Testament nodig?

U erft niet vanzelf van elkaar

Koopt u samen een huis? Denk dan goed na over hoe u alles regelt. De leuke dingen, maar ook de minder leuke dingen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als 1 van u overlijdt? U kunt daarover afspraken maken in een testament.

Niks geregeld? Dan gaat het zo

Als u overlijdt, bepaalt de wet wie uw erfgenamen zijn. Daar zijn standaard afspraken over. Uw partner is geen onderdeel van die afspraken. Alleen als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft. Heeft u dat niet? Volgens de wet komt uw nalatenschap dan bij uw familie.

U erft niet vanzelf de woning

Bent u niet getrouwd? Dan bent u dus niet automatisch elkaars erfgenaam. Er zijn dan verschillende opties om afspraken te maken over uw gezamenlijke spullen. Én over het huis! Bijvoorbeeld in een samenlevingscontract. Daar kunt u onder andere in afspreken dat u elkaar het aandeel in het huis geeft, als een van u overlijdt. Zo kan de ander in de woning blijven wonen. Zo’n afspraak heet ‘verblijvingsbeding’.

In een testament kiest u uw erfgenamen

U geeft in een testament aan wat er na uw dood met uw spullen moet gebeuren. U kunt zelf kiezen wie uw nalatenschap krijgt. Dit wordt vastgelegd bij de notaris. Wilt u iets veranderen? Dan moet u dat bij de notaris doen. U bent zelf de baas over uw testament. Een testament wordt per persoon gemaakt. U kunt er dus niet 1 samen met uw partner opstellen. Ieder krijgt zijn eigen testament.

Testament als u alleen woont

Heeft u geen partner? Als u overlijdt gaat uw woning (met de hypotheek) naar de erfgenamen die in de wet staan. Wilt u dat het naar iemand anders gaat? Dan kunt u dat ook in een testament zetten.

U kunt het bij de overdracht regelen

Voor u een woning koopt, is het goed om te bedenken hoe u deze dingen wilt regelen. Een samenlevingscontract en testament kunt u bij de overdracht van het huis regelen. Vaak heeft u daarvoor dan al een afspraak bij de notaris om alles door te nemen.