Betalen in het buitenland

Betalen in het buitenland

Even een koud drankje op dat leuke terrasje in Rome. Of een auto huren om de Route 66 te rijden. Met een pinpas of creditcard is betalen in het buitenland erg gemakkelijk. Maar bereid u voor vertrek goed voor!

Vakantie 18 mrt 2019 3 minuten

Pinnen in het buitenland

  • In landen waar u met de euro betaalt, is pinnen of geld opnemen bijna altijd gratis. Net zoals in Nederland.
  • Geldt er een andere munteenheid? Dan moet u vaak kosten betalen als u uw pinpas of creditcard gebruikt. Informeer voor vertrek bij uw bank wat de kosten zijn. En bekijk welke manier van betalen voor u het voordeligst is. Dan weet u waar u aan toe bent.
  • Gaat u buiten Europa op vakantie? Zet uw betaalpas dan om naar wereldgebruik. Veel banken stellen namelijk standaard hun betaalpassen in op gebruik binnen Europa.
  • Soms moet u bij een pinautomaat in het buitenland kiezen tussen verrekenen in euro’s of de lokale munteenheid. Kies dan voor de lokale munteenheid. Dat is goedkoper. De lokale bank gebruikt namelijk vaak een hogere omrekenkoers.

Check de bestedingslimiet van uw creditcard

  • Controleer van tevoren hoeveel u maximaal per maand mag betalen met uw creditcard. Dit wordt ook wel bestedingslimiet genoemd. En bepaal voor uzelf of dit voldoende is tijdens uw vakantie. U kunt uw bestedingslimiet tijdelijk verhogen door zelf extra geld over te maken naar uw creditcard. Of vraag een hoger bestedingslimiet aan bij uw bank. Uw bank checkt of een hoger limiet is toegestaan met de hoogte van uw salaris. Vraag het dus op tijd aan.
  • Wist u dat een autoverhuurbedrijf een bedrag als borg op uw creditcard reserveert? Dit is vaak al een groot gedeelte van uw bestedingslimiet.

Vergeet ook dit niet 

  • Zet niet teveel geld op uw betaalrekening. Als uw pas wordt gestolen of geskimd, kunnen criminelen niet direct bij al uw geld. Maak tijdens uw reis steeds geld van een spaarrekening over naar uw betaalrekening.
  • Maakt u een verre reis? Meld dit dan bij uw bank. Soms wordt een pas uit voorzorg geblokkeerd. De bank denkt dan dat het verdachte betalingen zijn.

Pas op met een openbare wifi

Even op de camping geld overboeken. Heel handig. Maar pas op met openbare wifi-netwerken. Internetbankieren via een openbare wifi is vaak niet veilig. Ook niet als u moet inloggen met een wachtwoord. Gebruik voor uw bankzaken altijd de laatst bijgewerkte app van uw bank. En schakel bij voorkeur over op 3G of 4G. Bekijk de tips voor veilig internetbankieren.