strand met bootjes in nabijgelegen water

5 belangrijke vaarregels op het water

Varen is leuk! Behalve goed gezelschap en een mooie omgeving heeft u ook enige kennis van de vaarregels en fatsoensnormen op het water nodig. Als u deze 5 vaarregels doorleest, kunt u met een gerust hart het water op!

Vakantie 5 mrt 2019 2 minuten

5 vaarregels op het water

1. Zorg er allereerst voor dat uw boot (technisch) in orde is voordat u gaat varen. Controleer of de tank vol is, de accu opgeladen en of het motoroliepeil klopt. Niets vervelender dan op het water stil komen te liggen!

2. Wanneer u op het water bent, blijf dan zo veel mogelijk aan de rechterkant (stuurboordkant) van het vaarwater. Vaar een duidelijke koers en maak geen plotselinge bewegingen. Daarmee brengt u andere schippers in de war. Het midden van de vaarweg dient u ook vrij te houden.

In de scheepvaart geldt: een groot schip heeft voorrang op een klein schip. Laat een grotere boot dus altijd voorgaan! Hetzelfde geldt voor stuurboord en bakboord: stuurboord heeft voorrang.

4.Een hapje of drankje mag op de boot natuurlijk niet ontbreken. Maar u moet wel oppassen dat u niet te veel drinkt. Voor de schipper geldt namelijk dat zijn of haar alcoholpromillage niet hoger mag zijn dan 0,5. De waterpolitie kan een controle uitvoeren op straffe van een boete of ontzegging van een vaarbevoegdheid. Safety first!

5.Controleer of u een vaarbewijs nodig heeft. Deze heeft u nodig als u een motorboot bestuurt die sneller dan 20 km/u gaat of als u een niet-snelvarende boot van langer dan 15 meter bestuurt.

Mensen springen  van boot

Toch een botsing?

Ai! Da’s natuurlijk vervelend. Gelukkig ondersteunt Centraal Beheer bootdelen. Bij elke boot op Barqo.nl staat of deze verhuurd wordt met de Bootdeelverzekering. Huurt u zo’n boot dan weet u zeker dat het met de verzekering wel goed zit.