Elektrakeuring

5 tips voor veilige installaties

Hoe zorgt u ervoor dat de elektrische installaties in uw huis veilig zijn? Laat ze controleren. Dit zijn 5 tips om gevaarlijke situaties te voorkomen.
Checklist verhuizen
Veel huisbranden ontstaan door brand of ontploffing in een installatie. Laat uw installaties daarom regelmatig controleren. Er wordt dan gekeken naar onder andere de meterkast, stopcontacten en gasaansluiting, als u die heeft.
Controleer zelf 2x per jaar of uw aardlekschakelaar nog werkt. Daarmee schakelt alle stroom in de woning in 1x uit als er bijvoorbeeld kortsluiting of een lek is. De schakelaar heeft een testknop. Als u die indrukt, moet alle stroom uit gaan. Gebeurt het niet? Vraag een installateur om hulp.
Wie denkt eraan? Even de meterkast stofzuigen tijdens het schoonmaken? Toch even doen! En verzamelen zich te veel spullen in de meterkast? Ruim ze op. Dat geldt ook voor de omgeving van uw verwarmingsketel. Hoe minder stof en spullen er omheen, hoe beter.
Nieuw spotjes in de badkamer, even een stroomdraad door trekken… pas zeker in natte ruimtes goed op. Let er op dat verlichting niet te heet wordt. En bouw het zo, dat u er nog makkelijk bij kunt als er iets gerepareerd moet worden.
Geef apparaten de ruimte. Om te voorkomen dat ze oververhit raken, is ventilatie erg belangrijk. Leg niks op ventilatieroosters van bijvoorbeeld uw oven of magnetron.