Verhuizen met kinderen

Een verhuizing kan voor uw kinderen best spannend zijn. Een nieuwe slaapkamer, nieuwe vriendjes in de buurt, misschien een andere school. Met onze 8 tips maakt u van verhuizen een geweldig avontuur voor de kleinste gezinsleden.
15 apr 2024 3 minuten

8 tips voor een leuke verhuizing met uw kinderen 

Soms is er een speciale reden dat u gaat verhuizen. Bijvoorbeeld door een nieuwe baan of een scheiding. Leg dit dan duidelijk uit aan uw kind. Zeker bij een scheiding of een nieuwe relatie kan uw kind verdrietig of gespannen zijn. Ga die gevoelens niet uit de weg. En praat er met elkaar over.

Neem uw kind regelmatig mee naar het nieuwe huis. Dan voelt de nieuwe plek al snel vertrouwd. Bijvoorbeeld als u iets moet bespreken met de mensen waarvan u het huis overneemt. Of als u gaat klussen in het lege huis. Bijkomend voordeel: een paar extra klushandjes die kunnen helpen.

Zijn uw kinderen nog klein? Dan kunt u een aantal weken voor de verhuizing voor het slapengaan verhaaltjes voorlezen die over een verhuizing gaan. Er zijn genoeg boekjes over dit thema te vinden. Zo bereid u spelenderwijs uw kind voor op de ‘grote dag'. En beseft uw kind dat er meer mensen zijn die verhuizen.

Is uw kind al iets ouder? Dan is een uitstapje naar de verfwinkel heel leuk. Om daar zelf een kleur uit te kiezen voor de nieuwe slaapkamer. Heeft u vertrouwen in de verfvaardigheden van uw kind? Laat de ‘schilder’ dan lekker losgaan in de eigen slaapkamer!

Geef uw kind een verhuisdoos die hij of zij zelf mag vullen met eigen spulletjes. Zelf de doos in de verhuiswagen laden. En daarna in het nieuwe huis weer uitpakken. En alle spulletjes een eigen plekje in de nieuwe slaapkamer geven.

Voor kinderen is het erg leuk om kleine klusjes te doen. Zo betrekt u ze bij de verhuizing. En zo'n extra hulpje is natuurlijk heel fijn. Laat ze de lege verhuisdozen weer in elkaar klappen. Kleine spullen uit de verhuiswagen aanpakken. Of als ‘bijrijder’ in de verhuisbus: een hele belangrijke taak!

Een speurtocht is altijd leuk. Zeker in de nieuwe buurt. Uw kind ontdekt zo de nieuwe speelplekken. En hoe hij of zij naar school moet lopen. Dit kunt u natuurlijk ook al voor de dag van de verhuizing doen. Op die manier kent uw kind de nieuwe omgeving al een beetje.

Na die drukke periode is het belangrijk om tijd te nemen voor elkaar. Even niets doen en lekker wennen aan de nieuwe omgeving. Plan een gezellig filmavondje in de woonkamer. Kaarsjes aan, lekkere hapjes op tafel. Of doe met de kleine kinderen verstoppertje in het nieuwe huis. Zo ontdekken ze alle hoeken en gaten van de nieuwe woonplek.