9 tips om zonder stress te verhuizen

Van administratie tot ontspullen

Yes! U heeft een nieuwe woning. Nu de verhuizing nog regelen. De een begint al maanden van tevoren met spullen inpakken. De ander ziet er als een berg tegenop om die overvolle garage en zolder door te spitten. Maar verhuizen hoeft niet stressvol te zijn. Met onze 9 verhuistips helpen we u op weg.

U heeft eindelijk de sleutel van uw nieuwe woning. Tijd om te verhuizen. Omdat u aan veel moet denken, is het handig om een duidelijk overzicht te maken van wanneer u wat wilt doen. Gaat u inpakken en verhuizen tijdens het klussen? Of maakt u eerst uw nieuwe woning helemaal klaar? Wanneer regelt u alle administratieve zaken? En wie helpt u eigenlijk met sjouwen tijdens de verhuisdag? Maak een checklist van wat er allemaal moet gebeuren. Bijvoorbeeld met de app Trello of in Excel. Dagelijks overzicht? Print de checklist en hang hem op de koelkast.
Moet er nog geklust of geschilderd worden? Zorg dat u na de overdracht van de sleutel direct aan de slag kunt. Die nieuwe vloer leggen, lampen ophangen of de installatie van uw cv-ketel. Maak van tevoren een goede klusplanning, zodat u de dozen en meubels zo kunt neerzetten. Vergeet ook eventuele klusjes in uw oude woning niet. Die wilt u natuurlijk ook netjes en schoon opleveren. Zelf geen tijd? Besteed het uit. Bekijk onze Schoonmaakhulp oude woning
Bij de meeste gemeenten kunt u uw nieuwe adres via hun website doorgeven. De gemeente houdt de Basisregistratie Personen (BRP) bij. En geeft uw nieuwe adres door aan organisaties zoals de belastingdienst en uw zorgverzekeraar. Hier vindt u een lijst van organisaties die uw gegevens uit de BRP krijgen. Daar hoeft u dus niets voor te doen.
Geef uw nieuwe adres door aan de leveranciers van uw gas, water, licht, televisie, internet en telefoon. Het is handig om meteen te bekijken of het huidige contract past bij uw nieuwe situatie. Via verschillende online vergelijkers vindt u het contract dat het beste bij u past. Verhuist u naar een nieuwbouwwoning? Dan kan de projectontwikkelaar u vertellen of alle aansluitingen voor tv en internet geregeld worden tijdens de bouw.
Het is handig om uw verzekeringen te bekijken. Zoals uw opstal- en inboedelverzekering. Geef altijd uw nieuwe adres door. Bekijk of uw huidige verzekeringen voldoen of dat u nieuwe wilt afsluiten. En weet u hoe u verzekerd bent tijdens de verhuizing?
Verhuist u naar een andere wijk of gemeente? Dan wilt u waarschijnlijk uw huis- of tandarts in de buurt. Wacht niet met regelen tot u zorgklachten heeft, maar ga op tijd op zoek.
Heeft u handige mensen om u heen die willen helpen? Vraag wanneer ze beschikbaar zijn en plan de verhuisdatum. Huur op tijd een busje of aanhangwagen. Wilt u een verhuisbedrijf inschakelen? Boek deze wel minimaal een maand vooruit om verrassingen te voorkomen. Verhuisbedrijven zijn meestal druk in het weekend en daardoor duurder. Door bijvoorbeeld op een maandag te verhuizen kunt u geld besparen én is het minder druk. De verhuiswagen is makkelijker te parkeren. En u kunt uw kinderen naar school of de opvang brengen. Veel werkgevers geven 2 dagen vrij voor een verhuizing.
Of u nu 1 of 30 jaar in hetzelfde huis woont. U bouwde vast een mooie collectie spullen op. Maar heeft u ook alles echt nodig? Neem al uw spullen eens onder de loep. Weg met de bekende rommellade en overvolle kasten. Start alvast een paar maanden voor uw verhuizing. Weet u niet waar u moet beginnen? Kijk eens naar opruimgoeroe Marie Kondo of lees onze tips.
Bent u zelf vooral druk met andere (verhuis)zaken? Schakel op tijd een vakman in. Die kan uw woning alvast voorbereiden op de verhuizing. En klusjes doen waar u geen tijd of zin in heeft. Denk ook aan de klussen na de verhuizing die gedaan moeten worden. Zoals schoonmaken, schilderen en de tuin.