Veelgestelde vragen

Transport­verzekering

Onze Goederentransportverzekering verzekert nationale en internationale transporten. Het maakt niet uit of het transport over land, over zee of door de lucht gaat. Het maakt ook niet uit of u deze transporten zelf uitvoert of laat uitvoeren.

3 voorbeelden van zaken die u aanvullend kunt verzekeren:

  • Beurzen en tentoonstellingen
  • Transport tussen verschillende locaties van uw onderneming
  • Het transport van zaken die door u worden verkocht of gekocht, waarbij het risico op basis van de afgesproken leveringscondities niet bij u ligt (sellers-buyers).
De Incoterms zijn leveringsvoorwaarden. Uw logistieke risico's verzekert u daar niet mee. U bepaalt alleen wie wanneer risico loopt. U kunt uw risico’s verzekeren met de Goederentransportverzekering. Incoterms zijn opgesteld door de Internationale Kamers van Koophandel. Ze bepalen onder andere wanneer het risico van de goederen overgaat van de verkoper naar de koper. Samen met de betalingsvoorwaarden vormen ze de basis voor de handelstransactie.

Nee. De verzekering van de vervoerder of logistiek dienstverlener regelt alleen de aansprakelijkheid van de vervoerder. Het gaat om de eigen aansprakelijkheid voor schade aan en verlies van de door hem vervoerde goederen. Heeft u schade? Dan heeft u bijna altijd financieel nadeel:

  • Is de vervoerder niet aansprakelijk? Dan keert de verzekering van uw vervoerder niets uit.
  • Is de vervoerder wel aansprakelijk? Dan is er een vergoeding volgens de wet en/of volgens de vervoersvoorwaarden die gelden. Allebei beperken ze de aansprakelijkheid van de vervoerder. Vaak krijgt u maar een klein deel van de echte schade vergoed.
U bent verzekerd zodra de goederen voor transport worden opgepakt. U bent niet meer verzekerd als de goederen worden gelost op de eindbestemming. Dit hangt ook af van de gekozen Incoterms en eventuele andere afspraken.
Ja. Alle vormen van vervoer zijn verzekerd: over land, over water, door de lucht en via het spoor. Deze verzekering geldt ook bij Averij Grosse. Dat is ernstige schade aan een schip of lading. Averij Grosse ontstaat in een noodsituatie waarbij het schip, de opvarenden en (een deel van) de lading gered moet worden. Dan moet er bijvoorbeeld een ander deel van de lading overboord worden gezet. Alle eigenaren van de ladingen en het schip betalen hieraan mee (de kosten worden verdeeld).
Als u in de Incoterms afspreekt dat het risico voor u is, dan is dit verzekerd. Juist bij laden en lossen is de kans groot dat het transport beschadigt, door een heftruck of tijdens het takelen bijvoorbeeld.