Wat is netwerken? 

10 tips om succesvol te netwerken

U kunt op veel verschillende manieren klanten vinden. Netwerken is één van die manieren. Maar wat is netwerken eigenlijk? En hoe pakt u dat aan? Maak gebruik van onze netwerken-tips voor startende ondernemers.

Vind uw klanten in uw netwerk

Uw netwerk als ondernemer bestaat uit alle mensen die u kent. Maar wat is netwerken eigenlijk? Dit is het actief uitbreiden van uw kennissen en contacten. Al deze mensen, die ook weer contacten hebben, leveren u mogelijk nieuwe klanten op. Dus het loont om uw netwerk op- en uit te bouwen. Dat is soms lastig. Iemand ‘zomaar’ bellen voor een afspraak kan opdringerig aanvoelen. Wilt u weten hoe u uw netwerk uitbouwt zonder opdringerig te zijn? Lees het in dit artikel. 

10 tips om succesvol te netwerken

U vraagt zich nu misschien af: ‘netwerken, hoe doe je dat?’ De kans is groot dat u er onbewust al mee bezig bent. Praat u wel eens met vrienden over uw werk? Of krijgt u via de sportvereniging wel eens klanten binnen? Dan bent u aan het netwerken. Wilt u dat bewuster en efficiënter doen? Volg dan deze 10 netwerken-tips om succesvol klanten te werven.
Een waardevol netwerk opbouwen gaat niet vanzelf. Ga niet zitten wachten tot contacten u benaderen. Zoek uit wie uw potentiële klanten zijn en hoe u ze kunt bereiken. Wat is netwerken in een notendop? Alert blijven op kansen, ook buiten werktijd.  
Jaarlijks worden er voor talloze branches vakbeurzen en events georganiseerd. Dit zijn mooie momenten om uw netwerk uit te breiden. Bij een event dat aansluit op uw vakgebied gaat u mensen ontmoeten met dezelfde interesses. De kans dat hier toekomstige klanten rondlopen is erg groot.
Concurrenten doen hetzelfde werk als u. Juist daarom is het waardevol om ze in uw netwerk te hebben. Via een goede relatie met concurrenten kunt u ook klanten krijgen. Bijvoorbeeld als uw concurrent het te druk heeft op dat moment. Daarnaast is een concurrent (of concullega) de ideale kandidaat voor een leerzaam gesprek over uw vak en vakgebied.  
Elke relatie die u onderhoudt heeft aandacht nodig. U wilt dat mensen in uw netwerk aan u denken. Plan daarom contactmomenten in. Bent u met iemand op goede voet? Stuur een kaartje bij zijn of haar verjaardag. En laat ook eens iets van u horen als u hem of haar niet nodig hebt. Zo houdt u uw contacten warm.
Maak een overzicht van iedereen die u kent. Bedenk voor al uw contacten of ze zelf een potentiële klant zijn, of mogelijk potentiële klanten kennen. Zorg daarbij ook dat u alle contactgegevens verzamelt. Bijvoorbeeld in uw telefoon, of in een beveiligd online document. Zo benadert u uw netwerk snel, als dat nodig is.  
Houd er tijdens een gesprek op uw verzoek rekening mee dat netwerken altijd wederzijds is. Netwerken begint vaak met het meedenken met een ander, oftewel: u begint meestal met geven voordat u gaat nemen. Een paar voorbeelden van dingen die u kunt geven: interessante artikelen die u heeft gelezen over het werkgebied van uw contact, andere contacten die misschien waardevol zijn, of -heel persoonlijk- een tip voor een leuk restaurant in de buurt of de beste route naar een locatie waar u al eens geweest bent. 
Een goede netwerkrelatie is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Wees open en oprecht in uw interesse in anderen: mensen prikken er meteen doorheen als u een praatje komt maken met een verborgen agenda. 
U hoeft niet altijd face-to-face te netwerken. Facebook, Twitter en LinkedIn zijn goede manieren om contact te houden met uw netwerk. LinkedIn is het beste social platform voor netwerken en een mooi platform om kennis te delen. Als u regelmatig wat deelt op LinkedIn weten uw contacten ook precies waarvoor ze u kunnen inschakelen.
Zorg ervoor dat u een goede naam hebt en houdt. Verwijs bijvoorbeeld geen mensen door naar uw contacten als u twijfelt aan hun motieven. Wanneer iemand in uw netwerk een slechte ervaring heeft met iemand die u hebt aangeraden, straalt dat af op uw imago. 
Iedereen die u spreekt kan een keer iets voor u betekenen. Misschien kunt u nu nog niets met een contact, maar over een half jaar blijkt u ineens een vraag te hebben waar hij of zij u uitstekend mee kan helpen. Het is zonde als u dan de contactgegevens kwijt bent. Dus, denk aan de toekomst en netwerk niet alleen voor volgende week of volgende maand. 

Wat gaat u doen met onze tips voor succesvol netwerken?

Hopelijk heeft u nu een antwoord op de vragen ‘wat is netwerken?’ en ‘netwerken, hoe doe je dat?’ Netwerken kan overal: bij congressen, workshops en seminars, op borrels en recepties. Maar ook op verjaardagen, tijdens trainingen en cursussen. Of door u aan te sluiten bij een netwerk van jonge professionals. Ook uw bedrijf promoten via social media is een beproefde netwerk-tactiek. Kies uw favoriete netwerk-vorm(en) en steek daar tijd in. Zo krijgt u zeker nieuwe klanten binnen.  
Minigids ‘succesvol netwerken’