Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

5 misverstanden over een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) is een verstandige optie voor uw bedrijf. Toch bestaan er nog misverstanden over bedrijfsaansprakelijkheid. Welke zijn dat? En wat kunt u daar als ondernemer aan doen?  

Ondernemen 4 jun 2020 3 minuten

Misverstand 1: “Ik ben al particulier voor aansprakelijkheid verzekerd”

Met alleen een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) bent u als ondernemer niet voldoende verzekerd. Er is een verschil tussen wat u als persoon kapot maakt, en als ondernemer. Bent u aan het klussen bij een klant thuis? En maakt u per ongeluk iets kapot? Dan keert uw particuliere verzekering niets uit. Onderzoek daarom altijd welke zakelijke aansprakelijkheidsverzekering u nodig heeft.

Misverstand 2: “Ik heb algemene voorwaarden; dat is toch genoeg?”

Voor ondernemers is het slim om algemene voorwaarden te maken. Dat helpt om sommige risico’s af te dekken. Toch zijn algemene voorwaarden vaak niet genoeg. U kunt bijvoorbeeld opschrijven dat u uzelf niet aansprakelijk laat stellen voor schade. Bijvoorbeeld voor schade door uw product of dienst. Een rechter kan zo’n claim verwerpen. Vraag daarom om hulp, aan uw boekhouder of een juridisch adviseur.

Misverstand 3: “Een rechtsbijstandverzekering beschermt mij tegen schadeclaims”

Een rechtsbijstandverzekering helpt u met juridische bijstand. Bijvoorbeeld als u wordt aangeklaagd voor schade. Dan betaalt de rechtsbijstandverzekering advocaatkosten. Bent u zélf de oorzaak van uw schade? Dan betaalt de rechtsbijstandverzekering niet de schadevergoeding voor de geleden schade. Met een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven kunt u die schade wél dekken.

Misverstand 4: “Ik heb nog nooit schade gemaakt. Dus ik heb geen aansprakelijkheidsverzekering nodig”

Misschien denkt u: in mijn werk loop ik geen risico’s. Bijvoorbeeld omdat u interim manager bent. Of creatieve dingen doet. Dan is de kans op schade toch best klein? Toch weet u het nooit zeker. Een ongeluk zit in een klein hoekje. U kunt struikelen met koffie in uw hand. En zo een duur schilderij beschadigen. Of u valt over een rondslingerende laptoptas. Dan moet uw bedrijf de schade betalen. Dus: weet u echt zeker dat u geen risico loopt?

Misverstand 5: De premie is erg hoog

U kunt denken: ‘dat overkomt mij niet.’ Of: ‘mijn klant zal mij niet aansprakelijk stellen.’ Maar denk niet te makkelijk over schadeclaims. De kans kan natuurlijk klein zijn. Maar wat als de schade groot is? 1 op 1.000 zzp’ers maakt een schade van 1 miljoen euro. In dat geval bent u blij als u verzekerd bent. En dat bent u al vanaf een paar tientjes per maand. Bovendien: hoe kleiner de kans, hoe lager de premie.

Aansprakelijkheidsverzekering zzp

Heeft u interesse in een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering voor zzp’ers? Of wilt u meer informatie over wat er wel en niet is verzekerd? Kijk dan ook eens op de uitgebreide informatiepagina van Centraal Beheer: aansprakelijkheids­verzekering zzp.