Thuis

Slimme watertips: van regenton tot groen dak

Thuis

Ons klimaat verandert. We hebben vaker last van lange droge perioden. En op andere momenten van te veel regenwater. Met deze tips gaat u thuis slim om met water.

10 jun 2021
3 minuten

Een droog voorjaar

Het droge en warme weer zorgde dit voorjaar voor droge tuinen en gele bermen. Waterbedrijf Vitens riep Nederlanders op om zuinig om te gaan met drinkwater. Door bijvoorbeeld de tuin even niet te sproeien. En het drinkwater thuis niet te gebruiken voor buitenzwembaden.

Gebruik regenwater

In Nederland kan er in korte tijd ook veel regen vallen. Na extreme droogte zakt het water niet goed in de grond weg. En stroomt veel water ongebruikt naar het riool. Ga slim om met regenwater tijdens natte perioden. Zo zorgt u voor minder wateroverlast. En kunt u de tuin water geven tijdens droogte.

Slim omgaan met water

Oplossingen voor droogte en wateroverlast

Als het langere tijd droog is, kunnen we ons een flinke plensbui vaak bijna niet meer voorstellen. Toch valt er in Nederland best wat regen. Een regenton is een simpele en goedkope manier om water op te vangen. Het opgevangen regenwater kunt u op droge dagen weer gebruiken in uw tuin. Met een gieter of een speciale sproeier voor de regenton. Ook kunt u met het regenwater uw ramen of auto wassen. Zo bespaart u drinkwater. Zorg voor een automatische stop zodat de regenton niet overstroomt als het veel regent.

Het lijkt op een schutting, maar stiekem vangt u er water mee op. Zo heeft u in 1 klap privacy én wateropvang in uw tuin. De regenwaterschutting sluit u net als de regenton aan op de regenpijp. De schutting bestaat uit verschillende holle stukken die u op elkaar kunt aansluiten. U kunt er zelfs speciale plantenbakken aan vastmaken die water krijgen uit deze schutting. Met een kraantje kunt u het regenwater aftappen voor de rest van de tuin. Lees meer over de regenwaterschutting.

Een betegelde tuin scheelt flink wat tuiniertijd. Maar in een tuin vol tegels zakt het regenwater moeilijker in de grond weg. Met waterplassen en natte voeten als gevolg. Door meer groen in uw tuin zorgt u ervoor dat het water beter weg kan. En het stroomt niet onnodig naar het riool. Lees de tips van onze tuinexpert voor het aanleggen van een onderhoudsvriendelijke, groene tuin.

Kijk ook hoe u het overtollige water kunt laten afstromen. Bijvoorbeeld richting een vijver of lager deel in uw tuin. Er zijn veel simpele oplossingen om overtollig water tijdelijk op te slaan. Maak bijvoorbeeld een verlaagde regenwatervijver waarin het waterpeil een aantal centimeters kan stijgen. Ook het water uit de regenpijp kunt u hiernaartoe leiden. Water uit de vijver gebruikt u in droge tijden weer gebruiken voor de tuin. Of maak een wadi, een moerasachtige waterplaats met planten, in uw tuin. Ook hier kan overtollig regenwater naartoe stromen. En tijdens droge perioden zakt het water langzaam in de grond weg. Zo houdt u droge voeten in de tuin.

Met een groen dak kunt u regenwater opvangen. Een groen dak bestaat meestal uit een bodemlaag met daarop vetplantjes. Deze plantjes gebruiken het regenwater om te groeien en geven het geleidelijk terug aan de lucht door verdamping. Op die manier komt er minder regenwater onnodig in het riool terecht. Ook zorgt een groen dak voor een koeler huis in de zomer. Een groen dak warmt minder snel op dan een dak met bitumen. Volgens Milieucentraal is een groen dak geen vervanging van goede dakisolatie. Maar scheelt het wel al gauw een paar graden in huis. Het platte dak van een uitbouw is vaak geschikt voor beplanting. Klein beginnen? Het dak van een schuur of fietsenhok kunt u ook omtoveren tot groen dak.

Kijk wel of uw dak sterk genoeg is om de beplanting te dragen. Laat daarom altijd een zogenoemde constructieberekening maken. Met zo’n berekening weet u welk gewicht uw dak maximaal aan kan.

Bij sommige gemeenten kunt u subsidie krijgen voor een groen dak of het afkoppelen van regenwater. Kijk hiervoor op de Energiesubsidiewijzer of informeer bij uw gemeente.

Wilt u nog duurzamer omgaan met water? Met een regenwaterinstallatie vangt u regenwater op voor gebruik in huis. Regenwater kunt u niet gebruiken als drinkwater. Maar wel voor de wasmachine of het doorspoelen van het toilet. Lees meer over gebruik van regenwater in huis.

Meer groen zorgt ervoor dat het water beter weg kan

Een koeler huis

Ook een geveltuin helpt om water beter in de bodem te laten zakken. Ideaal voor als u weinig buitenruimte heeft. Haal een rij tegels bij de gevel weg en zet er wat leuke planten en bloemen in. Planten en bomen rondom uw huis zorgen niet alleen voor een betere afwatering. Ze houden het huis ook koeler tijdens de zomermaanden. Lees meer van onze hittetips in het artikel Slim omgaan met hitte in huis.