Na de duurzame maatregelen

Uw duurzame plannen zijn uitgevoerd. Heeft u geld geleend? Of een subsidie aangevraagd? Vergeet niet om het goed af te ronden.

De verduurzaming financieel afronden

Heeft u duurzame maatregelen genomen? Zo rondt u het financieel af.
Heeft u uw hypotheek verhoogd of een andere lening afgesloten om uw huis te verduurzamen? Denk aan de afspraken die u maakte over het terugbetalen. Elke lening heeft andere afspraken.
Heeft u duurzame maatregelen genomen waarvoor u subsidie kunt aanvragen? Zorg dat u de aanvraag op tijd indient. Subsidie krijgt u achteraf uitbetaald.
Uw bouwdepot stopt als de einddatum is bereikt. Tenzij het geld eerder op is. Is er geld over? Dan wordt dat meestal gebruikt om een stukje van uw hypotheek terug te betalen.

Uw huis meer waard door verduurzamen?

Sommige veranderingen kunnen waarde toevoegen aan uw woning. Zonnepanelen kunnen bijvoorbeeld de waarde van uw huis hoger maken. Een beter energielabel kan ook zorgen voor een waardestijging. En soms krijgt u korting op uw hypotheekrente als u het huis verduurzaamt. Kijk als u klaar bent daarom eens naar uw hypotheek en verzekeringen.

Als uw huis meer waard is door het verduurzamen, kan uw hypotheekrente misschien omlaag. En soms krijgt u rentekorting. Daardoor kunnen uw maandlasten veranderen.

Om de rente te verlagen, moet u soms een taxatie laten doen. Of u gebruikt de WOZ-waarde. Vraag bij uw hypotheekaanbieder na welke afspraken er zijn voor renteverlaging of -korting als uw huis meer waard is geworden.

Heeft u een hypotheek met NHG? Dan krijgt u al de laagste rente.

Misschien wordt de WOZ-waarde van het huis hoger na de verbouwing. Dit betekent dat u meer OZB (belasting omdat u een woning bezit) betaalt. En soms meer gemeentelijke heffingen. Vaak is dat niet in het jaar dat u verduurzaamde, maar vanaf het jaar erna.
Wat betekent verduurzamen voor de verzekering van het huis? Iedere verzekeraar heeft eigen voorwaarden. De meeste duurzame maatregelen hebben geen invloed op uw verzekering. Bij zonnepanelen is het wel slim om te kijken of deze meeverzekerd zijn op uw woonverzekering. Bij de Centraal Beheer Woonverzekering zijn ze meeverzekerd.
U mag de rente van het bouwdepot of uw verhoogde hypotheek aftrekken van de belasting. Kijk voor de afspraken over rente-aftrek op de website van de Belastingdienst.