Na de duurzame maatregelen

Je duurzame plannen zijn uitgevoerd. Heb je geld geleend? Of een subsidie aangevraagd? Vergeet niet om het goed af te ronden.

De verduurzaming financieel afronden

Heb je duurzame maatregelen genomen? Zo rond je het financieel af.
Heb je je hypotheek verhoogd of een andere lening afgesloten om je huis te verduurzamen? Denk aan de afspraken die je maakte over het terugbetalen. Elke lening heeft andere afspraken.
Heb je duurzame maatregelen genomen waarvoor je subsidie kunt aanvragen? Zorg dat je de aanvraag op tijd indient. Subsidie krijg je achteraf uitbetaald.
Je bouwdepot stopt als de einddatum is bereikt. Tenzij het geld eerder op is. Is er geld over? Dan wordt dat meestal gebruikt om een stukje van je hypotheek terug te betalen.

Je huis meer waard door verduurzamen?

Sommige veranderingen kunnen waarde toevoegen aan je woning. Zonnepanelen kunnen bijvoorbeeld de waarde van je huis hoger maken. Een beter energielabel kan ook zorgen voor een waardestijging. En soms krijg je korting op je hypotheekrente als je het huis verduurzaamt. Kijk als je klaar bent daarom eens naar je hypotheek en verzekeringen.

Als je huis meer waard is door het verduurzamen, kan je hypotheekrente misschien omlaag. En soms krijg je rentekorting. Daardoor kunnen je maandlasten veranderen.

Om de rente te verlagen, moet je soms een taxatie laten doen. Of je gebruikt de WOZ-waarde. Vraag bij je hypotheekaanbieder na welke afspraken er zijn voor renteverlaging of -korting als je huis meer waard is geworden.

Heb je een hypotheek met NHG? Dan krijg je al de laagste rente.

Misschien wordt de WOZ-waarde van het huis hoger na de verbouwing. Dit betekent dat je meer OZB (belasting omdat je een woning bezit) betaalt. En soms meer gemeentelijke heffingen. Vaak is dat niet in het jaar dat je verduurzaamde, maar vanaf het jaar erna.
Wat betekent verduurzamen voor de verzekering van het huis? Iedere verzekeraar heeft eigen voorwaarden. De meeste duurzame maatregelen hebben geen invloed op je verzekering. Bij zonnepanelen is het wel slim om te kijken of deze meeverzekerd zijn op je woonverzekering. Bij de Centraal Beheer Woonverzekering zijn ze meeverzekerd.
Je mag de rente van het bouwdepot of je verhoogde hypotheek aftrekken van de belasting. Kijk voor de afspraken over rente-aftrek op de website van de Belastingdienst.