Vrouw in een koffietentje met haar tablet

Tips voor het aanvragen van een sabbatical

U verdient lekker. Maar iets knaagt. Denk eens aan onbetaald verlof, een sabbatical. Genieten, ontspannen, beetje lezen of juist iets waar u altijd al van droomde. We geven u wat tips voor het aanvragen van een sabbatical.

Geldzaken 3 jun 2017 4 minuten

Wees er op tijd bij

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u vandaag bij de koffieautomaat zegt dat u overmorgen op sabbatical wilt gaan. Of juist in die periode dat het bedrijf overuren draait. Overleg het op tijd met voor wie dat op uw werk belangrijk is. Zo zorgt u dat er voor iedereen genoeg ruimte is om alles goed te regelen voordat u vertrekt.

Sabbatical weigeren

Er bestaat niet zoiets als recht op sabbatical. In een arbeidsovereenkomst, CAO of andere personeelsregeling kunnen daar wel afspraken over gemaakt zijn. Maar vanuit de wet hoeft een werkgever een sabbaticalaanvraag niet toe te staan. Voor ouderschapsverlof en langdurig zorgverlof zijn wel wettelijke regelingen.

Maak goede afspraken

Met uw werkgever als u met sabbatical gaat

Dat betekent ook dat uw werkgever niet verplicht is om uw loon door te betalen. En dat u geen recht heeft op een uitkering als u ziek wordt. De dag dat uw sabbatical eindigt, is eigenlijk de 1e ziektedag. Als u dan nog ziek bent. Vanaf die dag heeft u ook weer recht op loon en dus op een ziektewetuitkering. Bent u na 2 jaar nog ziek en tenminste 35% arbeidsongeschikt? Dan kunt u een WIA-uitkering aanvragen bij het UWV. Praat altijd met uw werkgever over wat er gebeurt als u tijdens uw verlof ziek wordt. En maak daar afspraken over. Of kijk in uw cao wat er wel en niet geregeld is.
Na uw sabbatical komt u normaal gesproken in uw eigen functie terug. Tenzij u andere afspraken heeft gemaakt. Het is altijd goed om dat voor de zekerheid vast te laten leggen. Wat u ook afspreekt. Dan staat niemand voor verrassingen.
Laat uw collega’s en werkgever gewoon weten hoe u het liefst contact houdt. Of niet. Bent u lang weg? Dan is het altijd goed om iets van u te laten horen. U blijft tenslotte een collega. Denk er wel aan dat u niet alleen foto’s stuurt van die palmboom waar u onder zit. Uw collega’s gunnen u dat vast, maar toch.
Jonge backpacker in Azië

Plannen voor uw toekomst

Op Mijn Leven vindt u veel handige tips en rekenhulpen voor uw plannen voor morgen. Minder of meer werken? Die geweldige reis maken? Een huis kopen of huren? Plannen maken is fantastisch. Mijn Leven laat zien hoe u ervoor staat. En helpt vooruitkijken.