. Of om lekker aan te schuiven in de keuken. Vermaakt u graag gasten? Denk dan aan de extra ruimte die nodig is om ze te ontvangen. Met deze wensen in gedachte kijkt u naar de oppervlakte van de woonkamer, het balkon of dakterras. En misschien wel van de tuin. Eindelijk plek voor een barbecue. En als de gasten weg zijn even chillen op de hangmat? Teken het maar uit.

Over barbecueën gesproken... Hoe belangrijk is buitenruimte?

 • Deelt u een auto of staat er straks eentje op de oprit? En waar laat u de (race)fiets?
 • Niet alleen ruimte is belangrijk. Zonaanbidders kiezen vaak voor op een tuin naar het zuiden.
 • Gezellig, een praatje met de buren over de schutting? Of zit u liever lekker rustig achter het huis?

Google Maps is uw vriend. Bij elke kandidaat-woning kunt u al even een kijkje nemen. Vergeet niet dat een tuin onderhoud nodig heeft. Moet u net zin in hebben. Dan toch liever een balkonnetje?

Wat staat er op uw vision board voor de toekomst? Wordt de racefiets op termijn vervangen door een bakfiets? Of start u een eigen zaak? Denk dan ook alvast aan werkruimte en extra slaapkamers. Of mogelijkheden om uit te bouwen. Dakkapel, uitbouw, grotere keuken… Dromen voor de toekomst, die u nu al in uw huizenjacht kunt meenemen.

Wees niet bang, dit is niet bedoeld als levensvraag. Maar om even praktisch te blijven:

 • Hoe vaak heeft u late snack-trek?
  Vind maar eens een supermarkt die lang open is, als u straks woont in een huisje op het platteland. Welke gemakken moeten binnen handbereik zijn?
 • Bent u liever op reis dan thuis?
  Het reizen moet ergens van betaald worden. De grootste kostenpost straks: uw hypotheek. Besparen op uw woonlasten: meer geld om te reizen!
 • Hoe groen wilt u doen?
  Er zijn allerlei mogelijkheden om een huis en tuin te verduurzamen. Zonnepanelen op het dak, een regenton. Een groentetuin misschien? Voor sommige duurzame verbeteringen aan het huis is zelfs subsidie mogelijk. Dat scheelt weer!
 • Kan Marie Kondo jaloers zijn op uw hoeveelheid spullen?
  Minder spullen? Dan heeft u minder ruimte nodig. We zeggen niet dat het direct een tiny house moet worden…

Het totaalplaatje

Leun eens achterover om te dagdromen over deze 5 vragen. Zo kijkt u met andere ogen naar het woningaanbod. Natuurlijk is er niet altijd ruimte om aan alle wensen te voldoen. Geef voorrang aan de wensen die u het belangrijkst vindt. Dan kunt u straks even vooruit in uw nieuwe huis.