Wat te doen tegen muizen in huis
Van Mickey Mouse tot Ieniemienie uit Sesamstraat. We zijn dol op muizen. Maar niet in ons huis. Dan springen we gillend op een stoel. Heb je last van muizen? Met deze tips jaag je ze jouw huis uit.
Veelvoorkomende muizen
Zijn naam zegt het al: de huismuis komt het meest voor in Nederlandse huizen. Hij heeft kleine pootjes, een klein kopje en grote ogen en oren. Veldmuizen komen ook graag binnen. Die zijn mollig en hebben een kort staartje. En ook bosmuizen zien we in huizen. Dat zijn flinke muizen met een spitse snuit.
Klein diertje, grote overlast
Muizen doen plasjes en laten keuteltjes achter. Dat stinkt. En je kunt er ziek van worden! Maak dus altijd alles grondig schoon. En muizen zijn natuurlijk ook knaagdieren. Ze knagen aan plastic, hout en kabels. Bij elektriciteitskabels kan dat gevaarlijk zijn. Wat kun je doen tegen muizen in huis?
Muizen bestrijden: 6 tips
Het is voor de hand liggend, maar het werkt wél: neem een kat. De meeste katten vangen muizen. Om er een tijdje mee te spelen. En hem daarna op de deurmat of in je schoen te leggen. Heb je een heel luie kat? Dan nog heeft hij nut. Want alleen de geur van een kat houdt muizen al buiten de deur.
Muizen kunnen door piepkleine gaatjes. Ze wurmen zich door gaatjes van een halve centimeter. Maak daarom alle kieren dicht met staalwol, aluminiumfolie of fijn ijzergaas. Denk ook aan de ruimtes bij de afvoerbuizen onder de gootsteen. En vergeet de leidingen in de meterkast niet.
Maak van de voorraadkast geen luilekkerland. Muizen eten van alles. Het liefste granen, noten, peulvruchten, kaas, boter, spek, zoet snoepgoed, zaden en zonnebloempitten. Berg alles op in luchtdichte bewaardozen. Controleer ook de rest van de keuken op bereikbare snacks voor muizen. En maak overal goed schoon!
Muizen houden niet van de geur van thee. Ze hebben ook een hekel aan munt. Leg daarom op de plekken waar ze vaak komen een nat zakje muntthee. Je kunt ook een muntplantje op het aanrecht zetten.
Er zijn diervriendelijke muizenvallen te koop. Daarin stop je een stukje brood, spek, pindakaas of kaas. Zodra de muis aan het lekkers knabbelt klapt het deurtje dicht. Laat de muis niet te dicht bij je huis los. Dan loopt hij zo weer terug. Breng hem dus een flink eind verder!
Maak er een spelletje van! Probeer de muis zelf te vangen. Wel zo sportief. Zo doe je het:
- Leg een laars in de keuken met de opening naar je toe. De voet leg je in de richting waar de muis altijd heen vlucht.
- Leg iets lekkers op de plek waar je de muis vaak ziet.
- Betrap de muis als hij komt eten.
- Kijk hoe hij in paniek in de laars rent.
- Knijp de laars snel dicht.
- Laat de muis een flink stuk van je huis los.
Mickey komt nooit alleen
Als je denkt dat je 1 muis hebt dan heb je er waarschijnlijk meer. Want muizen planten zich razendsnel voort. Een muizenmama krijgt 6 muizenkindjes per worp. En die kleintjes maken 6 weken later ook al muizenbaby’s. Zo wordt het snel gezellig druk in jouw kruipruimte!
Laat het aan de prof over
Je kunt een klusjesman inschakelen die je met het muizenprobleem helpt. Hij kan naden en kieren dichten zodat de muizen er niet meer door kunnen. En hij kan kabels netjes wegwerken zodat ze daar niet aan kunnen knagen. Je kunt natuurlijk ook een professionele ongediertebestrijder bellen die je op dier- en milieuvriendelijke wijze van je muizenplaag afhelpt.
Bekijk ook
Schade aan je huis en spullen goed verzekerd.
Deel dit artikel
Ook interessant
Informatief
Overwinterende vliegen: zo komt u ervan af
Tips
Huisstofmijt: de kleine schuldige in huis
Tips
Wat te doen tegen muggen: 6 tips
Tips
Wat te doen tegen houtworm: 6 tips
Tips
Wat te doen tegen de eikenprocessierups: handige tips
De eikenprocessierups veroorzaakt ieder jaar flink wat overlast. Helaas komen deze harige rupsen steeds vaker voor. Dit komt omdat ons klimaat opwarmt. Gelukkig zijn er steeds meer manieren om de eikenprocessierups te bestrijden. Wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet.