Uw eerste klant, uw eerste factuur

Maak het uzelf niet te moeilijk

Als beginnend zelfstandige is het vinden van uw eerste klant vinden best spannend. Maar ook leuk. Want de sneeuwbal gaat, met een beetje goed netwerken, daarna vanzelf rollen. Maar hoe vindt u uw eerste klant?

Uw eerste klant ligt binnen handbereik

Allereerst moeten uw toekomstige klanten weten dat u er bent, wat u doet of wat u te bieden heeft. Wat maakt u en uw product onderscheidend en waardevol? Heeft u helder voor ogen op wie u zich gaat richten, wie is de doelgroep die uw product of dienst gaat kopen? Wanneer u deze vragen kunt beantwoorden in een kort en bondig verhaal, dan kunt u op zoek naar uw eerste klant. Overigens vermeldt u deze punten ook in uw ondernemingsplan. Erg handig voor het totaal inzicht in uw bedrijf en belangrijk voor investeerders.

Om die eerste klant ook echt te vinden, gaat u netwerken, een goede website opzetten, social media inzetten, het hoort er allemaal bij. Maar maak het uzelf niet moeilijk door bij de start van uw eigen bedrijf direct totaal onbekenden te benaderen. Zoek uw klanten als startende ondernemer eerst dichtbij. Laat uw vrienden, familie en kennissen weten wat u doet. Dat zijn mensen die u kennen en u vertrouwen. Laat hen werken als uw ambassadeurs. Zo bouwt u uw netwerk op. Dan gaat het balletje vanzelf rollen.

Bouw aan een goede klantrelatie

Belangrijk als u eenmaal klanten hebt: focus op een goede relatie en niet per se op de opdrachten. Natuurlijk zijn die belangrijk, maar houd ook oog voor de extra’s. Een goede relatie met die ene klant kan zomaar zorgen dat u via hem bij een andere klant binnenkomt.

En dan… uw eerste factuur

Zodra u uw eerste opdracht voor uw allereerste klant hebt volbracht, mag u uw eerste factuur gaan sturen. Zorg ervoor dat deze onderdelen op uw factuur staan:

  • KvK-nummer
  • BTW-nummer
  • Een factuurnummer
  • De datum en uw betalingstermijn
  • Uw contactgegevens
  • Een omschrijving van geleverde dienst/product en een specificatie van bijvoorbeeld de uren die u eraan hebt besteed
  • Uw (zakelijke) rekeningnummer
Uw facturen zijn voor de Belastingdienst ook belangrijk vanwege de btw-verrekening. Lees op de site van de belastingdienst waar uw facturen aan moeten voldoen.
Volgende: netwerken