Waterschade door wasmachine of vaatwasser voorkomen: 5 tips

De vaatwasser en de wasmachine: 2 apparaten die nogal eens water­schade veroorzaken. Ze staan in ieder geval in onze top 10 van schade­gevallen. Soms kun je water­schade makkelijk voorkomen. Sta daarom eens stil bij onze tips.

Schade aan apparaten

De vaatwasser is een fantastische uitvinding. En een leven zonder wasmachine kunnen wij ons helemaal niet meer voorstellen. Een kapot apparaat is dan ook een regelrechte ramp. Zeker als er ook nog eens waterschade bij komt kijken.

Voorkom waterschade: met deze tips houd je het schoon en droog

Vaak is de afvoerslang de oorzaak van waterschade. Bijvoorbeeld als de slang kapot of poreus is. Ook komt het soms voor dat de slang van de wasmachine tijdens het centrifugeren uit de afvoerpijp trilt. Zorg dus voor een slang die goed past in de afvoerbuis. Of draai er tape omheen. Schakel als je wilt een vakman in die je erbij helpt.
Plaats een vaatwasser of wasmachine op een harde ondergrond. Een tegelvloer met een afvoerputje bijvoorbeeld. Of plaats een speciale bak onder de machine. Bij lekkage wordt je vloer dan niet helemaal nat. Zorg er altijd voor dat het apparaat waterpas staat.
Een waterslot zorgt ervoor dat bij lekkage de aanvoer van water meteen stopt. Nog beter: draai de hoofdkraan dicht. Zeker als je op vakantie gaat. Controleer wel ruim van tevoren of er niets gaat druppelen. Zo kwam Patricia er na haar vakantie achter dat de slaapkamer blank stond. ‘Wanneer de hoofdkraan wordt dichtgedraaid, blijft water onder druk in de leidingen erachter. Maar dat wist ik helaas voor mijn vakantie niet. Door de druk is de kraan bij mijn wasmachine gaan lekken. Dit had ik kunnen voorkomen door de laagste kraan in mijn appartement open te zetten na het dichtdraaien van de hoofdkraan. Al die kleine druppels bij elkaar vormden een hele plas. Een plas die de slaapkamer naast mijn badkamer bereikte. Gelukkig bleef het water achter de slaapkamerdrempel. En stroomde het niet het hele appartement door. Ik hoefde alleen het parket in de slaapkamer te vervangen. Maar het kon veel erger aflopen.’
Na iedere wasbeurt blijft er allerlei troep in de afvoerslang zitten. Ook zeepresten kunnen ervoor zorgen dat de afvoer verstopt raakt. Kijk daarom regelmatig de afvoerslang na en maak het filter schoon. Het helpt ook als je de machine af en toe op een maximale temperatuur laat draaien. Zeepresten lossen dan beter op.
Chemische middelen kunnen je leidingen beschadigen. Met lekkage als gevolg. Bovendien zijn dit soort agressieve middelen niet goed voor het milieu.