Pensioen aanvullen voor beginners

Niet zo ingewikkeld als het lijkt

Jaarruimte, lijfrente, pensioenpotjes... Snapt u het nog? Het klinkt allemaal ingewikkelder dan het is. Wij helpen u graag op weg.

Help! Moet ik iets met mijn pensioen?

U wilt na uw pensioen natuurlijk de dingen blijven doen die u graag doet. Maar niet iedereen bouwt genoeg pensioen op. U kunt uw pensioen dan aanvullen. Door de aangepaste belastingregels is dat nu nog interessanter geworden. De meeste mensen kunnen namelijk veel meer belasting­vriendelijk opbouwen dan eerder.

Even bij het begin beginnen

U kunt op verschillende manieren inkomen voor later opbouwen.

Pensioen dat u van de overheid krijgt

De Algemene Ouderdomswet (AOW) is een basispensioen vanuit de overheid. Iedereen die in Nederland woont of werkt bouwt AOW op. U ontvangt dit pensioen vanaf uw AOW-leeftijd.  

Pensioen dat u via uw werkgever opbouwt

Werkt u in loondienst? Dan bouwt u vaak pensioen op via uw werkgever. U krijgt dan vanaf uw pensioendatum een uitkering via een pensioenfonds of pensioenverzekering. Goed om te weten: niet iedereen bouwt pensioen op via zijn werkgever.

Als zzp’er bouwt uw geen pensioen op via uw werk. U moet dan zelf uw pensioen regelen.

Zelf pensioen aanvullen

Voor veel mensen is een AOW en pensioen dat opgebouwd wordt bij de werkgever niet genoeg. U kunt dan zelf uw pensioen aanvullen. Bijvoorbeeld door zelf te gaan sparen of beleggen. Of door lijfrente op te bouwen. Daarover later meer.

Veel mensen bouwen niet maximaal pensioen op. Er ontstaat dan een pensioentekort.  Veelvoorkomende oorzaken hiervan zijn bijvoorbeeld:

 • U heeft een tijd niet of minder gewerkt
 • U bent zzp’er of bent dat een tijd geweest 
 • U bent gescheiden en moet een deel van uw pensioen delen met uw ex-partner
 • U bouwt geen maximaal pensioen op bij uw werkgever 
 • U heeft in het buitenland gewoond

Bouwt u minder pensioen op dan van de overheid mag? Dan heeft u jaarruimte. Elk jaar dat u jaarruimte heeft, kunt u belastingvriendelijk uw pensioen aanvullen. 

Pensioen aanvullen met belastingvoordeel

Als u jaarruimte heeft kunt u dus uw pensioen aanvullen met belastingvoordeel. Klinkt goed toch? Maar wat houdt dat eigenlijk in? Jaarruimte is het bedrag dat u in een extra potje mag storten om uw pensioen aan te vullen. Het geld dat u inlegt kunt u van de belasting aftrekken.

Uw pensioen aanvullen met belastingvoordeel noemen we ook wel lijfrente opbouwen. De lijfrente die u opbouwt laat u na uw pensioen in delen uitkeren.

Het geld in uw aanvullende pensioenpotje staat vast op een geblokkeerde rekening. U kunt dus niet zomaar geld opnemen om bijvoorbeeld een nieuwe auto te kopen.

Lijfrente opbouwen met belastingvoordeel

Voordelen

 • U bouwt extra pensioen op. Dat is wel zo fijn voor later. Zo kunt u leuke dingen blijven doen na uw pensioen
 • U mag het geld dat u inlegt meestal van de belasting aftrekken
 • U betaalt geen belasting over het geld in uw extra pensioenpotje

Nadelen

 • Het geld uit uw extra pensioenpotje kunt u niet zomaar opnemen
 • U mag maximaal uw jaarruimte inleggen
 • Als uw extra pensioenpotje uitgekeerd wordt, betaalt u inkomstenbelasting over de uitkeringen. Het belastingtarief is dan vaak lager.

Zo pakt u het aan: stappenplan pensioen aanvullen

U weet nu het belangrijkste over pensioen aanvullen. Maar is het voor u ook verstandig uw pensioen aan te vullen? En hoe pakt u dat nou eigenlijk aan?

Door de onderstaande stappen te doorlopen bent u al een eind op weg.

Geen flauw idee wat u krijgt als u met pensioen gaat? Ga dan naar mijnpensioenoverzicht.nl en log in met uw DigiD. U ziet hier in één overzicht welke uitkering(en) u krijgt en vanaf welke geschatte AOW-leeftijd.
Dat berekent u in een handomdraai met onze tool.
Jaarruimte berekenen
Hoeveel pensioen u nodig heeft hangt van verschillende zaken af. Bijvoorbeeld van uw levensstandaard en wensen na uw pensioen. De één wil met een camper de wijde wereld in. Voor de ander is het vooral belangrijk zo veel mogelijk door te kunnen blijven leven als nu.
Misschien is uw pensioen nog zo ver weg dat u er liever niet mee bezig bent. Toch is het juíst verstandig op tijd te beginnen met het aanvullen van uw pensioen. Zo kunt u kleinere bedragen per maand inleggen. En heeft u meer tijd om op te bouwen.
U legt in wanneer en hoeveel u wilt. Houd hierbij wel rekening met de belastingregels. Bijvoorbeeld af en toe een groter bedrag wanneer u geld over heeft. Of u kiest ervoor om periodiek geld in te leggen. U stort dan automatisch elke maand een vast bedrag voor uw extra pensioenpotje.

Aan u de keuze: onze mogelijkheden

Klinkt goed, dat pensioen aanvullen. Maar wat is de volgende stap? Wij zetten de mogelijkheden voor u op een rijtje.

Pensioen aanvullen mét belastingvoordeel

Pensioen aanvullen met belastingvoordeel doet u bij ons met een Extra Pensioen Opbouw rekening. U kiest voor sparen, beleggen of een combinatie.
Extra Pensioen Opbouw

Pensioen aanvullen zonder belastingvoordeel

Heeft u geen jaarruimte? Of wilt u altijd bij u geld kunnen? U kiest dan voor vrij sparen of beleggen. U bouwt dan vermogen op zonder belastingvoordeel. U kunt wel altijd bij uw geld.
Sparen of beleggen

Wat is het risico van uw pensioen aanvullen?

Met sparen of beleggen kunt u uw pensioen aanvullen. Mét of zónder belastingvoordeel. Er zijn verschillen tussen sparen en beleggen. Beleggen levert op de langere termijn meestal meer op dan sparen. Maar er zijn ook kosten en risico's. Uw geld kan minder waard worden. Er zijn manieren om de risico's van beleggen te verkleinen.

Is nog niet alles duidelijk?

Dat is helemaal niet erg. Onze medewerkers zitten voor u klaar om alles nog even met u door te nemen. En uw vragen te beantwoorden. 
Gratis oriëntatiegesprek

Veelgestelde vragen

Algemene Ouderdomswet (AOW) is een basispensioen vanuit de overheid. Iedereen die in Nederland heeft gewoond of gewerkt ontvangt vanaf de pensioenleeftijd AOW.
Een nabestaandenpensioen is er om bij overlijden de achterblijvende partner en/of kinderen te ondersteunen. Er zijn verschillende manieren om uw nabestaanden goed achter te laten. Bijvoorbeeld door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.   
Als u te weinig of geen pensioen opbouwt heeft u jaarruimte. U kunt dan sparen of beleggen met belastingvoordeel. Bereken uw jaarruimte gemakkelijk online.

Als u zzp’er bent zijn er verschillende mogelijkheden om inkomen voor later op te bouwen. U kunt bijvoorbeeld sparen of beleggen met Extra Pensioen Opbouw. U kunt ook een deel van uw winst reserveren voor een fiscale oudedagsreserve.

U kunt er ook voor kiezen om te sparen op een Renteplús Rekening of Beleggingsrekening. U kunt uw geld dan opnemen wanneer u wilt. U spaart dan niet met belastingvoordeel.

Er zijn verschillen tussen sparen en beleggen. Beleggen brengt kosten en risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Deze informatie kan reclame bevatten. Lees het prospectus en het Essentiële-informatiedocument (Eid) voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Bank N.V., statutair gevestigd in Den Haag, KvK nr. 27154399. Achmea Bank N.V. heeft een bankvergunning van De Nederlandsche Bank en is opgenomen in het register van de Autoriteit Financiële Markten onder nummer 12000011.